printlogo


گزارش قم فردا از مشکلات خانواده های زندانیان؛
خانواده زندانیان؛ قربانی پنهان مجازات زندانی
کد خبر: 23267
زندانیان مجازات خطای خود را با حضور در زندان تحمل می کنند اما برخی از این زندانیان سرپرست خانواده هستند که این حضور آنها باعث مشکلات روحی، روانی و مالی بسیاری به خانواده آنها می شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، زندان همواره به عنوان محلی برای اصلاح زندانیان محسوب می‌شود این در حالی است که باید با آموزش‌هایی که به‌مددجویان ارائه می‌شود از بازگشت مجدد آنان به زندان پیشگیری شود. البته اهمیت مراقبت‌هایی که پس از آزادی برای زندانیان در نظر گرفته می‌شود نیز کم‌نیست  و باید جامعه برای این موضوع هم برنامه داشته باشد.
هر زندانی که بعد از گذراندن مدت زندان خود وقتی وارد جامعه می شود دچار مشکلات کوچک و بزرگی خواهد شد که با برنامه ریزی می تواند از بروز برخی مشکلات در زندان جلوگیری کرد. یکی از این مشکلات می تواند مسئله اشتغال بعد از آزادی باشد که هر زندانی می تواند اوقات فراغت خود در زندان را به آموزش حرفه ای اختصاص دهد تا بعد از ورود به جامعه مشکل اشتغال نداشته باشد.



آموزش خوداشتغالی زندانیان، راهی برای بازگشت زودتر آنها به جامعه
با توجه به این موضوع حجت الاسلام حسین بنیادی با اشاره به اینکه در چرخه اصلاح و تربیت زندانیان آموزش های رسمی و غیررسمی متفاوتی ارائه می شود، عنوان کرد: آموزش قران، تفسیر، مفاهیم و حفظ قران، احکام و اعتقادات، نهج البلاغه، مهارت‌های زندگی و... از آموزش های غیر رسمی و آموزش های فنی و حرفه ای، نهضت سواد اموزی، مدرسه راهنمایی و دبیرستان تا آموزش عالی و...از آموزش های رسمی در زندان ها است.
 وی با بیان اینکه در زندان‌ها افراد بی سواد کمتر از ۶۰ سال موظف به یادگیری سواد هستند، اظهار کرد: زندانیانی که موفق به کسب گواهی نامه فنی و حرفه ای شوند از طرف مرکزمراقبت پس از خروج زندان ها، مشمول دریافت وام خود اشتغال زایی می شوند تا گامی در جلوگیری از بازگشت این افراد به زندان برداشته شود.
معاون سلامت، اصلاح و تربیت اداره زندان های قم با تاکید براینکه مرکز مراقبت پس از خروج زندان‌ها بر نحوه استفاده از وام های عطایی در ایجاد اشتغال نظارت دارد، بیان کرد: گواهی آموزش های فنی حرفه ای ارائه شده در زندان ها، نامی از دریافت شدن آن در زندان قید نمی‌شود.
وی با اشاره بر اینکه یکی از اولویت های سازمان زندان ها بحث خود اشتغالی در زندان است، تصریح کرد: زندانیان با اشتغال در زندان می توانند منبع درآمد جزئی برای خود و خانواده شان در زندان درست کنند.
حجت الاسلام بنیادی با بیان اینکه این فعالیت با انگیزه اینکه افرادی که درون زندان اشتغال داشته باشند زمینه ی اصلاح رفتاری انها برای بازگشت به جامعه زودتر فراهم میشود، ایجاد شده است، خاطر نشان کرد: برای تشویق زندانیان به شرکت دراین دوره ها امتیازاتی مانند مرخصی، ملاقات مضاعف، عفو و... در نظر گرفته شده است.
وی با تاکید براینکه تمام این برنامه ها برای اصلاح تربیت و باز اجتماعی کردن زندانیان در جامعه است، عنوان کرد: با توجه به آموزش های فراوان داده شده و مهارت های متفاوت زندانیان امکان تولید بسیاری از محصولات در زندان ها وجود دارد و بسیار از افراد و شرکت های نیازمند قطعات و محصولات مختلف می توانند با همکاری با زندانیان زمینه‌ درآمد زایی و افزایش اعتماد به نفس برای باز پروری اجتماعی زندانیان را فراهم کنند.

