متخصصان میگویند بسیاری از مبتلایان به ویروس کرونا نیازی به مراجعه به بیمارستان ندارند و با استراحت در منزل میتوانند سلامت خود را بازیابند. یکی از دغدغههای اصلی خانوادهها چگونگی بیمارداری در این ایام است. از آنجایی که کرونا دارای علائم مختلفی است، متخصصان راهکارهای ساده خانگی برای درمان علائم آن را مطرح میکنند.
بر این اساس، سرویس سلامت همگانی بریتانیا در بیانیهای راهنماییهای لازم برای مراقبتهای خانگی به منظور از بین بردن علائم مختلف بیماری کرونا را اعلام کرد. در این بیانیه راهکارهای ساده خانگی برای بهبود علائم کووید ۱۹ مطرح شده است که مهمترین آن به شرح ذیل است:
۱- درجه حرارت بالا (تب)
تب یکی از مهمترین علائم ابتلا به ویروس کرونا است که میتوانید برای مدیریت تب اقدامات ذیل را انجام دهید:
به طور مطلق استراحت کرده و از انجام هر گونه کار سنگین اجتناب کنید.
به میزان زیادی آب و مایعات مصرف کنید. به دلیل تب بالا و تعریق، بدن به آب کافی نیازمند است و کاهش آب بدن بیمار میتواند خطرناک باشد. از این رو، اطمینان حاصل کنید به میزان کافی مایعات و آب دریافت میکنید. به مقداری آب بنوشید که ادرارتان به رنگ زرد روشن و شفاف باشد. اگر ادرار فرد غلیظ باشد نشان دهنده کمبود آب در بدن است.
اگر به دلیل تب بالا احساس ناراحتی میکنید، میتوانید از تب برهای تجویزی پزشک و نیز ایبوپروفن استفاده کنید.
۲- سرفه خشک
بسیاری از بیماران کرونایی از سرفههای ممتد و خشک گلایه دارند. همچنین سرفههای مداوم یکی از نشانههای این است که کووید ۱۹ ریههای فرد را درگیر خود کرده است. برای این موضوع نیز میتوانید راهکارهای زیر را امتحان کنید:
از خوابیدن به پشت اجتناب کنید و به جای آن به پهلوها یا به روی شکم بخوابید.
برای آنکه راحتتر سرفه کنید یک قاشق غذاخوری عسل بخورید. با این حال، نباید به نوزادان زیر یک سال عسل داد،؛ زیرا عسل برای این گروه سنی خطرناک است.
در صورت ادامه یافتن سرفههای خشک حتما به یک پزشک متخصص رجوع کنید. وی میتواند با تجویز برخی داروها، شرایط عمومی شما را بهبود بخشد.
تمامی متخصصان اکیداً توصیه میکنند افراد بیمار و خانوادههای آنها که با این بیماران در ارتباط هستند به هیچ عنوان نباید به داروخانه مراجعه کنند. عبور و مرور افراد مشکوک در محیطهای داروخانه به دلیل آنکه این محلها شاهد رجوع بیماران زیادی هستند، میتواند منجر به تشدید شیوع کرونا شود. بهتر است به صورت آنلاین اقدام به خرید دارو و یا مشاوره با پزشک کنید.
۳- مشکلات تنفسی
ویروس کرونا پس از ورود به بدن افراد، به اندامها حمله میکند. اصلیترین اندام بدن که درگیر کووید ۱۹ میشود، ریهها است. امروزه شاهد آن هستیم که بسیاری از بیماران شدید کرونایی که در بخش مراقبتهای ویژه بستری میشوند به دلیل مشکلات ریوی، به دستگاه تنفس مصنوعی وابستگی شدیدی دارند. در صورت تنگی نفس بهتر است در خانه کارهای ذیل را انجام دهید:
درجه حرارت خانه را پایین نگه دارید. زمانی که اتاق خنک باشد تنفس کردن برای بیماران کرونایی راحتتر است. البته باید مراقب باشید خانه از سیستم تهویه مناسب و بهداشتی برخوردار باشد؛ زیرا نبود سیستم تهویه میتواند به شیوع ویروس در محیط خانه شدت بخشد.
