printlogo


قم فردا گزارش می‌دهد؛
کشاورزی پایدارتر با استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری
کد خبر: 53678
امروزه سامانه‌های نوین آبیاری می‌تواند در کنار چالش خشکسالی و کمبود آب در استان قم کمک شایانی به کشاورزان در مسیر آبیاری و افزایش بهره‌وری داشته باشند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»  طبق آمار منتشر شده در کشور ایران سهم مصرف آب بخش کشاورزی در حدود ۹۰ درصد، شرب ۸ درصد و صنعت و معدن ۲ درصد است. در حالی که در کشورهای پیشرفته سهم مصرف آب در بخش کشاورزی ۳۰ درصد، شرب و بهداشت ۱۱ درصد و سهم بخش صنعت و معدن ۵۹ درصد است. این آمار نشان می‌دهد که مصرف آب در بخش کشاورزی کشور ما بسیار بالاست.

 از طرفی هم هر سال با کاهش بارندگی و برخی مسائل دیگر کشورها مخصوصاً ایران با چالش خشکسالی و کمبود آب مواجه است؛ حال بماند که این مسئله در مناطق گرم و خشک کشور نسبت به دیگر مناطق بیشتر است. از همین رو باید گفت که این چالش اهمیت استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری در کشاورزی را به خوبی نشان می‌دهد.

 

 حدود ۸ درصد محصولات کشاورزی توسط کشاورزان بومی تولید می‌شود

 این در حالی است که نعمت‌الله امانی، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان قم در گفتگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به سرشماری عمومی کشاورزی، اظهار داشت: در سطح روستاهای استان قم بیش از ۱۵ هزار خانوار زندگی می‌کنند که نقش زیادی در تولیدات کشاورزی دارند.

 وی افزود: حدود ۷.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی استان توسط فعالان این بخش تولید می‌شود که نشان‌دهنده اهمیت کشاورزی در اقتصاد قم است.

 این آمار نشان می‌دهد که استان قم هم برای صرفه‌جویی و مدیریت مصرف آب باید به سمت استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری حرکت کند. سامانه‌های نوین آبیاری به مجموعه‌ای از تکنیک‌ها و فناوری‌ها اطلاق می‌شود که به منظور بهینه‌سازی مصرف آب در کشاورزی طراحی شده‌اند. این سامانه‌ها شامل روش‌هایی مانند آبیاری قطره‌ای، آبیاری تحت‌فشار، آبیاری بارانی و سیستم‌های خودکار آبیاری هستند. هدف اصلی این سامانه‌ها، تأمین آب مورد نیاز گیاهان به صورت دقیق و بهینه است.

 ۲۷ هزار هکتار از باغات قم تحت پوشش آبیاری‌های نوین هستند

 از همین رو عزیزی به نقل از پایگاه خبری جهاد کشاورزی استان قم گفت: امسال پیش بینی شده هزار هکتار آبیاری نوین در سطح مزارع و باغات استان اجرایی شود.

 وی، در جریان بازدید از طرح اجرای آبیاری نوین در ۹۳ هکتار از باغات پسته استان قم گفت تاکنون در نیمی از مساحت این باغ، اجرای آبیاری نوین عملیاتی شده است و در مدت دو ماه آینده تمام سطح این باغ ۲۰۰ هکتاری تحت پوشش آبیاری نوین قرار می‌گیرد

 مسئول اجرای طرح آبیاری‌های نوین جهاد کشاورزی قم اضافه کرد: تاکنون برای مدیریت منابع آب زیر زمینی استان و ارتقا سطح بهره‌وری آبیاری ۲۷ هزار هکتار از سطح اراضی و باغات استان تحت پوشش آبیاری‌های نوین قرار گرفته است.

 

 افزایش بهره‌وری در حوزه کشاورزی با سامانه‌های نوین آبیاری

 همان طور که گفته شد سامانه‌های نوین آبیاری برنامه‌ریزی آبیاری را متناسب با رطوبت خاک و آب و هوا تنظیم می‌کنند. سامانه‌های نوین مثل آبیاری قطره‌ای و آبیاری بارانی به کشاورزان این امکان را می‌دهد که آب را به صورت هدفمند و بهینه به ریشه گیاهان برسانند. این روش‌ها می‌توانند مصرف آب را به شدت کاهش دهند و در مواقع کمبود آب، به کشاورزی پایدارتر کمک کنند.

 این در حالی است که امیرحسن مختاری در گفتگو با خبرنگار ما در خصوص هوشمندسازی آبیاری در مزارع و باغات، اظهار داشت: سیستم آبیاری هوشمند تأثیر بسزایی در مصرف آب دارد.

 وی ادامه داد: این سیستم از طریق دستگاه‌های هوشمند میزان رطوبت خاک و هوا را مورد سنجش قرار می‌دهد و آبی که گیاه نیاز دارد را به ریشه گیاه می‌رساند.

 این کارشناس حوزه کشاورزی با اشاره به اینکه با سیستم های نوین بهترین زمان برای آبیاری انتخاب می‌شود، گفت: از محاسن سیستم های نوین آبیاری برای کشاورزان می‌توان به کاهش مصرف آب، کنترل میزان آبیاری از راه دور، جلوگیری از هدر رفت آب، افزایش بهره‌وری و برخی موارد دیگر اشاره کرد.

 وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در سیستم نوین آبیاری برخی آیتم‌های مهم در نظر گرفته می‌شود که شاید در آبیاری‌های سنتی وجود نداشته باشد. همین آیتم‌ها باعث افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی بهره‌وری خواهد شد.

 مختاری با اشاره به هزینه بالای این نوع آبیاری، گفت: اجرای سیستم نوین آبیاری در مزارع و باغات هزینه بالایی را طلب می‌کند؛ اما باید با کمک دستگاه‌های متولی این نوع آبیاری در استان اجرا شود تا هم شاهد کاهش مصرف آب و هم شاهد افزایش بهره‌وری در محصولات باشیم.

 

 در هر صورت امروز استان قم با خشکسالی و چالش کمبود آب روبرو است که می‌توان با اجرای سیستم های نوین آبیاری در باغات و مزارع مانند آبیاری قطره‌ای، آبیاری تحت‌فشار، آبیاری بارانی و سیستم‌های خودکار آبیاری بجای آبیاری سنتی کمتر دچار مشکل شود.


انتهای خبر /160

 
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/53678