printlogo


حضور مردم در تشییع سردارسلیمانی نشانگر ظرفیت‌‌های دین در برابر مدرنیته است
کد خبر: 15840
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا،  نشست تخصصی جنبش استادی ایران در آفرینش قدرت نرم اسلامی – ایرانی با موضوع بررسی قیام عمومی پسا تشییع سپهبد شهید قاسم سلیمانی در تهران و سراسر ایران؛ دلایل وقوعی و پیامدهای راهبردی در سالن شهید شهریاری سازمان بسیج اساتید کشور برگزار شد. 

 
شجاعی زند دانشیار دانشگاه تربیت مدرس و صاحب نظر در حوزه دین در این نشست تخصصی با اشاره به آن‌که واقعه عظیم شهادت حاج قاسم از نقاط عطف تاریخ منطقه و ایران خواهد شد گفت: این اتفاق عظیم جز در اثر معامله خالصانه این شهید بزرگوار با خدا میسر نمی‌شد. 

وی افزود: در خصوص این واقعه بزرگ و حضور پرشور دلدادگان این شهید بزرگوار و در شان و منزلت این شهید بزرگوار افراد صاحب صلاحیت و برجسته‌ای سخن گفته‌اند. اثر معامله خالصانه با خدا تنها گمان شخصی من نیست بلکه اذعان عموم است و رهبری معظم انقلاب هم در سخنان خود اشاره کردند و ایشان کسی نیست که حرف غیر دقیق بزنند و حرف‌هاشان الگوست. 

این استاد جامعه شناسی و دین پژوهی دانشگاه تربیت مدرس در ادامه سخنان خود با اشاره به آنکه هر کسی اندک انصاف و وجدانی داشته باشد عظمت این رخداد را بیان می کند، گفت: در بحث بدرقه باشکوه و مراسم تشییع و اتفاقاتی که به دنبال آن صورت گرفت، آمریکا هیچ گاه به چنین آثار و پیامدهایی فکر نمی‌کرد و در برآوردهایش چنین تخمینی را پیش بینی نکرده بود و با همه بزرگنمایی‌ها موارد عدیده‌ای است که نشان می‌دهد دچار ضعف اطلاعات و شناخت راجع به ایران هستند و به واقع آنها دچار خبط بزرگی شدند و اگر از قبا چنین تحلیلی داشتند هرگز به طور مستقیم وارد عمل نمی‌شدند و حداقل دیگران را واسطه می‌کردند. 

وی افزود: رئیس جمهور آمریکا به صراحت مسئولیت اقدام تروریستی را پذیرفت و این نشان دهنده تحلیلی بود که نداشتند و پس از آن سکوت و عقب نشینی‌ها را نشان می‌دهد که وقایع پس از ترور را پیش بینی نمی‌کردند. با این وجود برخی کوردلان داخلی آفتاب تابان را هم می‌خواهند بپوشانند. 

شجاعی زند ادامه داد: در داخل برخی کوردلان تلاش کردند این اجتماع عظیم را به یک رویداد زودگذر تعبیر کنند. اما همین که در یک هفته جامعه به خروش آمد و بعد به حال خود برگشت تا موعد بعدی نشان‌دهنده زنده بودن جامعه است و لیکن اصرار دارند پدیده را زودگذر عنوان کنند، آنها می‌گویند موجی است تا احساس نگرانی و خطر را کم کنند. 

دانشیار دانشگاه تربیت مدرس عنوان کرد: دستور کار دیگر آنست که استثنا‌ نمایی کنند و این را مطرح نمایند که از طریق موارد استثنایی نمی‌شود جامعه را شناخت و تحلیل کرد. همچنین آنها اصرار دارند که خود قاسم سلیمانی یک شخصیت استثنایی و نادر بوده و این رویه‌ای است که در پیش گرفته‌اند و کمابیش در جریان است و بعد از این با شدت بیشتری ممکن است ادامه داشته باشد. 

