printlogo


رئیس مؤسسه امام خمینی(ره):
امام در سیره مبارزاتی خود به دنبال انجام وظیفه الهی بود
کد خبر: 42747
رئیس مؤسسه امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه تحولات در عرصه های مختلف نظام به پشتوانه مردم رخ داد، گفت روح سیره مبارزاتی امام رضوان الله تعالی اتصال به خدا و انجام وظیفه الهی بود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، آن روزگار که پرچم عدالت‌طلبی به دست مبارک حضرت روح‌الله (ره) برافراشته شد، هیچ‌کسی گمان نمی‌برد که نهضتی مبتنی بر «ایمان الهی» و نه «رسانه و اسلحه و حمایت خارجی»، طومار حکومتی ۲۵۰۰ساله و جلاد و بهره‌مند از حمایت قدرت‌های جهانی را در هم بپیچد.
 هیچ یک از نظریه‌ها و معادلات سیاسی نیز در نظر دنیازدگان، تا مدت‌ها پیش از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ نشانه‌ای از پیدایی مکتبی و گفتمانی بدیع و جهانگیر نمی‌داد.
آری... انقلاب خمینی کبیر، بساط نظام سلطه را بر هم زد و نقشه استکبار برای تسلط بر ایران و ملل جهان را پاره کرد. انقلاب عارفِ عالم و مجاهد بزرگ ما، ایران را احیا نمود و موج بیداری و عزت‌خواهی و نفی ستم و تفرعن را موجب شد.
چنین است که در روز ۱۴ خرداد، عالَم، تنها از حضور ظاهری آن بزرگ‌مرد تاریخ‌ساز محروم شد؛ اما مکتب روح‌اللهی و طنین انقلاب طوفانی وی باقی است و زمینه و متصل به انقلاب بزرگ ناجی عالم بشریت حضرت مهدی قائم (عج) است. این واقعیت اینک کابوس همه نمرودیان و یزیدیان زمان و رمز تپندگی انقلاب اسلامی است.
از همین رو خبرنگار ما با آیت الله محمود رجبی، رئیس مؤسسه امام خمینی (ره) و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در خصوص سیره مبارزاتی امام خمینی(ره) گفتگویی را انجام داده است.

امام درسیره مبارزاتی خود به دنبال انجام وظیفه الهی بود
سوال: در سیره مبارزاتی امام خمینی(ره) چه مولفه های وجود داشت؟

روح سیره مبارزاتی امام رضوان الله تعالی اتصال به خدا و انجام وظیفه الهی بود. یعنی در سراسر زندگی امام خمینی(ره) در ابعاد مختلف از جمله ابعاد سیاسی، شواهد فراوان وجود دارد که امام بر اساس احساس وظیفه دینی و رسالتی که خداوند و اسلام بر دوش ایشان گذاشته بود به میدان مبارزه آمدند.
زمانی که در همان اوایل نهضت بعضی ها حضور یکپارچه همه مراجع را مطرح کردند، ایشان فرمودند که اگر در اصل وظیفه مبارزه با رژیم سخن هست من وظیفه الهی خودم می داند و در این موضوع مذاکره و صحبتی نیست اما اگر روی شیوه مبارزه سخنی است بنشینیم و صحبت و مذاکره کنیم. محور امام این بود که خداوند در جنبه اجتماعی و سیاسی چه وظیفه ای بر دوش روحانیت قرار داده است که این وظیفه را به نحو احسن انجام دهند.
این مولفه بسیار مهمی بودکه در سیره امام خمینی(ره) وجود دارد و درسی است برای همه کسانی که می خواهند در مسیر مبارزات سیاسی خود موفق باشند.مرحوم مدرس می گفت:«سیاست ما عین دیانت ماست و دیانت ما عین سیاست ماست» و امام هم فراوان از مرحوم مدرس نام برده اندو از موضع انقلاب و دینی ایشان تجلیل کرده اند.

