ایران یکی از کشورهای دارای منابع غنی انرژی و همچنین صاحب نام طلای سیاه به شمار میرود که همین موضوع چشم بسیاری از دشمنان را به منابع ملی ما دوخته است؛معاندانی که با ترفندهای زیادی قاچاقچیان را ترغیب به خروج بنزین از کشور با روشهای مختلف میکنند.
گفته میشود ایرانیان ۳ برابر حدمجاز سرانه بنزین در کشور، بنزین استفاده میکنند که این آمار نشان دهنده مصرف بدون قاعده و الگوی مناسب است که البته در این آمار نقش پررنگ ۸ میلیون لیتر قاچاق روزانه سوخت از کشور را نباید نادیده گرفت.
حال تصمیم دولت برای ساماندهی این اوضاع جدی است و کارت سوخت ۲۰ مرداد امسال دوباره به چرخه مصرف انرژی کشور می پیوندد. این موضوع بسیار قابل تامل است که مصرف بنزین در ایران ۱۰۰ میلیون لیتر در روز گزارش شده است یعنی بطور معمول در هر شبانه روز به ازای هر نفر، چیزی حدود ۲ لیتر بنزین مصرف میشود.
این در حالیست که چین با جمعیتی بیش از یک میلیارد و ۳۸۶ میلیون نفر (آمار سال ۲۰۱۷) حدود ۴۷۰ میلیون لیتر بنزین در روز مصرف میکند. به عبارتی در هر شبانه روز به ازای هر نفر، ۱ لیتر بنزین مصرف میشود.
محمد علی خطیبی، نماینده اسبق ایران در اوپک با اشاره به آثار مثبت کارت سوخت در اقتصاد و انرژی ایران گفت: در شرایط فعلی که مصرف سوخت کشور حتی در برخی فصول به بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر در روز میرسد یکی از بهترین روشها، استفاده اجباری از کارت سوخت شخصی برای مصرف بنزین است.
او در ادامه گفت: شاید این موضوع مطرح شود که کارت سوخت بدون سهمیه بندی مفهومی ندارد، اما این صحیح نیست، زیرا وزارت نفت و شرکت پخش و پالایش فرآورده های نفتی ایران با سیستم عاملهای قدرتمندی میتوانند میزان مصرف سوخت افراد را در روز با استفاده از کارت سوخت بررسی کنند و در صورت استفاده بیش از حد، برخورد لازم را داشته باشند.
به گفته خطیبی در وهله اول هدف اصلی وزارت نفت کنترل و به صفر رساندن قاچاق سوخت از مرزهاست و در مرحله بعدی به سمت بهینه سازی مصرف سوخت حرکت خواهد کرد.
نماینده اسبق ایران در اوپک گفت: در بازه زمانی که کارت سوخت استفاده میشد شاهد کاهش قابل توجه واردات بنزین به کشور بودیم بطوریکه شاید در سال تنها چند محموله وارد کشور شد.
بهزاد خسروی، کارشناس مسائل اقتصادی به اهمیت اجرای صحیح استفاده از کارتهای سوخت شخصی اشاره کرد و گفت: انرژی و سوختهایی نظیر بنزین از جمله سرمایههای بی بدیل ایران به شمار می رود که قطعا با چشمداشت کشورهای رقیب همراه است.وی افزود: یکی از راهکارهای اجرای صحیح قانون کارت سوخت در کشور، حذف کارتهای سوخت مورد استفاده در جایگاههای عرضه یا همان پمپ بنزین هاست. زیرا با وجود این کارتهای سوخت تا حدودی طرح با ابهامات آماری روبرو خواهد شد. وزارت نفت با شخصی سازی کارتهای سوخت موفق به کنترل مصرف سوخت خواهد شد.
امیر وکیلزاده مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نیز درباره روند اجرای استفاده از کارت سوخت شخصی، گفت: در تعدادی از کلانشهرها از ۲۰ مرداد امسال دریافت بنزین باید از طریق کارت سوخت شخصی انجام شود و این طرح ظرف مدت ۳ ماه در تمامی نقاط کشور اجرایی خواهد شد.
وی با بیان اینکه یکی از راههای قاچاق بنزین سوءاستفاده از کارتهای سوخت است، افزود: اگر هر فرد از کارت شخصی سوخت خود استفاده کند از سوءاستفاده های احتمالی جلوگیری می شود و این امر در کاهش قاچاق بنزین تاثیر مثبتی خواهد داشت.
به گفته وکیلزاده در صورت استفاده از کارت شخصی سوخت بیش از ۲ میلیون لیتر از مصرف بنزین کاسته میشود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به میزان مصرف بنزین در کشور، اظهار کرد: در ۴ ماهه نخست امسال حدود ۹۵ میلیون لیتر بنزین در روز مصرف شده است و با در نظر گرفتن اینکه هر ساله به صورت نرمال باید حدود ۷ درصد بر این میزان افزوده شود اکنون مصرف استاندارد بنزین تقریبا باید ۴ میلیون لیتر کمتر از میزان فعلی یعنی ۹۱ میلیون لیتر در روز باشد.
حال باید منتطر ماند و دید که الزام استفاده از کارت سوخت شخصی در ماههای آینده چقدر از مصرف بی رویه و قاچاق سوخت جلوگیری خواهد کرد.
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/11306 |