وقایع سوریه در یک ماه گذشته که با سقوط دولت بشار اسد و مسلطشدن گروهی مسلح و اغتشاشگر با حمایت برخی دول استکباری و منطقهای به وقوع پیوست و لنزهای خبری را با تحیر و شگفتی، به خود معطوف ساخت.
به گزارش
پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» وقایع سوریه در یک ماه گذشته که با سقوط دولت بشار اسد و مسلطشدن گروهی مسلح و اغتشاشگر با حمایت آشکار و نهان برخی دول استکباری و نیز منطقهای به وقوع پیوست و لنزهای خبری را با تحیر و شگفتی، به خود معطوف ساخت میتواند بهعنوان یک پروژه مطالعاتی_تحلیلی سیاسی_نظام و اطلاعاتی_امنیتی مورد بررسی، ارزیابی قرار گیرد و با یکچشم وقایعنگاری، عبرتها را و با چشم آیندهنگری، موفقیتها را در سوژههای مشابه، اصطیاد نمود.
یقیناً این نگاه که چون در جنگ و در صحنه معرکه هستیم نباید موضوع را ارزیابی یا تحلیل کنیم و اینکه با کاربست عناوینی چون انتقاد که معالاسف، رسوایی و تلخی واژه، به تلخی محتوایی آن نیز رسوخ پیدا کرده، راه عبرت را که همانا سبیل موفقیت میتواند باشد را ببندیم این نگاه اتفاقاً و دقیقاً نقطه انهدام بصیرت و بنبست بلوار کنشگری است.
با ابتنا به بیانات مقام معظم رهبری (دامظله العالی) تبیین وظایف درست و آنچه که باید توسط منادیان ولایتمداری، لباس تحقق و امتثال بر تن کند را، مشق تحلیل تاریخ و سیاستمان سازیم و مسیری که با فداشدن و اهدای هزاران جانعزیز، واژه مدافع حرم را در لغتنامه دهخداهای زمانه و در اطلس مقدسات یک ملت وارد کرده است را با تحلیلهای در غفلت غلتیده مغالطهآمیز، به بنبست نکشانیم. مقاومت و شهادت و دفاع از حرم راهی است که اگر ابتدایش را به درازی تاریخگذشته و گذشتگان نتوان امتداد داد قطعاً استمرار آینده آن را با تبیینهای درست و رفع شبهههای نادرست میتوان تداوم بخشید. ما شاید در ترسیمهای دیپلماتیک آتی، مرکز و تمرکزمان کشور سوریه نباشد که همین هم خطاست لکن نباید پشتجبهه پشتیبانیکننده و تأمینکننده افسران جانبرکفش را، با ذهنهایی مشوش و متحیر رها نمود تا باقوت بیشازپیش و اعتقادی از عمق باور و جان خویش، حامی جبههها و مواجهههای مقاومت باشند.
رفع ابهام لازم است
رهبر فرزانه انقلاب در بیاناتی که دو روز بعد از وقایع سوریه و سقوط حکومت بشار اسد داشتند فرمودند: در منطقه ما که یکی از مناطق حسّاس درجه یکدنیا است، امروز حوادثی در جریان است؛ هم این حوادث را باید درست فهمید، هم از این حوادث بایستی درس گرفت و عبرت گرفت. افکار عمومی کشور هم درگیر این مسائل است سؤالاتی دارند حرفهایی دارند نظراتی دارند؛ لازم است ابهامها هم برطرف شود.
ایشان در دیداری که با جمعی از مداحان کشور انجام پذیرفت بر لزوم تبیین وقایع روز، تأکید نمودند: ما امروز به تبیین نیاز داریم. امروز، شبههافکنی یکی از کارهای اساسی دشمن است. برنامهریزی میکنند حالا یک مقداری در خبرهای آشکار هست که شما هم میبینید یک مقداریاش هم در خبرهای آشکار نیست که ما اطلاع داریم. برنامهریزی میکنند و پول خرج میکنند برای اینکه ذهنیتها را منحرف کنند از حقیقت. چه کسی باید جواب بدهد؟ چه کسی بایستی این خط کج را مستقیم کند؟ چه کسی بایستی تبیین کند؟ شما جزو کسانی هستید که میتوانید این کار بزرگ را انجام بدهید.
