printlogo


قم فردا گزارش می‌دهد؛
زندگی حضرت علی (ع) الگویی کامل برای زوجین
کد خبر: 52373
بدون شک اگر الگو به‌صورت صحیح به جوانان معرفی شود روابط زوجین و روابط درون خانوادگی استحکام بیشتری خواهد داشت و نمونه عملی این الگوی زندگی حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» یکی از مهم‌ترین چالش‌های امروز روابط زوجین است، درگذشته مسئله طلاق یک تابو بود و زوجین تلاش می‌کردند به هر طریقی که شده زندگی مشترک خود را حفظ کنند؛ اما امروز باوجود پیشرفت‌های فراوان مشاهده می‌کنیم زوجین با کوچک‌ترین اختلافی راه قهر و طلاق را در پیش می‌گیرند و در بسیاری از اختلافات خود با چالش‌هایی مواجه هستند که کوچک‌ترین مسئله را تبدیل به مسئله می‌کنند.
و در این میان سردرگمی از نبود یک الگو برای زوجین جوان اختلافات را بیشتر می‌کند بدون شک اگر الگو به‌صورت صحیح به جوانان معرفی شود روابط زوجین و روابط درون خانوادگی استحکام بیشتری خواهد داشت.
الگوی عملی و بدون نقص زندگی مشترک
بدون شک یکی از این الگوها که همه عصرها و زمان‌ها می‌تواند برای خانواده‌ها مطرح باشد حضرت علی علیه‌السلام و حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها است.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین عسگر دیرباز در این زمینه در گفتگو با خبرنگار ما بیان داشت: آنچه که از شخصیت حضرت علی علیه‌السلام به‌عنوان الگو برای خانواده می‌تواند اهمیت داشته باشد از چند زاویه قابل‌بررسی است در ابتدا اینکه امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام به‌عنوان شوهر نقش‌هایی را ایفا کردند، ایشان وقتی با حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها ازدواج کردند و بعد از شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها که با زنان دیگری ازدواج کردند نوع منش و رفتارشان برای مردان جامعه که تشکیل خانواده دادند یا می‌خواهند تشکیل خانواده بدهند الگو است.
سخت‌کوشی حضرت علی برای تأمین زندگی خانواده
کارشناس مسائل دینی ادامه داد: امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در زندگی نسبت به همسر خود بسیار مهربان بودند این ابراز مهربانی و نشان‌دادن علاقه به همسر هم به‌صورت زبانی هم و هم به‌صورت رفتاری، برای نشاط زن و برای استحکام خانواده و برای تربیت فرزندان بسیار اهمیت دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم بیان داشت: یکی دیگر از ویژگی‌های حضرت علی علیه‌السلام سخت‌کوشی ایشان بود امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام شوهری بودند که برای رفاه خانواده دائماً تلاش می‌کردند و گاهی ثروتی را هم که به دست می‌آوردند در راه خدا نیز انفاق می‌کردند؛ اما درعین‌حال این‌طور نبود که به خانواده و معیشت خانواده توجه نکند.
استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: سطح زندگی مردم در آن دوران به‌گونه‌ای بود که رفاهی که مدنظر ما است نبوده و زندگی‌ها بسیار ساده بوده است به همین جهت امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام نیز بسیار تلاش می‌کردند که زندگی مناسبی را برای حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها فراهم کند.
دیرباز یادآور شد: گذشت و فداکاری از دیگر ویژگی‌های حضرت علی علیه‌السلام در زندگی زناشویی بود البته این گذشت و فداکاری دوطرفه بود و حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها نیز در زندگی زناشویی دارای گذشت و فداکاری بودند، نه صدیقه طاهره نسبت به امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام انتقاد و اعتراضی داشتند و همیشه تلاش می‌کردند آنچه که مورد رضایت امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام است انجام دهند‌ و درخواستی که مقدور حضرت علی نیست را نداشتند و از آن طرفم حضرت علی علیه‌السلام همین‌طور بودند و نهایت تلاششان را می‌کردند تا آنچه که مورد رضایت پسند و سلیقه حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها است آن را انجام دهند.
