printlogo


یادداشت؛
رمضان ماه انس با قرآن
کد خبر: 53181
بخش اعظم برکات ماه رمضان مربوط به قرآن و انس انسان روزه‌دار با قرآن است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» مهم‌ترین فضیلت ماه مبارک رمضان، ماهی که روایات و ادعیه به ضیافت الله مشهور شده است وجود شب قدر در این ماه و نزول تمام قران کریم در شب قدر است. در شب پر فضلیت قدر، قلب نازنین رسول خدا(ص) همه قرآن را از امین وحی دریافت کرد. ازاین‌رو قرآن، روح ماه رمضان و مایه برکت آن است. روحی که در کالبد این ماه دمیده شد و ارزش و عظمت آن را چند برابر کرد. قرآن به قلب ماه رمضان نیز مشهور است. همان‌گونه که قلب و ضربان آن موجب حیات موجود زنده است، قرآن بهار دل‌ها و مایه زنده شدن آن‌هاست و بدون قران جوهره حقیقت در رگ‌های حیات معنوى روزه‌داران به جریان نمی‌افتد. رسول مکرم اسلام در فرازى از خطبه شعبانیه که در آخرین جمعه شعبان ایراد کرد، در آستانه ورود به ماه رمضان و ماه تلاوت قرآن درباره فضیلت این ماه فرمود: «هو شهر دعیتم فیه الى ضیافه الله ... و من تلافیه آیه من القرآن کان له مثل اجر من ختم القرآن فى غیره من الشهور; ماه رمضان ماهى است که شما در آن به مهمانى خداوند دعوت‌شده‌اید... کسى که از شما یک آیه قرآن را در این ماه بخواند، پاداشش معادل ختم قرآن در ماه‌های دیگر است. امام باقر(ع) نیز می‌فرماید: «لکل شىء ربیع و ربیع القرآن شهر رمضان»; براى هر چیز بهارى است, و بهار قرآن ماه رمضان است».
بر این اساس در دعاهای ماه رمضان سخن از قرآن بسیار به میان آمده است. در دعای روز اول ماه مبارک رمضان می‌خوانیم خدایا تو قرآن را در این ماه عزیز برای‌ هدایت مردم، و به‌عنوان دلایل روشنی از هدایت و شناسایی از باطل نازل کرده‌ای. اولین تقاضای روزه‌دار مؤمن در دعای روز دوم، جلب رضایت پروردگار است. بر اساس شهادت قرآن کریم، نعمت‌های جاودان در بهشت برای مؤمنان آماده‌شده، ولی بالاترین نعمت برای انسان‌های مؤمن و متقی، رضایت خداوند است. برای همین در دعای روز دوم پس از دعا برای جلب خشنودی پروردگار از خداوند توفیق تلاوت قرآن را طلب می‌کنیم: «وَ وَفِّقْنِی فِیهِ لِقِراءَةِ آیاتِکَ» معلوم می‌شود یکی از راه‌های رسیدن به مقام رضای الهی توفیق به خواندن آیات قرآن و تدبر در آن‌هاست.
در قرآن کریم و روایات مأثوره و سیره اهل‌بیت پیامبر (صلی‌الله علیه وآله) مطالب فراوانی در آثار، فواید و ثواب تلاوت قرآن و آداب آن ذکر شده است. قرآن می‌فرماید: فَاقْرَؤُوا مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ (مزمل: 20) «هر چه می‌توانید قرآن تلاوت کنید». «وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِیلًا»(مزمل: 4) «قرآن را آرام و شمرده و با دقت و تأمل بخوان». «فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ فَاسْتَعِذْ بِاللّهِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ» (نحل: 98) «هر گاه قرآن تلاوت کردی، پس از شیطان رانده شده به خداوند پناه ببر» و... . حضرت على(ع) که در این ماه و شب پرفضیلت قدر به شهادت رسید در شإن قرآن می‌فرماید: «و تفقهوا فیه فانه ربیع القلوب; در قرآن بیندیشید که بهار قلب هاست.» از مجموع این ادله می‌توان فهمید که تلاوت قرآن همراه با تدبر در آیات الهی مهم‌ترین شرط بهره‌مند شدن از برکات آن است. از این رو می‌توان نتیجه گرفت که بخش اعظم برکات ماه رمضان مربوط به قرآن و انس انسان روزه‌دار با قرآن است. مؤمنین در ماه ضیافت الله در کنار سفره پر برکت قرآن نشسته‌اند. بنابراین شایسته است که قدر این ایام پر خیروبرکت را نیک بدانیم و از طریق تدبر درآیات الهی انس خود را با قرآن بیشتر نموده و با بهره‌گیری از مفاهیم بلند کلام وحی بر رشد و تکامل معنوی و ملکوتی خود بیفزاییم.
محمد ملک‌زاده؛ استاد حوزه علمیه قم


انتهای خبر /160

 
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/53181