با توجه به اینکه دولت وام ازدواج را تا 70میلیون تومان هم افزایش داد اما هنوز هم جوانان برای ازدواج نکردن دلایل زیادی از جمله مسکن، شغل، سربازی، تحصیل، مهریه های سنگین، سنت ها و ... را مطرح می کنند ولی شاید مهمترین دلیل آنها برای تاخیر در ازدواج مشکلات اقتصادی باشد.
به گزارشپایگاه خبری تحلیلی قم فردا،امروز اولین روز از ماه ذی الحجه است در این ماه دو مناسبت بسیار مهم عید قربان و عید غدیر قرار دارد. اما در اولین روز ماه ذی الحجه که امروز می باشد را روز ازدواج به مناسب سالروز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه الزهرا(س) نام گذاری کرده اند.
در این روز پربرکت بسیاری از جوانان اقدام به شروع زندگی مشترک خود و بستن پیوند زناشویی می کنند. از طرفی هم مسئولین کشور آماری از میزان ازدواج ها و طلاق ها در بازه زمانی مشخص را اعلام می کنند. هرچه در دهه گذشته آمار های منتشر شده از ازدواج چندان مطلوب نیست و زنگ هشداری به مسئولان کشور است زیرا با کاهش تعداد ازدواج میزان تولد ها نیز کاهش می یابد و جمعیت کشور رو به کاهش می رود.
البته در این روز و هفته مسئولین کشور و کارشناسان در خصوص موضوع ازدواج و راهکارهای افزایش ازدواج و کاهش طلاق ، راهکارهای ترویج ازدواج آسان، راهکارهای رفع موانع ازدواج و بسیاری از موارد دیگر نشست، سمینار، گفتگو، گزارش و مطالب بسیاری را منتشر می کنند اما در عمل 50درصد از این مواد هم عملیاتی نمی شود و هر ساله در این روز فقط وفقط صحبت از راه و روش های ازدواج و رفع موانع و این گونه موارد می شود.
جوانان برای ازدواج نکردن دلایل زیادی از جمله سختگیری های بی مورد والدین، سنت های دست و پا گیر، مسکن ، شغل، سربازی، تحصیل، مهریه های سنگین و ... را مطرح می کنند اما طبق بررسی های مرکز پژوهش های مجلس مهم ترین عامل تاخیر در ازدواج جوانان مشکلات اقتصادی عنوان شده است.
کمبود شغل و بیکاری جوانان، ادامه تحصیل در کنار مسائل اقتصادی بویژه مشکلات مسکن از جمله دلایل تاخیر ازدواج جوانان است که گاهی آنها را به سمت تجرد گرایی مطلق میکشاند.
البته دولت با راهکارهایی مانند افزایش وام ازدواج به فکر کمک به تسهیل ازدواج جوانان است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مصوبهای وام ٧٠ میلیونی ازدواج برای جوانان و وام ۱۰۰ میلیون تومانی برای زوجهای کمتر از ۲۵ سال را تعیین کرده است اما به نظر می رسد با توجه به نرخ تورم حاکم بر کشور و مشکلات اشتغال و افزایش روزانه قیمت کالا ها رقم وام ازدواج نتواند مشکلات پیش روی ازدواج جوانان را حل کند.
البته در این مسیر مشکلات دیگری هم مانند چشم هم چشمی ، مهریه بالا و برخی موارد دیگر وجود دارد که مانعی بر سر ازدواج جوانان است اما سهم این مشکلات بسیار اندک است و مسائل اقتصادی ، گرانی و تورم بیشترین سهم در فرار جوانان از ازدواج را داراست.
عدم رفع مشکلات و موانع بر سر راه ازدواج باعث می شود که سن ازدواج بالا برود که همین موضوع باعث تغییر تفکر ها و نگرش ها در افراد خواهد شد که در ادامه سخت پسند را به همراه خواهد داشت.
همین سخت پسند شدن و سخت شدن انتخاب باعث می شود بسیاری از جوانان تَن به ازدواج ندهند و تا آخر عمرخود مجرد بمانند که این مسئله آسیبهای روحی، روانی، جسمی، اعتقادی و اجتماعی بسیاری را برای فرد و جامعه به همراه خواهد داشت.
همین موضوع می طلبد که مسئولین امر در خصوص مسئله ازدواج و رفع موانع ازدواج برنامه ریزی اساسی و عملیاتی کوتاه مدت و بلند مدت داشته باشند تادر آینده کشور دچار برخی از مشکلات مانند کاهش فرزند آوری و پیری جمعیت نشود که برای رفع این گونه مشکلات نیاز به سال ها زمان است. اما امروز قبل رسیدن به آن نقطه متولیان امر می توانند با راهکارهای عملیاتی از بروز آن جلوگیری کنند.