دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بارها در توئیتها و سخنرانیهای خود گلایه کرده است که چرا باراک اوباما، رئیسجمهور قبلی این کشور، با وجود اصرار ایران بر سردادن شعار مرگ بر آمریکا، حاضر به امضای برجام شد.
در آخرین مورد، او هفته گذشته در مصاحبه با خبرنگاران در حیاط کاخ سفید گفت: وقتی رئیسجمهور اوباما آن توافق وحشتناک (برجام) را امضا کرد، آنها (ایران) فریاد مرگ بر آمریکا سر میدادند.»
نکتهای که از این اظهارات ترامپ برداشت میشود این است که از نظر او نباید با کشوری که فریاد مرگ بر آمریکا سر میدهد، توافق کرد. همین مساله بهانهای شده است تا برخی در داخل ادعا کنند که شعار مرگ بر آمریکا با منافع ملی ایران در تضاد است.
اما چرا مردم ایران سالهاست که شعار مرگ بر آمریکا سر میدهند؟ این پرسشی است که چند سال پیش نه یک ایرانی، بلکه یک روزنامهنگار آمریکایی، به آن پاسخ داده است.
«جان شوارز» (Jon Schwarz) در هفتم آوریل ۲۰۱۵ پس از سفر به ایران در گزارشی که پایگاه خبری اینترسپت آن را منتشر کرد، به تشریح دلایل تاریخی نفرت مردم ایران از دولت آمریکا پرداخت و نوشت:
برای آمریکاییها درک این مسئله که چرا دولت باراک اوباما، آنهم با توجه به سر دادن مداوم شعار «مرگ بر آمریکا» در تجمعات بزرگ مردم ایران، تا این حد مصمم است که با تهران بر سر تواناییهای اتمی آن به توافق برسد، مشکل است. این شعار من را هم ناراحت میکند، زیرا عضوی از آمریکا هستم و کسی مایل به مرگ خودش نیست.
اما مسئله اینجاست که اگر از واقعیت آنچه بین دو کشور گذشته، باخبر شوید، میفهمید منشا این شعار کجاست. آنها دلایل قابلقبولی دارند که از آمریکا خشمگین باشند. کارهایی کردیم که مثلاً اگر نروژ همین اقدامات را در قبال ما انجام داده بود، برای سر دادن شعار «مرگ بر نروژ» به خیابانها میرفتیم. متاسفانه نه تنها آمریکا و متحدانش این اقدامات خصمانه را که در ادامه به آنها اشاره میشود، در قبال ایران انجام دادهاند، بلکه حتی به خود زحمتِ به یاد آوردن آنها را هم نمیدهند.
۱. بنیانگذار خبرگزاری رویترز ایران را در سال ۱۸۷۲ خرید!
ناصرالدین شاه قاجار در دوران حکومت خود امتیاز ساخت و عملیاتی کردن همه خطوط راهآهن و کانالها، بهرهبرداری از بیشتر معادن و جنگلها و همه صنایع آینده را به «بارون جولیوس دو رویتر» فروخت. لرد کرزن، دولتمرد مشهور انگلیسی این اقدام را «تقدیم کامل و غیرقابلباور همه منابع صنعتی یک پادشاهی به دستان یک خارجی» خواند. به دنبال این اقدام، مردم ایران به قدری خشمگین شدند که ناصرالدین شاه یک سال بعد ناچار شد این قرارداد را فسخ کند.
۲. کمک بیبیسی به کودتای سال ۱۹۵۳ سیا برای سرنگونی دولت مصدق
اگر [از نظر شما] قضیه رویترز دلیل کافی برای کینه مردم ایران از رسانههای غربی نیست، بد نیست بدانید بیبیسی در سال ۱۹۵۳ میلادی کدی مخفی را ارسال کرد تا کرمیت روزولت (نوه تئودور روزولت) زمینه را برای یک کودتای آمریکایی-انگلیسی علیه دولت مصدق فراهم کند. (در این میان بیبیسی فارسی هم به دستور دولت انگلیس با پیامهای تبلیغاتی خود در حمایت از کودتا به یاری کودتاگران آمد.) خیلی زود آمریکا شروع به آموزش پلیس مخفی رژیم وقت ایران کرد تا به آنها بیاموزد با چه شیوههایی از مردم اعتراف بگیرند. شیوههایی که یک تحلیلگر سازمان جاسوسی سیا معتقد است اساس آنها «روشهای شکنجه آلمان نازی در دوران جنگ جهانی دوم» بود.
۳. ما قصد استفاده از بمب اتم را در ایران داشتیم
در سال ۱۹۸۰ میلادی ارتش آمریکا نگران این بود که اتحاد جماهیر شوروی سابق از فرصت انقلاب اسلامی ایران استفاده کند و تنگه هرمز در خلیج فارس را تحت کنترل خود درآورد. بنابراین، پنتاگون به فکر چاره افتاد و طرحی با این مضمون را ارائه داد: «در صورتی که اتحاد جماهیر شوروی شروع به جمعآوری نیرو برای اعزام به ایران کند، ما با استفاده از تسلیحات اتمی، گذرگاههای کوهستانیِ شمال ایران که شوروی برای انتقال نیروهای خود به آنها نیاز دارد را نابود خواهیم کرد.»
بنابراین، آمریکا میخواست از سلاح اتمی در ایران استفاده کند. دیوید کریست، کارشناس تاریخ در این رابطه گفت: «هیچکس به این فکر نکرد که مردم ایران از چنین سناریویی چه برداشتی خواهند کرد. این مسئله درست شبیه این بود که ایران برای جلوگیری از دستیابی کانادا به خلیج مکزیک، ایالت مینهسوتا را در کشور ما (آمریکا) بمباران اتمی کند.»
