printlogo


قم فردا گزارش می‌دهد؛
مؤسسات تخصصی بازوی توانمند بهزیستی
کد خبر: 52485
۵۰ مؤسسه تخصصی تحت نظارت بهزیستی استان قم مسئولیت ارائه خدمات بهزیستی را به جامعه هدف این سازمان به‌عنوان بخش غیردولتی عهده‌دار هستند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» همواره در کنار وجود نهادهای دولتی جهت کمک به نیازمندان و معلولان وجود مؤسسات و مراکز خیریه غیردولتی در قالب سمن‌ها موردنیاز بوده است.
سمن‌های غیردولتی که خدمات تخصصی مطلوبی به جامعه هدف باتوجه‌به نوع نیازشان ارائه می‌دهند باعث می‌شود که افراد آسیب‌پذیر و معلول از جامعه طرد نشده و مانند دیگر شهروندان از خدمات موجود شهروندی استفاده کنند.
ورود خیرین به کمک تخصصی به نیازمندان و معلولان
علاوه‌برآن اگر این کمک‌های تخصصی وجود نداشته باشد جامعه هدف ممکن است یک‌بار اضافه بر دوش جامعه تلقی شود؛ اما وقتی این نیازهای تخصصی چه از نظر مادی و چه از نظر معنوی تأمین شود نه‌تنها بار اضافه بر دوش جامعه نیستند؛ بلکه وجود آنها نیز می‌توانند به‌عنوان کارآفرین و یا یک شاغل در یک بخش به اهداف پیشرفتی جامعه کمک کنند.
یکی از گروه‌های جامعه هدف افراد که باتوجه‌به نوع نیاز و یا معلولیت که دارند در عضویت بهزیستی هستند، خدمات بهزیستی در سه بخش معیشت، اشتغال و سایر کمک‌ها تقسیم‌بندی‌شده است و به گفته مسئولان بیشترین کمک‌هایی که به زیستی می‌شود از طریق خیرین است پس وجود خیرین و نهادهای مردم‌نهاد می‌تواند یک بازوی قوی برای مجموعه بهزیستی باشد.
در میان این مؤسسات گروه‌های تخصصی که به ارائه خدمات تخصصی باتوجه‌به نوع معلولیت و نیازمندی جامعه هدف خدمات ارائه می‌دهند از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند نیاز است که خیرین و یا افراد دغدغه‌مند و دلسوز به این مسئله ورود بیشتری داشته باشند و با ارائه خدمات تخصصی معلولان و نیازمندان جامعه هدف را تحت پوشش قرار داده تا این افراد با استفاده از این کمک‌های تخصصی بتوانند در کنار دیگر شهروندان هم یک زندگی معمولی داشته باشند و هم در جامعه بتوانند خدماتی را ارائه دهند.
وجود ۵۰ مؤسسه تخصصی در قم
محمد علیمرادی در گفتگو با خبرنگار قم فردا اظهار داشت: ۵۰ مؤسسه تخصصی تحت نظارت بهزیستی استان قم مسئولیت ارائه خدمات بهزیستی را به جامعه هدف این سازمان به‌عنوان بخش غیردولتی عهده‌دار هستند.
معاون مشارکت‌های مردمی سازمان بهزیستی قم تصریح کرد: علاوه بر این قریب به ۲۰۰ مرکز غیردولتی به‌صورت اشخاص حقیقی نیز از این اداره کل در استان مجوز فعالیت داشته و به‌عنوان بخش غیردولتی برخی از وظایف بهزیستی را عهده‌دار هستند.
وی بیان داشت: متقاضیان مراکز و مؤسسات بهزیستی به‌مانند دیگر دستگاه‌های دولتی از طریق درگاه ملی مجوز‌ها می‌توانند درخواست و فرایند دریافت مجوز خود را دنبال کنند.
علیمرادی خاطرنشان کرد: قریب به ۹۵ درصد خدمات بهزیستی از طریق مؤسسات و مراکز ارائه می‌گردد که شامل فعالیت‌های از قبیل مراکز شبانه‌روزی توان‌بخشی و مراقبت از افراد دارای معلولیت شدید که خود به تفکیک نوع معلولیت و جنسیت و دستورالعمل‌ها به انواع مختلف تقسیم می‌شود.
معاون مشارکت‌های مردمی سازمان بهزیستی قم عنوان داشت: مراکز ارائه خدمات مددکاری تحت عنوان مثبت زندگی، مراکز روزانه ارائه خدمات توان‌بخشی، مراکز مشاوره و خدمات روان‌شناختی، مراکز ارائه خدمات مشاوره ژنتیک، مراکز و مؤسسات ارائه خدمات اجتماعی از قبیل مراکز شبه‌خانواده، مراکز آسیب‌های اجتماعی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار از جمله خدمات این مراکز و مؤسسات است.
طبق آخرین آمار ۳۵ هزار نفر تحت پوشش بهزیستی استان قم قرار دارند که ۲۳ هزار و ۱۴۳ نفر از این تعداد دچار معلولیت‌های مختلف هستند.
 تعداد معلول بینایی ۲ هزار و ۸۵۲ نفر، تعداد معلول ذهنی ۴ هزار و ۱۸۵ نفر، تعداد معادل جسمی ۸ هزار و ۲۸۷ نفر، تعداد معلول شنوایی ۴ هزار و ۳۵۳ نفر، تعداد معلول اعصاب و روان ۲ هزار و ۹۸۵ نفر، تعداد معلول صوت و گفتار ۳۴۷ نفر و تعداد معلول اوتیسم ۴۵۰ نفر هستند.
هر یک از این معلولین باتوجه‌به نوع معلولیتی که دارند نیازمند دریافت نوع خاصی از خدمات هستند که یک ارگان به نام بهزیستی مطمئناً نمی‌تواند همه خدمات تخصصی را بدون کمک مؤسسات غیردولتی ارائه دهد البته این نکته را هم باید موردتوجه قرارداد که بهزیستی علاوه بر ارائه خدمات به معلولین وظایف دیگری نیز بر عهده دارد که برای این وظایف نیز نیازمند مؤسسات ارائه خدمات تخصصی است.