مدیریت زندگی توسط حضرت زهرا در غیاب حضرت علی
وی اضافه کرد: حضرت علی علیه‌السلام در آن دوران در جنگ‌ها حضور پیدا می‌کردند و مانند همان اوایل پیروزی انقلاب و جنگ تحمیلی که مردان به جبهه می‌رفتند اداره زندگی بر دوش زن خانواده بود حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها نیز به‌گونه‌ای به زندگی با حضرت علی علیه‌السلام دلگرم بودند که در غیاب ایشان در زمانی که حضرت علی علیه‌السلام در جنگ‌ها حضور پیدا می‌کردند اداره زندگی را بر عهده داشتند و در آن دوران که فرزندان خردسال نیز داشتند زندگی را به نحو عالی اداره می‌کردند.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم تصریح کرد: البته گاهی فشار زندگی بر حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها سختی‌هایی به وجود می‌آورد تا جایی که یک روز با امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام نزد رسول خدا رفته از سختی زندگی و معیشت که باعث سختی زندگی حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها شده مشورت خواستند که پیامبر گرامی اسلام تسبیحات معروفه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها را به آنها آموختند و فرمودند این تسبیحات باعث خیروبرکت زندگی شما خواهد شد.
استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: همین موضوع برای زوج‌ها دارای درس‌هایی است که افرادی که تشکیل خانواده می‌دهند ممکن است در سال‌های اول زندگی و یا حتی در سال‌های بالاتر زندگی گاهی مسائل و مشکلاتی در زندگی‌شان به وجود بیاید که اگر این‌ها به بزرگ‌ترها و ریش‌سفیدان مراجعه کنند و از تجربه آنها مشورت بگیرند برای استحکام زندگی آنها بسیار مفید خواهد بود.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم افزود: زوج‌های جوان نباید تصور کنند که خودشان به‌تنهایی می‌توانند مسائل و مشکلات را حل کنند البته اصل مسئله و موضوع باید بین خودشان حل شود؛ اما مشورت از بزرگ‌ترها در حل مشکلات می‌تواند کمک کند.
نقش روابط زوجین در تربیت فرزند
دیرباز خاطرنشان کرد: حضرت علی علیه‌السلام و حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها که صاحب اولاد هم شدند، وقتی زوجین صاحب اولاد شوند باتوجه‌به اینکه اولاد شیرین است و باعث دلگرمی و صفای زندگی می‌شود از طرف دیگر تربیت و بزرگ کردن فرزند دارای مسائل و مشکلاتی است از جمله ممکن است کودک دچار بیماری شود خواسته‌هایی داشته باشد و از همه مهم‌تر نوع تربیت کودکان بسیار مهم است که در این زمینه نیز حضرت علی علیه‌السلام و حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها نیز الگو هستند.
وی اظهار داشت: زمانی که امام حسن علیه‌السلام و امام حسین علیه‌السلام بیمار می‌شدند باعث سختی و ناراحتی حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها و حضرت علی علیه‌السلام می‌شد گاهی برای درمان آنها نذر می‌کردند که اگر فرزندانشان شفا پیدا کردند برای آنها روزه بگیرند این مسئله بسیار معروف است و برای آن آیات قرآن نیز نازل شده است.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: در یکی از بیماری‌های امام حسن علیه‌السلام و امام حسین علیه‌السلام که حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها و حضرت علی علیه‌السلام نذر کرده بودند سه روز روزه بگیرند روز اول یتیم، روز دوم مسکین و روز سوم اسیر به درب‌خانه آنها آمدند و آن غذای اندکی که داشتند به این فقرا اهدا کردند‌ که ازاین‌جهت نیز نشان از ایمان بالای این خانواده است که باز هم برای خانواده‌ها می‌تواند الگو باشد.
