در دنیایی که هر روز وابستگی بیشتری به تکنولوژی پیدا میکند، بزرگ ترها سخت میتوانند محدودیتهای درست و مناسبی در مورد آن برای فرزندان خود تعیین کنند.
بر اساس دستور العمل سازمان جهانی بهداشت که مدتی قبل در سال جاری میلادی منتشر شد، کودکان ۵ ساله و کمتر نباید روزانه بیشتر از یک ساعت در روز از دستگاههای الکترونیک مثل تلویزیون، کامپیوتر یا موبایل و باقی ابزارهای مشابه استفاده کنند. بعد از اعلام این دستورالعمل، بحثها بر سر آنکه پدر و مادرها چطور باید مدت زمان استفادهی کودک خود از تکنولوژی را کنترل کنند، بالا گرفت.
حتی چهرههای برجستهی دنیای فناوری هم در مورد تأثیرات دستگاههای الکترونیک بر مغز مردد هستند. آنها گفته اند برای فرزندان شان محدودیتهای سختگیرانهای در مورد استفاده از تکنولوژی اعمال کرده اند و به پدر و مادرها در مورد استفادهی بیش از اندازه از این ابزارها هشدار داده اند.
در ادامه به مقررات سختگیرانهی تعدادی از مدیران برجستهی دنیای فناوری در مورد استفادهی فرزندان شان از تکنولوژی خواهیم پرداخت.
گیتس، از مؤسسین شرکت مایکروسافت و همسرش ملیندا، تا سن ۱۴ سالگی به فرزندان شان اجازهی داشتن تلفن همراه را نداده بودند.
حتی بعد از آن هم که فرزندان شان صاحب موبایل شدند، استفادهی بسیار محدودی از آن داشتند. گیتس در سال ۲۰۱۷ در مصاحبهای گفته بود در خانهی آنها یک قانون سفت و سخت وجود دارد که آن این است که بعد از فرا رسیدن ساعت خواب، بچهها حق استفاده از دستگاههای الکترونیک را ندارند. به گفتهی گیتس، آنها اغلب یک ساعت مشخصی را تعیین میکنند که از آن زمان استفاده از وسایل الکترونیک دیگر ممنوع است تا بچهها بتوانند خواب کافی داشته باشند.
گیتس گفته بعد از آنکه متوجه شد دختر بزرگش برای خوشامد او وقت زیادی را صرف انجام بازیهای ویدئویی میکرد، محدودیتهای سختگیرانه تری در مورد استفاده از تکنولوژی برای فرزندانش تعیین کرد. به گفتهی گیتس، گرچه دسترسی به دستگاههای دیجیتال مزایای غیر قابل انکار زیادی دارد، اما باید متوجه بود که افراط در استفاده از آنها میتواند مضر باشد.
گیتس گفته همیشه باید هم وجه مثبت این ابزارها یعنی فایدهای که برای بچهها دارند، مثل کمک به انجام تکالیف مدرسه و در ارتباط بودن با دوستان را درنظر داشت و هم وجه منفی آنها را که ضرر افراط در استفاده از آنها است.
پسر ۱۱ سالهی سوندار پیچای، مدیر عامل گوگل، تلفن همراه ندارد و علاوه بر این، پیچای در سال ۲۰۱۷ در مصاحبهای گفته بود با سخت کردن دسترسی به تلویزیون، سعی میکند آگاهانه و حساب شده مدت زمان استفادهی خانوادهی خود از ابزارهای الکترونیک را محدود کند. اما این تصمیم برای پیچای با کشمکشهایی درونی همراه بوده.
پیچای گفته در خانهی آنها دسترسی به تلویزیون کار سادهای نیست، چون برای تماشای تلویزیون ابتدا به نوعی «انرژی فعال سازی» نیاز است، اما این مسأله او را درگیر کشمکشی درونی کرده، چون او متوجه است که فرزندانش از این مسأله چه درسهایی میگیرند.
علاوه بر نظارت بر مدت زمان استفادهی بچهها از تکنولوژی، پیچای سعی میکند خود هم کمتر از تلفن همراه و کامپیوتر استفاده کند، مسألهای که برای مدیر عامل یک شرکت عظیم حوزهی فناوری اصلاً کار سادهای نیست.