۴. ما با این مسئله که عربستان در دوران جنگ ایران و عراق ۵ میلیارد دلار به صدام حسین برای ساخت سلاح اتمی کمک کرد هیچ مشکلی نداشتیم
احتمالا میدانید که بعد از حمله صدام حسین به ایران در سال ۱۹۸۰، عراق با کمک ما (آمریکا و متحدانش) همه تلاش خود را برای ساخت سلاحهای بیولوژیکی، شیمیایی و اتمی به کار گرفت و از تسلیحات شیمیایی علیه نیروهای ایرانی استفاده کرد. اما چیزی که شاید ندانید این است که عربستان سعودی در آن زمان به برنامه اتمی صدام میلیاردها دلار کمک مالی کرد و دولت رونالد ریگان (رئیسجمهور وقت آمریکا) در حالی که از این مسئله به خوبی آگاه بود، هیچ اقدامی انجام نداد.
برای این که حال ایرانیها را در مورد این مسئله درک کنید، کافی است بدانید که حداقل ۰/۷۵ درصد از کل جمعیت ایران معادل ۲.۴ میلیون از جمعیت امروز آمریکا، در جنگ ۸ ساله ایران و عراق جان خود را از دست دادند. این در حالیست که ما هنوز هم پس از گذشت ۷۰ سال، در مورد جنک جهانی دوم که در آن ۴۰۰ هزار آمریکایی یعنی ۰/۳ درصد از جمعیت آن زمان آمریکا جان خود را از دست دادند، صحبت میکنیم.
۵. سران آمریکا به طور مداوم ایران را تهدید به نابودی کردهاند
تنها سناتور «جان مک کین» نبود که آواز «ایران را بمباران، بمباران، بمباران کنید» سر داد. دریاسالار ویلیام فالن که به عنوان رئیس مرکز فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) در سال ۲۰۰۸ بازنشسته شد هم در مورد ایران گفت: «آنها مورچه هستند. زمانش که رسید لهشان کنید.» دریاسالار جیمز لیون جونیور، فرمانده ناوگان دریایی آمریکا در اقیانوس آرام در دهه ۱۹۸۰ نیز گفته بود «ما آماده بودیم آنها را به قرن چهارم بازگردانیم.»
ریچار آرمیتاژ، معاون وزیر دفاع وقت هم اعتراف کرد «نابودی کامل ایران را در نظر داشتیم.» همچنین شلدون آدلسون، میلیاردر و از حامیان مالی بزرگ حزب جمهوریخواه، از یک حمله اتمی بیدلیل به ایران ابتدا در وسط صحرا و سپس در مناطق پرجمعیت حمایت کرده بود.
از همه این تهدیدات جدیتر، در بازنگری سیاستهای هستهای سال ۲۰۱۰ آمریکا توسط دولت اوباما اعلام شد «ما از سلاح اتمی علیه کشورهایی که اتمی نیستند و در پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی عضویت دارند و تعهداتشان مبنی بر عدم گسترس این نوع سلاحها را رعایت میکنند، استفاده نخواهیم کرد.» با این تفسیر تنها یک کشور غیراتمی وجود دارد که احتمالا در این گروه جا نمیگیرد. پس ما در واقع گفتیم از سلاح اتمی علیه کشورهایی که این نوع سلاحها را ندارند، به استثنای ایران، استفاده نمیکنیم.
۶. ما هواپیمای غیرنظامی ایران را ساقط کردیم و ۲۹۰ نفر از جمله ۶۶ کودک را کشتیم
سوم ژوئیه سال ۱۹۸۸ ناو آمریکایی یواساس وینسنس که در حال گشتزنی در خلیج فارس بود، پرواز شماره ۶۵۵ ایرانایر را در آسمان منفجر کرد. وقتی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۳ یک هواپیمای غیرنظامی کره جنوبی را در حریم هوایی خود هدف قرار داد، روزنامه نیویورک تایمز در سرمقاله خود با عنوان «قتل در آسمان» نوشت «هیچ بهانه قابلقبولی برای کشوری که به یک هواپیمای بیآزار شلیک کند وجود ندارد.» اما دو سال بعد از این حادثه، ارتش آمریکا به فرمانده ناو جنگی وینسنس عالیترین نشان شجاعت را اعطا کرد.
۷. ما تنها به این خاطر نگران ساخت سلاح هستهای توسط ایران هستیم که مانع حملات نظامی ما میشود
لفاظیها و جنگ تبلیغاتی ما علیه ایران مزخرف به نظر میرسد. آیا واقعاً سران ایالات متحده باور دارند که ایران به اسرائیل یا آمریکا حمله اتمی خواهد کرد؟ آنهم در حالی که این کار باعث اقدام تلافیجویانه آنها خواهد شد.
حتی کارشناسان محافظهکار سیاست خارجی آمریکا هم میدانند که این مسئله غیرمحتمل است. آنها (سران آمریکا) نگران این نیستند که ما نمیتوانیم مانعِ حمله یک ایران هستهای شویم، بلکه نگران این هستند که یک ایرانِ هستهای میتواند مانع حمله ما شود.
همانطور که توماس دانلی، تحلیلگر ارشد مسائل ایران در اندیشکده «آمریکن اینترپرایز» در سال ۲۰۰۴ گفت «چشمانداز یک ایران هستهای یک کابوس است ... به خاطر تاثیر محدودکنندهاش بر استراتژی آمریکا در خاورمیانه؛ چراکه مطمئنترین عامل بازدارنده در برابر اقدامات آمریکا یک زرادخانه اتمی فعال است.»
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/10475 |