خانواده زندانیان از آموزش مهارت‌های اخلاقی بهره‌مند می‌شوند
همچنین در این خصوص حجت‌الاسلام مجید یزدی ، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری قم گفت: کارگاه‌های آموزشی ارتقای مهارت‌های اخلاقی و زندگی ویژه خانواده زندانیان استان قم بارعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی برگزار می‌شود.
وی افزود: این کارگاه‌ها در راستای اجرای یکی از گام‌های برنامه طرح هجرت با موضوع اصلاح و باز اجتماعی کردن زندانیان اجرا شده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری قم اضافه کرد: یکی از مهم‌ترین مسائل در حوزه بازاجتماعی کردن زندانیان و پیشگیری از طرد اجتماعی آن‌ها، بازسازی شخصیت آسیب‌دیده مددجویان و فراهم ساختن امکان بازگشت آنان به جامعه از طریق نهاد خانواده است. ارائه آموزش‌های مدون و کارآمد به خانواده زندانیان، می‌تواند یکی از راه‌های تحقق‌بخش این مهم باشد.
وی با اشاره به این‌که ریشه بسیاری از جرایم در فقدان مهارت‌های زندگی و دانش رفتاری است، افزود:  این دوره‌های آموزشی در رویکردی نوین و با لحاظ نمودن نیازهای مخاطبان برای گروه‌های مخاطب خانواده زندانیان طراحی و توسط مربیان آموزش دیده و متخصص اجرا شد.



 اما در کنار این مسئله، خانواده زندانی هم بسیار مهم می باشد چرا که خود زندانی به دلیل خطا و جرمی که انجام داده است در زندان قرار دارد و مجازات و تنبیه ای که برای او در نظر گرفته شده است را تحمل می کند اما این تحمل مجازات فقط برای خود شخص زندانی نیست و این مجازات می تواند برای خانواده او هم باشد.
اگر زندانی متاهل نباشد و سرپرستی خانواده ای را برعهده نداشته باشد، اقوام او که می تواند پدر و مادر و برادر وخواهر باشد فقط از لحاظ روحی دچار مشکل باشند اما اگر زندانی خانواده داشته باشد و یا سرپرستی خانواده را برعهده گرفته باشد علاوه بر تحمل مشکلات روحی باید مشکلات مالی را در بحران امروز بیماری کرونا هم تحمل کنند.
۶۷۵ خانواده درقم تحت پوشش انجمن حمایت از زندانیان هستند
که در این خصوص حجت الاسلام و المسلمین حسن غریب اقدام های انجمن حمایت از زندانیان استان در رسیدگی به مشکل های و نیازهای خانواده‌ زندانیان استان را قابل قدردانی خواند و اظهار داشت: در چهارماهه اخیر به یاری خدا و با کمک خیران استان و تلاش و پیگیری همکاران انجمن، ۳۲ زندانی با گرفتن رضایت شاکیان، آزاد شدند و به خانواده خود بازگشتند.
وی پیگیری مرخصی، عفو و پایان حبس زندانیان، ارائه مشاوره قضایی توسط مقام قضایی، ارائه خدمات مشاوره و مددکاری به خانواده زندانیان، برگزاری کلاس‌های مهارت‌های خانواده و بازدید از خانواده زندانی را از خدمات فرهنگی ارزشمند این انجمن دانست.
وی به همکاری کمیته امداد امام (ره)، مشارکت ستاد دیه، بسیج حقوقدانان و خیرین استان با انجمن اشاره کرد و افزود: حمایت‌های مالی از خانواده زندانیان شامل مساعدت نقدی، معرفی به بانک برای دریافت وام، توزیع بسته‌های حمایتی شامل سبد کالا، پوشاک و اقلام بهداشتی، تعمیرات منزل، کمک هزینه تحصیلی و تامین لوازم التحریر برای فرزند دانش آموز و دانشجو، تامین لوازم خانگی، کارت هدیه، کمک هزینه درمانی بوده که این کمک‌های مالی در چهار ماهه اخیر در مجموع به ارزش هشت میلیارد ریال بوده است.
دادستان قم با بیان اینکه ایجاد اشتغال برای خانواده‌ زندانیان و زندانیان آزاد شده از اهداف انجمن قم در راستای کاهش جرم در جامعه است، گفت: در این راستا، تصمیم هایی در زمینه اشتغال زندانیان در محیط زندان و زندانیان باز و نیمه باز با همکاری نهادها و ارگان‌های دولتی استان گرفته و در حال اجراست. همچنین در ماه اخیر فعالیت یک کارگاه قالی بافی با ۱۰ دار قالی در زندان مرکزی قم آغاز شد برخی از خانواده‌ها نیز برای اشتغال به مراکز معرفی شدند.



مشکلات تحصیل فرزندان زندانیان
امادر کنار مشکلات مالی که بعد از زندان رفتن یکی از والدین برای فرزندان رخ می دهد مسئله تحصیل است. تحصیل این دانش آموزان تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته و دچار افت بسیاری می شوند که این موضوع هم باید مورد توجه مسئولین و خیرین قرار بگیرد تا این کودکان دچار صدمات بیشتری نشوند.
البته همان طور که دادستان قم اشاره کردند برخی خیرین هم در این مسئله ورود کرده اند و از طرفی هم انجمن حمایت از خانواده های زندانیان برای رفع مشکل تحصیل این دانش آموزان هم کمک هزینه هایی را درنظر گرفته است.





انتهای پیام/160


لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/23267