تبیین معنای مقاومت
مقام معظم رهبری به تبیین ماهیت جبهه مقاومت پرداختند و فرمودند: عوامل استکبار بعدازاین حوادث سوریه خوشحالاند اظهار خوشحالی میکنند به خیال اینکه با سقوط دولت سوریه که طرفدار مقاومت بود دیگر جبهه مقاومت ضعیف شده؛ خوشحالی میکنند و میگویند جبهه مقاومت ضعیف شده؛ به نظر بنده اینها سخت در اشتباهاند. آن کسانی که خیال میکنند با این چیزها جبهه مقاومت ضعیف شده است درک درستی از مقاومت و جبهه مقاومت ندارند؛ نمیدانند اصلاً جبهه مقاومت یعنی چه.
«جبههٔ مقاومت» یک سختافزار نیست که بشکند یا از هم فروبریزد یا نابود بشود. «مقاومت» یک ایمان است یک تفکّر است یک تصمیم قلبی و قطعی است مقاومت یک مکتب است یک مکتب اعتقادی است. چیزی که ایمان یک عدّه مردم است، چیز قراردادیای نیست ــ که من حالا میگویم چرا ایمان مردم است ــ این، با فشارآوردن نه فقط ضعیف نمیشود؛ بلکه قویتر میشود.
انگیزهٔ افراد جبهه مقاومت و عناصر جبهه مقاومت با دیدن خباثتها قویتر میشود و دامنه جبهه مقاومت گستردهتر میشود. مقاومت اینجوری است. وقتی جنایات سَبُعانه دشمن را میبینند آن کسانی که تردید داشتند که باید مقاومت کرد یا نه از تردید بیرون میآیند و میفهمند که جز با سینه سپر کردن در مقابل ستمگر و ظالم و زورگو، نمیشود انسان راه خودش را ادامه بدهد باید بِایستد باید مقاومت کند مقاومت یعنی این.
مقاومت باور عزتآفرین ملتهاست
ایشان، مقاومت را نه یک پدیده دولتی، بلکه موضوعی مربوط به ملتها و باور آنها دانستند: یک جمله دیگر درباره مقاومت عرض کنم. حالا اوّل بگویم مقاومت اصلاً یعنی چه؛ مقاومت به معنای ایستادگی در مقابل سلطه آمریکا و هر سلطهگر دیگری است؛ این معنای مقاومت است. مقاومت به معنای مبارزهٔ با وابستگی به این قدرتها است مقاومت یعنی ملتها نوکر قدرتِ برتری مثل آمریکا و امثال اینها نشوند این معنای مقاومت است. مقاومت به این معنا، در باور ملتهای منطقه ریشه دارد. به دولتها کار ندارم؛ ملتها برای مقاومت اهمیت قائلاند؛ ریشه مقاومت، در ایمان ملتها و باور آنها است.
مقاومت پیروزیآفرین و جنایت، محکوم به شکست است
رهبر انقلاب فرمودند: همسویی با رژیم صهیونیستی خطقرمز ملتها است. به دولتها کار ندارم؛ آنها [جور دیگری] حرف میزنند میگویند. از ملتها [اگر] سؤال کنید مخالفاند اکثریت قاطع ملتها مخالفاند. البته رژیم صهیونیستی جنایت هم میکند؛ اما جنایت کسی را پیروز نمیکند؛ نه جنایت رژیم صهیونیستی در لبنان، نه جنایتش در غزّه، نه در ساحل غربی که گروههای فلسطینی آنجا مشغول مبارزه هستند؛ جنایتهای زیادی آنجا میکنند؛ اما جنایت هیچکس را پیروز نمیکند. این سنّت الهی است و امروز این تجربه تاریخی در غزه و در لبنان، در مقابل چشم ما دارد اتفاق میافتد.