پنجرهها را باز بگذارید و از وجود دائمی جریان هوای تازه در خانه اطمینان حاصل کنید. از پنکه استفاده نکنید؛ زیرا میتواند باعث گسترش شیوع ویروس کرونا شود.
به آرامی با بینی تنفس کنید و از دهان عمل بازدم را انجام دهید. عمل بازدم با دهان باید بگونهای باشد که انگار میخواهید یک شمع را خاموش کنید.
به صورت صاف و بدون آنکه قوز کنید بر روی صندلی بنشینید و شانههای خود را رها کنید.
زمانی که شاهد تنگی نفس شدید هستید به هیچ عنوان دچار استرس نشوید. استرس و تشویش میتواند شرایط شما را بدتر کند.
داشتن تنگی نفس در بیمار، خود میتواند نشانه علائم بسیار جدیتر از بیماری کرونا باشد. اگر میبینید که تنگی نفس دارید و این شرایط هر لحظه بدتر میشود سریعاً با اورژانس تماس حاصل کنید و به بیمارستان اعزام شوید.
در کنار رعایت موارد فوق، محققان درباره مراقبت از بیماران کرونایی در خانه نیز موارد ذیل را پیشنهاد میکنند:
نخستین گام برای حفاظت در مقابل یکی از اعضای خانواده که به ویروس کرونا مبتلا شده، این است که بدانیم ویروس چگونه منتقل میشود. یک فرد از دو طریق میتواند به ویروس کرونا مبتلا شود: نخست اینکه یک فرد سالم از هوای آلوده به قطرات تنفسی فرد مبتلا به ویروس کرونا تنفس کند؛ این هوای آلوده میتواند ناشی از سرفه، عطسه، تنفس و سخن گفتن فرد بیمار باشد. دوم اینکه، یک فرد سالم با سطوح آلوده به ویروس کرونا تماس داشته باشد و سپس به دهان، بینی، چشمها و مواد خوراکی دست بزند. ویروس کرونا میتواند در بلند مدت نیز بر روی سطوح زنده باقی بماند.
تحقیقات نشان میدهد ویروس کرونا به راحتی میتواند در هوای محیط گردش کند و باعث بیماری در افراد سالم شود. از همین رو، لازم است اعضای خانواده با شناخت روشهای انتقال ویروس، خود را از فرد مبتلا دور نگه دارند.
قرنطینه و تهویه مناسب
ایده آلترین راهکار این است که فرد مبتلا به ویروس کرونا در اتاق مستقل، با حمام و توالت مجزا زندگی کند تا کمترین میزان ارتباط را با سایر اعضای خانواده داشته باشد. با این حال، اگر اختصاص یک اتاق مستقل میسر نباشد، فرد مبتلا باید در دورترین فاصله از دیگر اعضای خانواده قرار گیرد. به خصوص هر فردی آسیب پذیر از اعضای خانواده مانند سالمندان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، باید بیشترین فاصله را با فرد مبتلا داشته باشند.
همچنین تهویه مناسب که بتواند هوای محیط خانه را تغییر دهد، کمک شایانی برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا میکند. بهتر است در محیطهای بسته از تهویه مناسب استفاده شود و نیز پنجرهها برای گردش هوا باز باشد. یکی از راهکارهای مناسب این است که در اتاق فرد مبتلا به کرونا بسته باشد تا هوای آلوده اتاق وی به سایر مناطق خانه منتقل نشود.
بهداشت فردی
تمامی افراد خانواده و به ویژه بیماران مبتلا به کووید ۱۹ باید بهداشت تنفسی را تمرین کنند. باید در زمان عطسه و سرفه جلوی دهان خود را بگیرند و دستمال آلوده را با رعایت موارد بهداشتی دفع کنند. رعایت بهداشت دست حتی از رعایت بهداشت تنفسی نیز مهمتر است.
هر فردی در خانواده باید دستهایش را به طور مستمر بشوید، به ویژه پیش از غذا خوردن و بعد از تماس با سطوحی که احتمال میدهد به ویروس کرونا آلوده باشند. برای این کار باید به مدت حداقل ۲۰ ثانیه دستها را با آب و صابون بشویید و یا با الکل ۶۰ درصد دستها را ضدعفونی کنید.
