printlogo


قم فردا گزارش می‌دهد؛
کاهش ذخایر خون در کشور در اوج بحران کرونا / خطری که بیماران تالاسمی را تهدید می‌کند
کد خبر: 21675
کاهش ذخایر خون در کشور در روزهایی که تمامی مراکز درمانی در حال مبارزه به بیماری کرونا هستند، خبری بد و ناگوار برای بیمارانی است که به صورت مداوم نیازمند خون هستند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، از 10 تا 40 درصد آماری است که این روزها از سوی مراکز انتقال خون در خصوص کاهش اهدای خون اعلام می‌کنند، کاهشی که این روزها به دغدغه‌ای اصلی سازمان‌های انتقال خون و بیمارستان‌ها تبدیل شده است.
در این میان وضعیت برخی از استان‌ها در بدتر است به عنوان مثال میزان اهدای خون در استان تهران که بخش مهمی از خون مورد نیاز بیماران و عمل‌های جراحی را در کشور تأمین می‌کند در روزهای اخیر کاهش یافته است.

استان‌هایی که همه گیری کرونا در آنها شدیدتر است و بیماران مصرف کننده خون بیشتری دارند نیز در همین وضعیت قرار دارند.


نگران تأمین خون برای آینده هستیم
محمدرضا مهدی زاده مدیرکل انتقال خون استان تهران با اشاره به پایین آمدن میزان اهدای خون می‌گوید: در شرایط عادی در تهران روزانه ۱۲۰۰ واحد خون اهدا و بین ۱۶۰ مرکز درمانی و بیمارستانی توزیع می‌شود، این در حالیست که اکنون ۸۰۰ واحد خون در تهران اهدا می‌شود و همچنان شاهد افت مراجعه کنندگان هستیم.
وی در ادامه می‌افزاید: از اهدا کنندگان خون در همه گروه‌های خون بخصوص گروه‌های منفی و گروه o مثبت و اهداکنندگان مستمر (با سابقه حداقل دو بار اهدای خون در سال) می‌خواهیم برای اهدای خون اقدام کنند.
مدیرکل انتقال خون استان تهران می‌افزاید: کاهش آمار اهداکنندگان خون در استان تهران در حال حاضر بر ذخایر خون نیز تأثیر گذاشته و گرچه به وضعیت بحرانی نرسیده‌ایم، اما با کاهش مواجه هستیم و اکنون میزان ذخیره خون در تهران بین ۵ و نیم تا ۶ روز است، اما همچنان نگران تأمین خون برای آینده هستیم.
وی خاطرنشان کرد: این درحالیست که میزان درخواست برای خون و فرآورده‌های خون از سوی مراکز درمانی و بیمارستان‌ها نیز بین ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش یافته و این موضوع نشان می‌دهد که انجام اعمال جراحی‌ها همچنان به قوت خود باقی است و مصدومان سوانح و تصافادت، بیماران سرطانی و مصرف کنندگان همیشگی خون مانند بیماران تالاسمی و هموفیلی‌ها هم نیاز به خون و فرآورده‌های آن دارند.