سوال: مردم در سیره مبارزاتی امام خمینی(ره) چه جایگاهی داشتند و امام برای آنها چه ارزشی قائل شدند؟
حضرت امام خمینی(ره) روایتی را می گویند که پیامبر(ص) می فرمایند سوره هود مرا پیر کرد، اصحاب از پیامبر )ص) سوال می کنند که برای چه؟، پیامبر می فرماید بخاطر آیه ای که در سوره هود است فَاستَقِم کَما أُمِرتَ وَمَن تابَ مَعَکَ وَلا تَطغَوا  إِنَّهُ بِما تَعمَلونَ بَصیرٌ،پس همان‌گونه که فرمان یافته‌ای، استقامت کن؛ و همچنین کسانی که با تو بسوی خدا آمده‌اند (باید استقامت کنند)! و طغیان نکنید، که خداوند آنچه را انجام می‌دهید می‌بیند! (سوره مبارکه هود آیه ۱۱۲)؛ یعنی پیامبر(ص) وظیفه داشته است هم خود در مسیر استقامت داشته باشد و هم وظیفه داشته است که پیروان خود را در این مسیر قراردهد.
حضرت امام (ره) می فرمودند اینکه به پیامبر دستور استقامت داده شده است در آیات دیگر سوره های قرآن هم هست اما اینکه چرا پیامبر(ص) فرمودند سوره هود؟ می فرمایند تنهاجایی که به پیامبر(ص) گفته شده هم باید خودت استقامت کنی و هم پیروانت استقامت کنند این سوره است.بنابراین وظیفه پیامبر(ص) بود تا هم خود و هم مردمش در این مسیر حرکت کنند.
امام(ره) اگر می خواست وظیفه« العلماء ورثة الأنبیاء» را پیاده کند طبعا باید طبق موازین و تعالیم دینی به ملت هم جایگاه مهم بدهد تا با همراهی ملت مسیر را طی کند.
امام به مردم عنایت خاصی داشت
لذا امام به مردم بسیار عنایت داشت.امام همواره در اعلامیه ها در آغاز نهضت در تداوم نهضت تکیه روی مردم و خطاب به مردم داشت. حتی امام در سخنانی فرمود شنیده ام که این اعلامیه ها به روستاها رسیده و مردم روستاها هم در مسیر قرار دارند پس یقین دارم که انقلاب به پیروزی خواهد رسید. یا در 15خرداد از امام (ره) پرسیدند که شما با چه نیرویی می خواهید با رژیم جنگ کنید که امام خمینی(ره) فرمودند که یاوران من در حال حاضر در گهواره ها هستند یعنی امام بر تکیه به ملت تاکید داشتند.
حتی امام فرمودند میزان رای ملت است یعنی باید ما مردم را همراه خودمان داشته باشیم و یا فرمودند جمهوری اسلامی یعنی اسلامیت اصل این نظام است و باید تمام شئون این نظام براساس اسلام اداره شود اما مردم هم باید در صحنه باشند. این جمهوری در نظر امام نگاه غربی نیست نگاه امام این بود که باید مردم مسلمان پای کار باشند نه اینکه عده ای خواص بخواهند کشور و مسیر را ادامه دهند.
لذا امام خمینی(ره) در جنگ و تمام زمینه های دیگر بر مردم تکیه کرد. بنابراین جایگاه مردم ، مردمی که معتقد به این نظام هستند، مردمی که پای نظام ایستاده اند.
مقام معظم رهبری هم همین گونه هستند و می بینیم که در بیانات خود چقدر بر روی این موضوع تاکید می کنند.پس اصل وظیفه الهی است اصل این است که حرکت جامعه در تمام امور بر اساس آموزه های الهی پیش برود و همزمان مردم هم پای کار باشند و برای تحقق این خواسته های خداوندی و تحقق اسلام و تحقق تمدن نوین اسلامی به فرامایش مقام معظم رهبری به عرصه بیاییند و حضور داشته باشند.
حضور مردم در ابعاد مختلف نظام خواسته امام بود
قانون اساسی که امام فرمودند به رای گذاشته شود و تایید کردند در این قالب است که در ابعاد مختلف نظام ما مردم حضور دارند. مردم در تمام شئون پای نظام هستند و حضور دارند. رئیس جمهور، خبرگان، نمایندگان مجلس را مردم انتخاب می کنند و حتی ولایت فقیه را با یک واسطه مردم انتخاب می کنند. این نشان از این است که امام به مردم هم جایگاه بسیار والایی قائل بودند.

تحولات در عرصه های مختلف نظام به پشتوانه مردم رخ داد
سوال: امام برای تحقق چه اهدافی مبارزه کرد و آیا این اهداف محقق شده است مخصوصا در حوزه های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی امروز به اهداف امام رسیده ایم؟
باید در تمام شئون پیشرفت و تعالی فرهنگی ملت ایران با قبل از انقلاب مقایسه شود. اگر کسی بخواهد این موضوع را بررسی کند باید سطح فرهنگی مردم از نظر معلومات و نظامات فرهنگی کنونی مردم  را با قبل از انقلاب مقایسه کند.
کسانی که گاهی می گویند انقلاب چه کرده است از دوران گذشته یا اطلاع ندارند یا فراموشی به آنها دست داده است که در دانشگاه ها، در شهرها و مرکز کشور به صورت علنی چقدر فساد رخ می داد و چقدر سطح فکری پایین بود و هیچ قدرتی برای تصمیم گیری مستقل وجود نداشت. تمام مستشاران غرب کشور ما را اداره می کردند و شاه هیچ جایگاهی نداشت و مامور بود تا دستورات آنها را اجرا کند.اگر کوچک ترین اطلاعات فرهنگ دینی به یکی از مراکز نظامی می رفت کسی که این کار را کرده بود را بازخواست می کردند در حالی که امروز در نظام نیروهای مسلح ما اسلام وجود دارد نماینده رهبری حضور دارند و موازین اسلامی پیاده می شود.
این مسائل را اگر قبل از انقلاب به کسی می گفتند که روزی اتفاق خواهد افتاد همه تعجب می کردند و می گفتند که خواب و خیال است. بنابراین امام  خمینی(ره) در این عرصه بسیار موفق بوده است و باید مطالعات و تحقیقات و آثار علمی در این زمینه ها نوشته شود.


گفتگو :حسین حیدری
انتهای پیام/



لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/42747