در زندگیهای امروزی در بیشتر خانوادهها در زندگی تقسیم کار صورتگرفته بهطوری زنان بیشتر کارخانه را انجام میدهند و مردان نیز بیشتر کارهای بیرون منزل و بار اقتصادی که خانواده را به دوش میکشند.
در چنین شرایطی مسلماً بیشترین وظیفه تربیت فرزندان خواهناخواه با مادر بوده و این مادر است که خشت خام فرزندان را به هر سمتوسویی که بخواهد میبرد.
در این میان زمانی که فرزندان وارد جامعه و محیط بیرون میشوند، خود جلوهای از فرهنگی که آن را در خانه فراگرفتهاند، هستند.
به عبارت سادهتر هر فردی در جامعه نماینده فرهنگ و اصالت خانوادهاش است و در واقع آن را بروز و ظهور میدهد.
با بررسی سیره و روش زندگی حضرت فاطمه زهرا (س) بهراحتی میتوان به دیدگاههای ایشان در زمینههای مختلف از جمله فرهنگ خانواده پی برد.
ایشان بر اساس روایتها و اسناد معتبری که از آن زمان نقل شده بسیار سادهزیست و قانع بودند بهطوریکه جهیزیه ایشان ۱۶ یا ۱۹ قلم جنس بوده است که ۱۶ عدد آن اسباب و وسیلهٔ مختصر برای یک زندگی کوچک بود هنگامی که رسول خدا (ص) چشمش به آن افتاد اینگونه دعا کرد: «اللّهُمَّ بارِک لِقَومٍ جُلُّ آنِیَتِهِمُ الخَزَفُ» خداوندا زندگی را بر کسانی که بیشتر وسایلشان گلی و سفالین است مبارک گردان».
حال با بررسی جامعه خودمان بهراحتی میتوانیم به این مهم پی ببریم که یکی از عوامل اصلی عدم ازدواج و تشکیل خانواده توقعات غیرواقعی و چشمداشتهایی است که در فرهنگ جامعه به یک هنجار تبدیل شده است.
اینجا مادران هستند که از همان روز اول میتوانند به فرزندان خود بیاموزند که زرقوبرق دنیا و توقعات بیجا نباید شما را از تشکیل خانواده دور کند و سعادت و خوشبختی انسانها در ازدواج و تشکیل خانواده بدون این خواستههای غیرمنطقی است.
این اتفاق زمانی رخ میدهد که مادر خانواده با تاسی از حضرت فاطمه زهرا (س) خود قائل به این نگرش باشد و این موضوع را قبول کند.
به عبارت سادهتر زمانی که مادر خانواده خود به دنبال تجملات و مادیات باشد نهتنها از سیره حضرت فاطمه زهرا (س) دور شده بلکه آن را به فرزندان خودش نیز انتقال میدهد و این چرخ باطل ادامه پیدا میکند.
موضوع مهم دیگری که از سیره حضرت زهرا (س) میتوان به آن اشاره کرد عبادت و نزدیکی به خداوند متعال است.
از دیدگاه ایشان عبادت و نزدیکی به خداوند باید سرلوحه کارهای انسانها باشد، حال فکر کنید که اگر این سیره توسط مادران به فرزندان انتقال یابد آیا از میزان جرم و جنایتها کاشته نمیشود؟
علاوه بر این به چه میزان جامعه سالم و آرامی خواهیم داشت، خصوصاً زمانی که بدانیم که فرقههای ضاله و شیطانی با هدایتهای دشمنان اسلام و ایران هر روز فعالتر میشوند و نیاز است که فرهنگ فاطمی و دینی در بین خانوادهها و خصوصاً مادران بیشازپیش موردتوجه قرار گیرد.
در پایان باید گفت سیر و سلوکی که ما را به عرش میبرد، توسل و نزدیکی به اهلبیت (ع) است و در این میان مادران باید پیشتاز این مهم باشند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسن توسلی استاد حوزه و دانشگاه
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/52005 |