حضرت علی مانند همه ما یک بشر است
وی تصریح کرد: بیماری یک مسئله عادی است و فرزندان ائمه اطهار نیز دچار آن می‌شدند همان‌طور که خداوند در قرآن فرموده پیامبر نیز مانند شما یک بشر است در و سختی‌های زندگی باید صبوری به خرج داد و برای این صبوری ائمه بهترین الگو هستند که در کنار دارو و درمان نذرونیاز نیز می‌تواند اثربخش باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم بیان داشت: مسئله دیگر مشارکت زوجین در زندگی است این‌طور نبود که فقط حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها نذر کنند یا فقط حضرت علی علیه‌السلام نذر کنند؛ بلکه با هم این نذر را انجام دادند و در امور دیگر زندگی نیز با هم مشارکت داشتند و این برای زوجین الگو است که برای حل مشکلات خانه و خانواده با هم مشارکت و هم‌فکری داشته باشند و باید بدانند که مسائل در خانواده مسائل همه آنها است.
دیرباز عنوان داشت: حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها و حضرت علی علیه‌السلام در تربیت فرزندان خود نیز از آموزه‌های قرآنی بهره می‌بردند که زوجین باید این مسئله را نیز در تربیت فرزندان خود موردتوجه قرار دهند و تنها مسائل رفاهی و معیشت در اولویت نباشد البته برای مسئله رفاه و معیشت باید تلاش کنند؛ اما نباید همه برنامه خود برای تربیت فرزندان این مسائل باشد؛ بلکه تربیت و استفاده از آموزه‌های قرآنی برای تربیت بسیار مهم است.
احترام متقابل زوجین
دیرباز گفت: حضرت امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در حضور فرزندان همیشه احترام حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها را حفظ می‌کردند همان‌طور که پیامبر گرامی اسلام احترام حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها را همواره حفظ می‌کردند، امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام کمال احترام را برای حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها قائل بودند و آن را ابراز می‌کردند و خود این مسئله درس بسیار مهمی دارد که اگر والدین در حضور فرزندان به یکدیگر احترام بگذارند فرزندان نیز احساس می‌کنند که والدین دارای منزلت هستند و آن را درک می‌کنند.
وی تأکید کرد: این مسئله بسیار مهم است؛ چون فرزندان همانندسازی می‌کنند دختر خود را با مادر و منزلت مادر همانندسازی می‌کند و پسر نیز خود را با پدر و منزلت پدر همانندسازی می‌کند و این مسئله در ابتدا درون خانواده آموزش داده می‌شود و اگر روابط احترام‌آمیز بین پدر و مادر در نگاه فرزندان وجود نداشته باشد شخصیت خود فرزندان نیست بیرون از احترام برای خود و دیگران خواهد بود.
استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: حضرت علی علیه‌السلام دارای شخصیت متعالی و بسیار بالایی است؛ اما به‌گونه‌ای نیست که افراد بگویند که ایشان امام علی علیه‌السلام و معصوم هستند و نمی‌توان از ایشان الگو گرفت ایشان یک بشر مانند ما هستند و می‌توان ایشان را به‌عنوان الگو قرارداد شخصیت حضرت علی علیه‌السلام دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی، حکومتی و اقتصادی نیز است.
از زندگی امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام می‌توانیم این را برداشت کنیم که در کنار تلاش برای تأمین رفاه نسبی فرزندان به آنها کمک می‌کردند که بتوانند استقلال شخصیت داشته باشند و بهترین تصمیمات را برای زندگی خودشان بگیرند و در ابتدا و در آغاز زندگی با خدای خود آشنا شوند و خدا را در همه امور زندگی خود ببینند و خدا را عبادت کنند و با معارف زندگی آشنا شوند.
همچنین در این زمینه حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی‌اکبر بیاری در گفتگو با خبرنگار قم فردا اظهار داشت: در بخش جامعه‌شناسی و علوم اجتماعی مسئله‌ای با عنوان گروه‌های مرجع مطرح است این گروه‌های مرجع کسانی هستند که انسان‌ها تلاش می‌کنند زندگی خودشان را بر اساس ‌ زندگی آنها تنظیم کنند.