این استاد دانشگاه در ادامه سخنان خود با اشاره به پیام‎های این اتفاق بزرگ اظهار کرد: این پدیده تکانه‌ای بود تا از یاس‌ها و سستی‌ها و تحلیل‌های غلط و سطحی درباره مردم ایران دست برداریم و به عمق نزدیک. تکانی بود تا ما را از فراموشی خدا بازگرداند. فراموشی خدا در دو معنی؛ هم آنجا که اثرش را در اخلاص نشان داد هم آنجا که از یک اعتقاد به توکل رهنمون گردید.

وی گفت: این تکانه در حرکت شخصی و اجتماعی ما موثر است. ما گاهی به این دو ضعف واقفیم و آن را در دیگران هم کشف می‌کنیم اما به سرعت محو می‌شود و در زندگی ما ساری و جاری است، هر شهیدی که برداشتیم و تشییع کردیم این تلنگرها زده شد و اندکی به خود آمدیم اما به سرعت از خاطرات ما رفت. باید توجه داشت که از این وقایع باز هم در طول تاریخ انقلاب داشته‌ایم و باید عمیقا به این فکر کنیم که این اتفاقات در حال حاضر در کجای حافظه شخصی ما قرار دارد. 

 شجاعی زند با ابراز نگرانی از اینکه این پدیده به دست فراموشی سپرده شود عنوان کرد: پیام‌های این اتفاق نشاندهنده درستی راه و هدف نظام ماست و ثانیا اینکه پیام این واقعه به ثمر رسیدن مجاهدات ها و شهادت ها و خون‌هایی است که به پای انقلاب ریخته شده است. این پدیده می‌تواند نشانه این باشد که خونی به ثمر نشسته است و ما راه را درست آمده‌ایم.

وی گفت: عقب نشاندن آمریکا و به سکوت و آتش بس وادار کردن آن کار کوچکی نیست و این نشانه توفیقات نظام است. 

 وی افزود: در این میان این پیروزی‌ها ما فهرستی از شکست‌ها هم داشته‌ایم و وجود اینها با هم کمک می‌کند افق پیش رو را ببینیم.

شجاعی زند با تاکید بر روحیه نقد و بهانه جویی در دو دهه اخیر در میان برخی روشنفکران بیان فهرست بلند بالایی از ضعف‌ها را بیماری دانست که گریبانگیر نظام شده است و در حالی‌که ظاهر مشفقانه و دلسوز دارد این روحیه را اشاعه داده است که همواره فهرستی از ضعفها را بیان کند. این در حالی است که این روشنفکران خودشان متولی امور هستند و باید دغدغه رفع مشکلات را داشته باشند. اما باید دانست که در این میان علاوه بر ارائه فهرست ها منشا ضعف‌ها هم مهم است. 

 این استاد دانشگاه در توصیف توفیقات نظام جمهوری اسلامی قیام عمومی پساترور سپهبد سلیمانی گفت: از دستاوردهای مهم این رویداد برای نظام دینی ما ایجاد فرصتی برای شکل‌دهی به یک جامعه زنده و پرتکاپو است.

وی افزود: بر خلاف مدرنیته که در تلاش است مردم را دچار مسائل روزمره کند در مقام مقایسه جامعه ایران با جامعه غرب و با شاخصه های عام، ایران کشور آزادی است که توانسته است دریچه ای که برای کمک به انسان‌ها بگشاید تا به مسائل جدی تر حیات فکر کنند.

شجاعی زند تصریح کرد: این نظام به مسائل روزمره و اداره امور جامعه و نیازهای جامعه پاسخ می‌دهد اما درگیر مسائل اساسی حیات نیز هست و موقعیت دین را در ایران و جهان تغییر داده و دین را از حالت انفعالی خارج کرده است تا در شکلی ظاهر شود که قابلیت‌های نهفته خود را بهتر نمایان کند و تحلیلگران و دین پژوهان را وادار کرده از نگاه تحلیل‌گرانه دست دارند و حساب ادیان را از هم جدا کنند و دیگر نظریه پردازان نمی‌توانند نظریه ای کلی برای همه ادیان بگویند.




انتهای پیام/
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/15840