از جمله این خدمات حمایت از اقشار مختلف آسیب‌دیده جامعه از جمله معلولان، کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست، کودکان کار، زنان و دختران آسیب‌دیده و انواع مختلف خدمات حمایتی را از اقشار جامعه هدف است.
۸ هزار نفر در استان قم دچار معلولیت شدید هستند
مدیرکل سازمان بهزیستی استان قم گفت: ۸ هزار نفر در استان قم دچار معلولیت شدید هستند و نیاز به نگهداری در مراکز دارند مراکز شبانه‌روزی موجود در استان قم سنخیتی با نیاز استان ندارد به همین منظور پنج مرکز برای نگهداری معلولین و سالمندان در دست احداث است تا نیازهای جامعه هدف را تأمین کند؛ اما استان همچنان نیاز به مراکز نگهداری از معلولان را دارد.
اقشار آسیب‌پذیر و یا دارای معلولیت جسمی اگر حتی در خانواده مورد پذیرش باشند و از محبت کامل خانواده هم برخوردار باشند و از نظر مالی تأمین هم باشند؛ اما باز هم نیازمند دریافت کمک‌های تخصصی درمانی و حمایتی هستند پس اینجا منظور از خدمات تخصصی تنها مسئله مادی را پوشش نمی‌دهد البته این مسئله دارای اهمیت است؛ اما همه هدف نیست بلکه بخشی از آن را تشکیل می‌دهد.
لیلا حرمتی در گفتگو با خبرنگار قم فردا اظهار داشت: باتوجه‌به اینکه فعالیت‌های سازمان بهزیستی فعالیت‌های مشخصی هستند و مؤسساتی که از بهزیستی مجوز دریافت می‌کنند صرفاً آن دسته از مؤسساتی هستند که در اهداف و اساس‌نامه مؤسسه فعالیت‌های تخصصی فعالیت می‌کنند.
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی استان قم خاطرنشان کرد: این اهداف مانند توان‌بخشی زنان سرپرست خانوار، کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست، اعتیاد، کمپ‌ها، پیشگیری آسیب‌های اجتماعی و دیگر حوزه‌های تخصصی فعالیت می‌کنند.
وی بیان داشت: باتوجه‌به اینکه هیچ سازمان دیگری متولی این امر نیست که مؤسسات را با این اهداف تحت نظارت خود قرار دهد بر همین اساس مؤسساتی که به سمت بهزیستی می‌آیند صرفاً برای  انجام این فعالیت‌ها در راستای اهداف سازمان بهزیستی ورود پیدا می‌کنند.
حرمتی ادامه داد: مؤسساتی که از استانداردی یا هر جای دیگری که صلاحیت اعطای مجوز را دارد مجوز دریافت می‌کنند مؤسسات عام‌المنفعه هستند که در همه زمینه‌ها می‌توانند فعالیت داشته باشند؛ اما در حوزه نگهداری معلولان هیچ تخصصی را ندارند یعنی شاید در برگزاری تجمعات و یا فعالیت‌های مربوط به صنف خودشان و یا جلب مشارکت‌های مردمی دیگر کارهای عام‌المنفعه در حوزه درمان و خدمات دیگر بتوانند فعالیت کنند اما نمی‌توانند بگویند که در اساس‌نامه آنها می‌توانند مرکز نگهداری از معلولین را اداره کنند، پس باید یک سازمانی مانند بهزیستی وجود داشته باشد که مجوز تخصصی به این مؤسسات اعطا کند.
حرمتی تصریح کرد: همچنین در سامانه ملی صدور مجوزها نقش هر دستگاه و نوع  فعالیت آن در سامانه ثبت شده است پس قاعدتاً باید هر دستگاهی مجوز خاص خودش را صادر کند.
مؤسسات تحت‌نظر بهزیستی پروتکل خاصی دارند
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی استان قم عنوان داشت: باتوجه‌به جامعه هدف سازمان بهزیستی و اینکه یک طیف خاصی از جامعه تحت پوشش خدمات سازمان بهزیستی هستند که برای انجام آن خدمات نیازمند یک پروتکل و دستورالعمل خاص و مشخصی در  مراکز زیر نظر بهزیستی وجود دارد؛ مانند برخی از فعالیت‌های خیرخواهانه نیست که در یک مقطع کمک‌هایی مانند سبد غذایی را اهدا کند این کار دستورالعمل مشخصی ندارد.
وی یادآور شد: پس ضرورت دارد مؤسسات غیرانتفاعی به کمک بهزیستی بیایند و با ماهیت کار ما و جامعه هدف بهزیستی آشنا شوند در غیر این صورت برای ما تفاوتی نمی‌کند که یک مؤسسه فعالیتی در خصوص جمع‌آوری سبد غذایی انجام دهد یا نه اما در مؤسسات تحت‌نظر بهزیستی دستورالعمل تعریف شده که توانایی انجام فلان کار و کمک را دارد.
حرمتی اضافه کرد: در اعضای هیأت‌مدیره مؤسسات از طرف بهزیستی معرفی می‌شود حداقل یک نفر باید دارای مدرک تحصیلی مرتبط با حوزه بهزیستی مانند پزشک، پرستار، روان‌شناس و یا تحصیل‌کردگان حوزه علوم اجتماعی را داشته باشند.


انتهای خبر /170

 
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/52485