دلایل حضور ایران در نبرد سوریه با داعش
حضرت آیتالله خامنهای، ضمن بیان اینکه، حضور ایران در سوریه، برای جلوگیری از تحقق اهداف شوم تروریستهای داعشی در انهدام و تخریب اعتاب مقدسه، مانند آنچه که در حرمین شریفین سامرا انجام دادند فرمودند: یک عدهای ــ حالا من تعبیر بد نمیخواهم بکنم ــ از روی عدم تحلیل درست، عدم فهم درست، عدم شناخت لازم از مسائل، تصوّر میکنند و به زبان میآورند و شاید ترویج میکنند که با حوادث اخیر منطقه، خونهایی که در راه دفاع از حرم ریخته شد هدررفت! این خطای بزرگ و این اشتباه بزرگ را اینها میکنند. خونها هدر نرفت.
اگر این جانها نمیرفتند، این مبارزه انجام نمیگرفت، این حاجقاسم سلیمانی در کوهها و بیابانهای این منطقه با آن شهامت حرکت نمیکرد و [مدافعان را] دنبال خودش نمیکشاند امروز از این اعتاب مقدسه خبری نبود؛ این را مطمئن باشید. نه فقط از زینبیّه خبری نبود از کربلا هم خبری نبود از نجف هم خبری نبود. دلیلش؟ سامرّا؛ در مورد سامرّا یک مقدار غفلت شد، شما دیدید که گنبد عسکریّین (علیهماالسلام) را ویران کردند ضریحشان را شکستند.
فرهنگ قرآنیِ هدر نشدن خونهایی که در راه حق ریخته میشوند نیز از جمله تأکیدات رهبر انقلاب اسلامی است (وَ مَن یُقاتِل فی سَبیلِ اللَهِ فَیُقتَل اَو یَغلِب فَسَوفَ نُؤتیهِ اَجرًا عَظیمًا.)
معظمٌله با بیان اینکه، این حضور، باهدف خدشه واردنشدن به امنیت کشورمان و نبرد با دشمن در بیرون از مرزهای جغرافیایی صورت گرفت به بیان یکی از علل تاریخی مشارکت مستشاران ایران در نبرد میان دولت سوریه و داعش پرداختند و فرمودند:
یک نکتهٔ مهم [این است] که حضور ما را همه میدانند، شهدا را همه تشییع کردند؛ اما چند نکته هست که اغلب نمیدانند یا لااقل خیلی از جوانهای ما نمیدانند. ما به دولت سوریه کمک کردیم لکن قبل از اینکه ما به دولت سوریه کمک کنیم در یک مقطع حساسی، دولت سوریه یک کمک حیاتی به ما کرد؛ این را اغلب اطّلاع ندارند. در بحبوحه جنگ، در بحبوحه دفاع مقدّس، آن وقتی که همه برای صدام کار میکردند و علیه ما کار میکردند، دولت سوریه آمد یک حرکت تعیینکننده بزرگی به نفع ما و علیه صدام انجام داد و آن، این بود که لوله نفتی را که نفت آنجا را میبرد به مدیترانه و به اروپا و پولش برمیگشت در کیسه صدام، قطع کرد. غوغایی شد در دنیا. نگذاشت این نفتی که برای صدام است جریان پیدا کند. چقدر نفت از اینجا میرفت؟ روزی یک میلیون بشکه. روزی یک میلیون بشکه نفت از این لوله میرفت بهطرف مدیترانه خود دولت سوریه هم از عبور این مسیر، بهاصطلاح از این ترانزیت نفت سود میبرد، پول میگرفت که از آن پول هم صرفنظر کرد. البته عوضش را از ما گرفت؛ یعنی جمهوری اسلامی این خدمت را بیعوض نگذاشت. [پس] اوّل آنها کمک کردند به ما.
دلایل شکست و سقوط حکومت سوریه
مقام معظم رهبری، نادیدهگرفتن بسیج مردمی و عدم مدیریت و بهرهبرداری درست از آنها را از جمله دلایل شکست دولت سوریه در مقابل گروههای مسلح عنوان کردند: شهید سلیمانی در سوریه یک گروه چند هزارنفری را از جوانهای خود آنها آموزش داد مسلّح کرد سازماندهی کرد آمادهشان کرد ایستادند. بعد البته بعدها متأسفانه بعضی از خود آنها، خود مسئولان نظامی آن کشور، ایراد درست کردند مشکل درست کردند و از این چیزی که به نفع خودشان بود متأسّفانه صرفنظر کردند.