استانداردهای پیچای در خصوص مدت زمان استفاده از دستگاههای الکترونیک در خانه شاید ریشه در دوران کودکی او در هند داشته باشد. به گفتهی پیچای، او در دوران کودکی دسترسی اندکی به تلفن داشت و هیچ خبری هم از کامپیوتر و تلویزیون نبود.
والتر ایزاکسون، نویسندهی کتاب «استیو جابز»، در سال ۲۰۱۴ در مصاحبهای خانهی استیو جابز را کاملاً عاری از تکنولوژی توصیف کرده بود، گرچه به یکی از مؤثرترین مدیران دنیای فناوری تعلق داشت.
به گفتهی ایزاکسون، شامهای خانوادگی به ویژه جایگاه مهمی برای جابز، مدیرعامل فقید اپل داشتند، چون فرصتی برای او به وجود میآوردند تا با فرزندانش در مورد مسائل مختلف صحبت و با آنها ارتباط برقرار کند.
ایزاکسون گفته جابز سعی میکرد هر شب در کنار فرزندانش شام بخورد و با آنها دربارهی کتاب و تاریخ و بسیاری موضوعات دیگر صحبت کند. به گفتهی ایزاکسون، در خانهی آنها هیچ کسی دائماً در حال استفاده از آیپد یا کامپیوتر نبود و فرزندان جابز اصلاً به چنین ابزارهایی اعتیاد نداشتند.
علاوه بر آنکه در شامهای خانوادگی خبری از وسایل الکترونیک نبود، از قرار معلوم بعد از شروع عرضهی آیپد در سال ۲۰۱۲، فرزندان جابز حتی آن را امتحان نکرده بودند.
به گفتهی نیک بیلتون، خبرنگار نیویورک تایمز، جابز خود گفته بود که فرزندانش از آیپد استفاده نکرده اند و در خانه هم مدت زمان محدودی میتوانند از تکنولوژی استفاده کنند.
گرچه دختر الکسیس اوهانیان، از مؤسسان وبسایت Reddit و همسرش سرنا ویلیامز، تنیسور مشهور، کمتر از ۲ سال دارد، اما اوهانیان در مصاحبهای گفته او و همسرش از قبل برای مواقعی که دختر خردسال شان در مورد وسایل دیجیتالی کنجکاوی کند، برنامه ریزی کرده اند.
به گفتهی اوهانیان، او و ویلیامز هر دو میخواهند دخترشان متوجه شود محدودیتهایی در مورد استفاده از تکنولوژی دارد. اوهانیان گفته قصد دارد وقتی دخترش بزرگتر شد او را در انجام بازیهای ویدئویی همراهی کند، اما از نظر او بسیار مهم است که دخترش فرصتی هم برای بازی با اسباب بازی هایش و فکر کردن داشته باشد، به همین دلیل، او و همسرش مدت زمان استفادهی دخترشان از تکنولوژی را به شدت کنترل خواهند کرد.
ایوان اشپیگل، مدیر عامل و از مؤسسان اسنپ چت و همسرش، میراندا کر، مدل مشهور، مدت زمان استفادهی پسر ۸ سالهی خود را به یک ساعت و نیم در هفته محدود کرده اند.
اشپیگل خود دوران کودکی اش را بدون تماشای تلویزیون سپری کرده و گفته این مسأله او را به خواندن کتاب، ساختن و فکر کردن به خودش واداشته بود. به گفتهی اشپیگل، او حالا میخواهد دخترش هم از همین مزیتها برخوردار شود.
گرچه لزوماً به این معنی نیست که او میخواهد دخترش را به طور کامل از دسترسی به تکنولوژی محروم کند.
اشپیگل در مصاحبهای گفته به نظرش نکتهی حائز اهمیت، کیفیت مدت زمان استفاده از وسایل الکترونیک است.
اشپیگل در گذشته هم اظهار کرده بود دوست دارد پدر و مادرهای بیشتری در مورد مدت زمان استفادهی فرزندان شان تجدید نظر و آن را محدود کنند.
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/12379 |