سازمان جهانی بهداشت میگوید افراد مبتلا به کرونا بهتر است از ماسک استفاده کنند تا قطرات آلوده در هوا و محیط پخش نشود و احتمال سرایت به دیگران کاهش یابد. همچنین افرادی که از این بیماران در خانه مراقب میکنند نیز باید از ماسک استفاده کنند. افراد سالم برای نظافت اتاق این بیماران و در صورتی که قرار است با مایعات بدن بیمار مانند آب دهان، استفراغ و اسهال در تماس باشند حتما از دستکش استفاده کنند.
تمامی زبالههای تولیدی فرد مبتلا به کرونا از جمله دستمال کاغذی، ماسکها و دستکشها باید در یک سطل زباله مخصوص جمع آوری شود. این سطح زباله باید دارای در و نیز یک پوشش نایلونی باشد و در زمان خالی کردن آن از دستکش استفاده شود.
به صورت مشترک از هیچ وسیلهای استفاده نکنید
برای جلوگیری از انتشار احتمالی آلودگی از مصرف مشترک پتو، حوله، مسواک، لیوان و فنجان، ظروف غذاخوری و تجهیزاتی مانند تلفن همراه با افراد مبتلا به ویروس کرونا اکیداً خودداری کنید. اگر نیاز باشد که به ظروفی که مبتلایان به کووید ۱۹ از آن غذا خورده اند دست بزنید حتما از دستکش استفاده کنید و آن ظروف را با آب داغ و مواد شوینده بشویید. اگر وسایلی را نمیتوانید بشویید (مانند تلفن همراه)، بهتر است آنها را با مواد ضدعفونی کننده پاک کنید.
نظافت روزانه
بهتر است بصورت روزانه سطوح میز و صندلی را با مواد ضدعفونی کننده پاک کنید. باید به طور ویژه به ضدعفونی کردن سطوحی مانند دستگیره ها، در کابینت ها، کلید و پریز، توالت، سینک ظرف شویی و شیر آب که دائماً احتمال آلودگی آنها وجود دارد، توجه شود. افرادی که به ویروس کرونا مبتلا هستند بهتر است پس از استفاده از توالت، خود نسبت به نظافت و ضدعفونی کردن آن اقدام کنند. شواهد نشان میدهد ویروس کرونا در مدفوع انسان نیز وجود دارد و استفاده مشترک از سرویس بهداشتی میتواند سایر افراد خانواده را به ویروس کرونا مبتلا کند.
داشتن توجه لازم به فرد مبتلا
اعضای خانواده باید توجه ویژهای به فرد مبتلا به کرونا داشته باشند. حتما اطمینان حاصل کنید بیماران از رژیم غذایی مناسب همراه با آب کافی برخوردار باشند. قرار دادن آب کافی در اختیار بیماران بخصوص زمانی که دارای تب و تعریق هستند اهمیت زیادی دارد.
افراد مبتلا به کووید ۱۹ غالباً از ضعف و بی حالی به دلیل پاسخ سیستم ایمنی بدنشان به ویروس رنج میبرند. از این رو، اهمیت دارد به میزان کافی استراحت کنند و محیط آرامی برای آنها در نظر گرفته شود. داشتن تب یکی از مکانیسمهای دفاعی بدن در مقابل ویروس کروناست. همچنین گلبولهای سفید خون در زمانی که فرد تب دارد بهتر میتوانند با ویروس مبارزه کنند. با این حال، در صورتی که فرد تب بالایی را تجربه میکند میتوان از تب بر استفاده کرد.
اهمیت دارد اعضای خانواده به طور پیوسته شخص بیمار را تحت نظر داشته باشند و در صورتی که حال وی رو به وخامت گذاشت، سریعاً به پزشک مراجعه کنند. همچنین افراد خانواده باید به طور دائم نشانههای ابتلا به کرونا شامل از دست دادن حس بویایی و چشایی، سرفه، عطسه و بثورات پوستی را کنترل کنند تا در صورت آلودگی به کووید ۱۹، بتوانند سریعا اقدام پیشگیرانه را انجام دهند.
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/20211 |