بعد از آنکه فتنه داعش خاموش شد بخشی از نیروها برگشتند بخشی هم ماندند؛ از آن نیروهایی که رفته بودند بخشی در آنجا ماندند؛ در همین قضایا هم بودند و حضور داشتند منتها همانطور که عرض کردم جنگ اصلی را ارتش آن کشور باید بکند. در کنار ارتش آن کشور است که نیروی بسیجیای که از جای دیگر آمده میتواند بجنگد؛ اگر ارتش آن کشور ضعف نشان داد از این بسیجی کاری برنمیآید و این اتفاق متأسفانه افتاد؛ وقتی روح ایستادگی و مقاومت کم بشود این [جور] میشود. این مصیبتهایی که امروز بر سر سوریه دارد میآید ــ که خدا میداند تا کِی ادامه پیدا کند؛ تا کِی جوانهای سوریه انشاءالله بیایند در میدان و جلواش را بگیرند ــ بر اثر همان ضعفهایی است که آنجا نشان داده شد.
عدم امکان ارسال کمک، از دیگر علل شکست دولت سوریه بود
مقام معظم رهبری در این زمینه میفرمایند: ما در همین شرایط دشوار هم آماده بودیم. آمدند اینجا به من گفتند که همه امکاناتی که برای سوریها امروز لازم است ما آماده کردیم آمادهایم که برویم [امّا] آسمانها بسته بود زمین بسته بود؛ رژیم صهیونیستی و آمریکا، هم آسمان سوریه را بستند هم راههای زمینی را بستند امکان نداشت. قضایا اینجوری است. اگر چنانچه در داخل آن کشور، انگیزهها به حال خود باقی میماند و میتوانستند در مقابل دشمن حرفی داشته باشند، دشمن آسمانشان را هم نمیتوانست ببندد راه زمینی را هم نمیتوانست ببندد؛ میشد بهشان کمک کرد. خب، این حالا یک تصویر اجمالیای است.
عبرتهای وقایع سوریه
ایشان به بیان برخی نتایج زیانبار غرور در هنگام ظفر و فتح و نیز یاس و ناامیدی در وقت شکست را از عوامل مهم در تحقق پیروزیها و شکستها دانستند و به پیامدهای موضوع مهم غفلت از دشمنت پرداختند و فرمودند: حادثه سوریه برای ما ــ برای یکایک ما، برای مسئولین ما ــ هم درس دارد هم عبرت دارد باید درس بگیریم. یکی از درسها این مسئله «غفلت» است؛ غفلت از دشمن. بله، در این حادثه، دشمن با سرعت عملکرد؛ اما اینها بایستی از قبل از حادثه میفهمیدند که این دشمن عمل خواهد کرد و با سرعت عمل خواهد کرد. ما به اینها کمک هم کرده بودیم؛ دستگاه اطلاعاتی ما، از چند ماه قبل، گزارشهای هشداردهندهای را به مسئولین سوریه منتقل کرده بود. البته من نمیدانم آیا این [گزارشها] دست آن مقامات بالا رسیده بود یا نه همان وسطها گموگور شده بود؛ ولی مسئولین اطلاعاتی ما به اینها گفته بودند. از کِی؟ از شهریور، مهر، آبان، پشتسرهم گزارش داده بودند. غفلت نباید کرد از دشمن نباید غافل شد دشمن را حقیر هم نباید شمرد به تبسّم دشمن هم نبایستی اعتماد کرد؛ گاهی دشمن با لحن خوش با انسان حرف میزند با تبسّم حرف میزند؛ اما خنجر را پشت سرش گرفته، منتظر فرصت است.
