printlogo


کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با قم فردا:
مبارزه با سفته‌بازی فقط از طریق مالیات بر عایدی محقق می‌شود/باید مالیات بر عایدی فعالیت‌های غیر مولد اجرا شود
کد خبر: 37397
کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه امروز پتروشیمی در پیشرفت کشور بسیار تاثیرگذاراست، گفت: مبارزه با سفته‌بازی فقط از طریق مالیات بر عایدی محقق می‌شود.
دکتر محمد زمان رستمی عضو هیأت علمی دانشگاه قم در گفتگو با خبرنگار قم فردا با اشاره به مسئله مبارزه با سفته بازی، اظهار داشت: مبارزه با سفته‌بازی فقط و فقط از طریق مالیات بر عایدی محقق می‌شود.
وی ادامه داد: مالیات بر عایدی فعالیت‌های غیر مولد به این معنا است که هر فعالیت سفته‌بازانه برای اکثر فعالیت خود مالیات بپردازد. این مسأله از صد سال پیش حدوداً در ۱۴۰ کشور دنیا اجرایی شده است. در برخی کشورها با موفقیت بیشتر و در برخی با موفقیت کمتر؛ اما در ایران هنوز این موضوع اجرایی نشده است.
عضو انجمن اقتصاد اسلامی حوزهی علمیه‌ قم بیان کرد: سفته‌بازها (سفته‌باز به معنای منفی آن) سودآوری دارند؛ ولی اصلاً مالیات نمی‌پردازند. چنان‌که دیدید که دلار ده برابر شد؛ ولی کسی مالیات پرداخت نکرد. ما فقط سراغ کارمندان و تولیدکنند‌گان رفتیم و از آنها مالیات گرفتیم؛ ولی از سفته‌بازهای دلار هیچ مالیاتی دریافت نشد.
وی اضافه کرد: مسأله‌ی دیگر اصلاح اجرای سفته‌بازی است. ما باید این را بپذیریم که فرهنگ سفته‌بازی قوی‌تر از فرهنگ تولید است. مبارزه با سفته‌بازی باید تنها از طریق تحقیر، مذمّت و کوبیدن سفته‌باز و برعکس تشویق و تکریم مولّد و فعالان مولّد باشد.
رستمی خاطرنشان کرد: نکته‌ی اصلی در اقتصاد این است که ما باید مزیت‌های نسبی خود را بشناسیم و تمام یا اکثر استعدادها را به آن سمت ببریم. در حال حاضر در کشور ما مزیت اصلی پتروشیمی است. پتروشیمی در کنار فولاد مهمترین صنعت کشور است و بالاترین مزیت نسبی را دارد و می‌تواند بیشترین ارزآوری را داشته باشد و ما را از خام فروشی جدا کند.
وی ابراز داشت: امروز در جهان می‌توان از طریق پتروشیمی ارزش افزوده‌ای ایجاد کرد که هزاران برابر بالاتر از آن ارزش افزوده‌ای است که در حال حاضر از پتروشیمی خودمان ایجاد می‌کنیم. به‌نظر می‌رسد که تمامی رهبران، بزرگان، دانشمندان، دانشجویان، استادان و روحانیون باید این پازل را ‌اولاً به خوبی بشناسند و بعد به خوبی از آن حمایت کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم گفت: این حوزه ابزار اصلی ما در رقابت با عرصه‌ی بین‌المللی است و ارزآوری بسیار بالاتر از درآمد نفت کنونی دارد که از طریق خام‌فروشی عاید کشور می‌شود. الان که فرآورده‌های پتروشیمی را صادر می‌کنیم، نوعی خام‌فروشی محسوب می‌شود؛ زیرا پتروشیمی مراحل بسیار زیادی دارد و حداقل سه مرحله دارد که عبارتند از: پتروشیمی مواد پایه، مواد میانی و مواد نهایی.
وی گفت: ما هنوز پتروشیمی خود را در مرحله‌ی پایه می‌فروشیم و ارزآوری آن ۳۰ درصد بیشتر از ارزآوری نفت است. در حالی‌که اگر این محصولات پایه تبدیل به محصولات میانی شود و محصولات میانی تبدیل به محصولات نهایی شود و محصولات نهایی را به جهان بفروشیم، ارزآوری ما می‌تواند صدها و بلکه هزار برابر بیشتر افزایش پیدا کند.
رستمی تاکید کرد: ما از نظر پتروشیمی بسیار عقب هستیم. در زمینه‌ی پتروشیمی کشورها و شرکت‌های بزرگ جهانی در حال سبقت گرفتن از ما هستند. حتی کشورهایی مانند آلمان که نفت و گاز ندارند، به مراتب بسیار از ما جلوتر هستند و از نظر ماشین آلات و کاتالیزها بسیار جلوتر از ما هستند.
وی تصریح کرد: ما در این حوزه نخبگان بسیار زیادی داریم که به خوبی از آنها حمایت نمی‌شود. آنها هم معترض هستند که از نخبگان و بزرگان پتروشیمی حمایت نمی‌شود به خصوص پتروشیمی‌هایی که در جنوب هستند و در سخت‌ترین شرایط گرما و کم امکانات‌ترین مناطق در حال کار و فعالیت هستند. الان ابزار اصلی مقابله با جهان، شکل‌گیری اقتصاد مقاومتی و تحقق پیشرفت در کشور پتروشیمی است.

انتهای پیام/160


لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/37397