printlogo


در حکمت ۷۸ نهج‌البلاغه آمده است؛
دلایل بطلان مکتب جبر در نهج‌البلاغه
کد خبر: 54679
در حکمت ۷۸ نهج‌البلاغه امام علی (ع) به دلایل بطلان مکتب جبر پرداخته است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» امام علی علیه‌السلام در حکمت ۷۸ نهج‌البلاغه به دلایل بطلان مکتب جبر پرداخته است.

وَ مِنْ کَلَامٍ لَهُ (علیه‌السلام) لِلسَّائِلِ الشَّامِیِّ لَمَّا سَأَلَهُ أَ کَانَ مَسِیرُنَا إِلَى الشَّامِ بِقَضَاءٍ مِنَ اللَّهِ وَ [قَدَرِهِ] قَدَرٍ، بَعْدَ کَلَامٍ طَوِیلٍ هَذَا مُخْتَارُهُ:
و در جواب مردى شامى فرمود: (مرد شامى پرسید آیا رفتن ما به شام، به قضا و قدر الهى است امام با کلمات طولانى پاسخ او را داد که برخى از آن را برگزیدیم):
 
وَیْحَکَ، لَعَلَّکَ ظَنَنْتَ قَضَاءً لَازِماً وَ قَدَراً حَاتِماً! لَوْ کَانَ ذَلِکَ کَذَلِکَ لَبَطَلَ الثَّوَابُ وَ الْعِقَابُ وَ سَقَطَ الْوَعْدُ وَ الْوَعِیدُ. إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ أَمَرَ عِبَادَهُ تَخْیِیراً وَ نَهَاهُمْ تَحْذِیراً، وَ کَلَّفَ یَسِیراً وَ لَمْ یُکَلِّفْ عَسِیراً، وَ أَعْطَى عَلَى الْقَلِیلِ کَثِیراً، وَ لَمْ یُعْصَ مَغْلُوباً وَ لَمْ یُطَعْ مُکْرِهاً، وَ لَمْ یُرْسِلِ الْأَنْبِیَاءَ لَعِباً وَ لَمْ یُنْزِلِ الْکُتُبَ لِلْعِبَادِ عَبَثاً، وَ لَا خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ وَ مَا بَیْنَهُمَا بَاطِلًا؛ "ذلِکَ ظَنُّ الَّذِینَ کَفَرُوا فَوَیْلٌ لِلَّذِینَ کَفَرُوا مِنَ النَّارِ".
 
شناخت جایگاه جبر و اختیار (اعتقادى):
 
واى بر تو! شاید قضاء لازم و قدر حتمى را گمان کرده‌اى؟ اگر چنین بود، پاداش و کیفر، بشارت و تهدید الهى، بیهوده بود. خداوند سبحان بندگان خود را فرمان داد در حالى که اختیار دارند و نهى فرمود تا بترسند، احکام آسانى را واجب کرد، و چیز دشوارى را تکلیف نفرمود، و پاداش اعمال اندک را فراوان قرار داد.
 
با نافرمانى بندگان مغلوب نخواهد شد و با اکراه و اجبار اطاعت نمى‌شود، و پیامبران را به شوخى نفرستاد و فرو فرستادن کتب آسمانى براى بندگان بیهوده نبود و آسمان و زمین و آنچه را در میانشان است بى‌هدف نیافرید. این پندار کسانى است که کافر شدند و واى از آتشى که بر کافران است.

منبع: نهج‌البلاغه 


انتهای خبر/

 
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/54679