خطر انفعال
رهبر انقلاب ضمن بیان فرازها و فرودهای مختلفی که کشورمان بعد از انقلاب اسلامی با آنها مواجه شده است به تبیین خطر انفعال مقابل حوادث پرداختند: جمهوری اسلامی با این حوادث گوناگون، حوادث تلخ مواجه شده اما در این حوادث یکلحظه دچار انفعال نشده؛ انفعال از مؤمن نباید سر بزند. خطر انفعال گاهی از خود حادثه بیشتر است. انفعال یعنی اینکه انسان نگاه کند و به این احساس برسد که هیچ کاری نمیتواند بکند پس تسلیم بشود! این انفعال است. پس در پیشرفتها و موفقیتها «غرور» سم است؛ در ناکامیها و مشکلات «انفعال» زهر است؛ باید مراقب این دو باشیم. قرآن میگوید: اِذا جاءَ نَصرُ اللهِ وَ الفَتحُ * وَ رَاَیتَ النّاسَ یَدخُلونَ فی دینِ اللهِ اَفواجًا * فَسَبِّح بِحَمدِ رَبِّک؛(۷) خدا را شکر کن، مغرور نشو! «وَاستَغفِره»؛ از کوتاهیهایی که خودت کردی استغفار کن!
خالیکردن دل مردم، ممنوع
حضرت آیتالله خامنهای در فراز بسیار مهمی از صحبتهایشان فرمودند: یک عدهای البته همتشان این است که توی دل مردم را خالی کنند این نباید اتفاق بیفتد؛ حالا بعضی در خارج این کار را میکنند؛ تلویزیونهای خارجی، رادیوهای خارجی، روزنامههای خارجی به زبان فارسی با مردم حرف میزنند جوری قضایا را تصویر میکنند که مردم را بترسانند توی دل مردم را خالی کنند؛ حالا آن تکلیفش جور دیگر است و با آنها جور دیگری باید برخورد کرد؛ اما در داخل کسی نباید این کار را بکند. در داخل اگر کسی در تحلیلی، در بیانی جوری حرف بزند که معنایش خالیکردن توی دل مردم باشد، این جرم است و باید دنبال بشود.
ایشان به لزوم مقابله با تبلیغات دشمنان پرداختند و تأکید کردند: بایستی با هراسافکنی دشمن مبارزه کرد، با اختلافافکنی دشمن مبارزه کرد، با یأسآفرینی دشمن مقابله کرد. ابزار عمدهٔ دشمن، ترساندن و هراس افکندن است. شما قوی هستید، او تبلیغ میکند ضعف شما را برای اینکه شما را بترساند؛ دست شما پُر است، او تبلیغ میکند که دست شما خالی است برای اینکه شما را مأیوس کند. به این نکات باید توجّه داشته باشید.
رهبر فرزانه انقلاب در مورد تبلیغات دشمن با موضوع شکست جنگ نیابتی ایران میفرمایند: در تبلیغات گوناگون ــ [چون] با جمهوری اسلامی طرفاند دیگر ــ مرتب میگویند که جمهوری اسلامی، نیروهای نیابتی خودش را در منطقه از دست داد؛ این هم یک غلط دیگر. جمهوری اسلامی نیروی نیابتی ندارد؛ یمن میجنگد، چون باایمان است؛ حزبالله میجنگد، [چون] قدرت ایمانی، او را به میدان میکشاند؛ حماس و جهاد میجنگند؛ چون عقیدهشان آنها را به این کار وادار میکند. اینها نیابت از ما ندارند؛ ما اگر یک روزی بخواهیم اقدام بکنیم، احتیاج به نیروی نیابتی هم نداریم. مردان شرافتمند باایمانی در یمن، در عراق، در لبنان، در فلسطین و انشاءالله در آینده نزدیک در سوریه، حضور دارند و حضور خواهند داشت، اینها دارند برای خودشان با ظلم، با جنایت مبارزه میکنند با رژیم منحوسِ تحمیلیِ صهیونیستی مبارزه میکنند ما هم مبارزه میکنیم و انشاءالله این رژیم را از منطقه ازاله خواهیم کرد.
خدابخش عبدلی
انتهای خبر /170