کاهش اهدای خون، خطری برای بیماران تالاسمی
در این میان دکتر بشیر حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون کشور نیز کاهش اهدای خون را در کشور یک تهدید عنوان کرد و بیان داشت: پارسال سه میلیون و 600 هزار واحد خون و فراورده‌های خونی به 800 بیمارستان انتقال داده شد اما در اسفند 98 با کاهش مراجعه برای اهدای خون در کل کشور، 35 درصد آمار اهدای خون کاهش یافت.
وی ادامه داد: در فروردین امسال نیز امار اهدای خون 25 درصد کاهش داشت اما به مرحله بحران نرسید و با همکاری شبکه ملی خون رسانی کشور توانستیم مدیریت کنیم و نگذاریم هیچ بیماری دغدغه خون و فراورده‌های خونی را داشته باشد.
حاجی بیگی خاطرنشان کرد: در برخی استان‌های کشور ازجمله استانهای مازندران -گیلان- گلستان - خراسان رضوی- سیستان و بلوچستان- بوشهر -هرمزگان و خوزستان به خاطر بیماران تالاسمی و خاص با کاهش اهدای خون روبرو بودیم و از آنجایی که بیماران تالاسمی باید هر دو هفته یکبار تزریق خون داشته باشند بنابراین باید اهدای خون روزانه و مستمر باشد.
سخنگوی سازمان انتقال خون کشور افزود: در اسفند، عمل‌های جراحی و درخواست‌ها کاهش داشت اما از اردیبهشت ماه به بعد که جراحی‌ها شروع شده نیاز به خون افزایش پیدا کرده و این نیاز فقط با کمک مردم کشور امکانپذیر است.
وی گفت: در سه استان بزرگ کشور تهران - فارس و خراسان رضوی بیشترین میزان مصرف خون را داریم و بیشترین اهدای خون نیز در این 3 استان است ضمن اینکه یک چهارم خون‌های اهدایی در تهران مصرف می‌شود و ما با این کاهش اهدای خون توانستیم با کمک شبکه ملی خونرسانی، خون مورد نیاز این 3 استان را تأمین کنیم.
سخنگوی سازمان انتقال خون کشور با بیان اینکه به علت شیوع ویروس کرونا در همه جای دنیا ، اهدای خون کاهش داشته است افزود: در کشورهای پیشرفته تا 50 درصد اهدای خون کاهش داشته است .
وی افزود : نیاز است که هموطنان با سن 18 سال تمام و وزن 50 کیلوگرم به کمک بیماران چشم انتظار، بشتابند .
حاجی بیگی افزود: در کشور ما 4 درصد زنان و 96 درصد مردان، خون اهدا می‌کنند که در بین اهداکنندگان 90 درصد گروه خونی مثبت و 10 درصد گروه خونی منفی دارند و فقط سه تا چهار درصد گروه خونی o منفی هستند که نیاز به اهدای بیشتر این گروه داریم چون در همه گروه‌های خونی می‌تواند استفاده شود .

نباید مردم به علت کرونا از اهدای خون خودداری کنند
حسن محمدی کارشناس ارشد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در گفتگو با خبرنگار قم فردا با بیان این که نباید مردم به علت کرونا از اهدای خون خودداری کنند، اظهار داشت: برخی داوطلبان اهدای خون ممکن است چنانچه شب قبل از اهدای خون استراحت کافی نداشته یا وعده غذایی مناسب میل نکرده باشند در نخستین تجربه اهدای خون دچار سرگیجه‌ای موقت شوند؛ این ضعف موقتی است و در همه اهدا کنندگان نیز اتفاق نمی‌افتد.
وی ادامه داد: با این حال با یک سری اقدامات پیشگیرانه می‌توان از آن جلوگیری کرد و تجربه به یاد ماندنی از کمک به همنوعان را ثبت کرد. حجم مایع از دست رفته در ۲۴ ساعت پس از اهدای خون به بدن باز می‌گردد و سلول‌های خونی نیز ۳ تا ۴ هفته پس از اهدای خون جایگزین می‌شوند همچنین میزان آهنی که در خون اهدایی نیز موجود است در ۶ تا ۸ هفته پس از اهدای خون کامل در بدن جایگزین می‌شود.
محمدی تصریح کرد: بیماران صعب العلاج و جراحی‌ها ، بیماران هموفیلی و تالاسمی و زنان باردار از جمله افرادی هستند که نیازمند خون هستند و باید همیشه آن‌ها در نظر داشته باشیم.
وی تاکید کرد: در مراکز اهدای خون تمامی پروتکل‌های بهداشتی رعایت می‌شود و شهروندان در این خصوص هیچ نگرانی نداشته باشند و هیچ ارتباطی بین این مراکز با بیماران کرونایی وجود ندارد.

در این میان باید گفت ترس از ابتلا به بیکاری کووید19 ، کاهش تردد شهروندان در سطح شهرها و سرد شدن هوا از جمله عوامل کاهش اهدای خون است حال این که می‌توان با رعایت پروتکل‌های بهداشتی به یاری بیمارانی شتافت که در تخت‌های بیمارستانی نیازمند اهدای خون هستند.


انتهای پیام/


لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/21675