کارشناس مسائل دینی ادامه داد: این الگوبرداری شامل پوشش، سبک زندگی، نوع اندیشه، اعتقادات و... است که این گروه‌ها گروه‌های معیار نیز گفته می‌شود در اینجا سؤال مطرح می‌شود که انسان‌ها بر چه اساسی این الگوها را انتخاب می‌کنند جواب این سؤال این است که بستگی به ارزش‌هایی دارد که مقبول انسان‌ها است.
وی خاطرنشان کرد: اگر یک نفر ارزش‌های مادی برایش بسیار مهم باشد گروه مرجعی که به‌عنوان الگو با آنها نگاه می‌کند افرادی هستند که از نظر مادی دارای پیشرفت‌هایی بودند می‌شود یا برای افرادی که مسئله انسانیت و زندگی انسانی مطرح است افرادی را انتخاب می‌کنند که در زندگی موفق بوده‌اند.
انتخاب الگو بر اساس ارزش‌ها
استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: برخی از افراد هستند که ارزش‌های دینی و انسانی برایشان بسیار اهمیت دارد و آن را مقدم بر مسائل مادی و ظاهری می‌دانند وقتی مسائل دینی و انسانی برای شخصی ارزش شد گروه‌های مرجعی را که انتخاب می‌کند بسیار متفاوت می‌شود.
کارشناس مسائل دینی افزود: باتوجه‌به اینکه جامعه ایران یک جامعه مسلمان است و معتقد هستند که اهل‌بیت علیهم‌السلام بزرگان و پیشوایان دینی ما هستند و بهترین الگو برای ما می‌توانند باشند آنها را به‌عنوان گروه‌های مرجع انتخاب می‌کنیم.
وی تصریح کرد: باتوجه‌به ارزش‌هایی که ما داریم قطعاً حضرت علی علیه‌السلام و زندگی خانوادگی ایشان به‌عنوان پدر و همسر بهترین الگو می‌توانند برای ما باشد.
بیاری گفت: از طرفی اهل‌بیت علیهم‌السلام معصوم هستند پس طبیعتاً کسی که معصوم است مصون از خطا و اشتباه است و هر عملی که در زندگی انجام داده درست و صحیح بوده می‌توانیم از آن به‌عنوان الگو استفاده کنیم.
کارشناس مسائل دینی اضافه کرد: در زمینه زندگی شخصی نیز حضرت علی علیه‌السلام می‌توانند به‌عنوان بهترین الگوی همسری و‌ پدری باشند از انسانی بتواند افراد برتر از این‌ها را برای الگو شدن پیدا کند.
استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: از طرفی حضرت علی علیه‌السلام جانشین پیامبر گرامی اسلام است و‌ ایشان حضرت علی علیه‌السلام را به‌عنوان جانشین و امام جامعه به مردم معرفی کرده است قطعاً اگر کسی بهتر از امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام وجود داشت پیامبر گرامی اسلام که فرستاده خداوند است شخص دیگری را به‌عنوان جانشین و امام معرفی می‌کرد.
بیاری بیان کرد: زندگی عملی حضرت علی علیه‌السلام یک زندگی بسیار مطلوب و دلچسب بوده و باتوجه‌به شرایط اجتماعی آن دوران که شرایط اقتصادی و مالی در آن دوران مطلوب نبوده علی علیه‌السلام یک زندگی بسیار خوب و الهی برای همسر و فرزندان خود ایجاد کرده بود، و نمونه مثالی آن گرفتن روزه  به همراه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها برای شفای فرزندانش بود.
زندگی حضرت علی علیه‌السلام و حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها به‌صورت عملی برای فرزندان خود یک درس تربیتی بود که والدین می‌توانند با الگوگیری از آنها بدون اینکه بخواهند ساعت‌ها درس و نصیحت و کلاس برای فرزندان خود برگزار در مسیر تربیتی درست قدم بردارند.
در زندگی حضرت علی علیه‌السلام هیچ نقطه‌ضعفی وجود ندارد و همه آن خوبی و بهترین است، پس می‌توان نتیجه گرفت آن بهترین الگو در همه زمین‌ها از جمله زندگی شخصی است که می‌تواند در دنیای پرتلاطم برای زوجین الگو باشد.

گزارش از مرضیه مهدیلو

انتهای خبر /170

 
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/52373