printlogo


راز ماندگاری نهضت عاشورا در طول تاریخ چیست؟
راز ماندگاری نهضت عاشورا در طول تاریخ چیست؟
کد خبر: 20064
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا،هنوز هم کسی نتوانسته جواب این سوال را جامع بیان کند؛ اینکه چرا نام امام حسین (ع) پس از این همه سال زنده است و عاشقان حضرت، لحظه‌ای دم از اقامه عزا برای معشوقشان بر نمی‌دارند.درباره راز ماندگاری قیام امام حسین (ع) و اقامه عزای سید الشهدا (ع) با حجت الاسلام و المسلمین مهدی نادعلی استاد دانشگاه و پژوهشگر دینی گفتگو کردیم. وی ابتدا بیان کرد: ستمگرانی در تاریخ بودند که اجازه زیارت سید الشهدا (ع) را به مریدان حضرت نمی‌دادند. متوکل عباسی شرط کرده بود که اگر کسی بخواهد امام حسین (ع) را زیارت کند، باید یک دستش را قطع کند. با این وجود بسیاری از مردم به زیارت سید الشهدا (ع) می‌رفتند. از گذشته تا همین یک دهه اخیر که صدام سردمدار عراق بود، محدودیت برای زیارت امام حسین (ع) وجود داشت؛ اما نهضت حسینی باقی ماند و عاشقان اباعبدالله (ع) بیشتر شدند.

نهضتی که خاموش نمی شود

نهضتی که خاموش نمی‌شود

این کارشناس مذهبی ادامه داد: امسال کرونا باعث شد، فضای عزاداری کمی تغییر کند. با وجود اینکه ترس از ابتلا به ویروس کرونا وجود داشت، بسیاری از عاشقان با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در مراسم عزاداری امام حسین (ع) شرکت کردند و محرم امسال، محرم ماندگاری شد. مقام معظم رهبری هم فرمودند شور و شعور حسینی در محرم امسال در تاریخ ماندگار می‌شود. علت ماندگاری قیام امام حسین (ع) و باقی ماندن شور حسینی را باید در ماندگاری قرآن کریم ببینیم. اینکه چرا قرآن کهنه نشده و برای مردم جذابیت دارد، به این دلیل است که کتاب آسمانی مسلمانان مطابق با فطرت بشری است. آیات ما مبتنی بر فطرت بشر است و از آنجا که فطرت بشر تغییر نمی‌کند، آموزه‌های دینی که بر اساس فطرت انسان باشد، ماندگار است.

کربلا ادامه دارد

راه کربلا ادامه دارد

حجت الاسلام و المسلمین نادعلی در ادامه افزود: همان طور که دین اسلام ماندگاری اش به دلیل مطابقت دستوراتش با فطرت انسان است، نهضت سید الشهدا (ع) هم به دلیل تطابق با فطرت انسان ماندگار شد. در قیام سید الشهدا (ع) نکاتی فطری وجود دارد. در لحظات پایانی عمر شریف امام حسین (ع) زمانی که لشکر دشمن به سمت خیمه‌ها یورش برد، حضرت بر شمشیرشان تکیه زدند، روی زانوهایشان قرار گرفتند و خطاب به شمر فرمودند که اگر دین ندارید لا اقل آزاده باشید. آزادگی و مردانگی صفاتی است که بر مبنای فطرت انسان شکل می‌گیرد. حضرت درس مردانه زندگی کردن می‌دهند. به همین دلیل آموزه‌های عاشورا همیشه سکه رایج جامعه جهانی است. به همین دلیل حتی غیر مسلمان‌ها از ایشان الگو می‌گیرند. زیر بار ذلت نرفتن، برای همه مردم در طول تاریخ جذابیت دارد. وقتی هندی‌ها قیام کردند گاندی رهبر انقلاب هند گفت، الگویم در زندگی حسین بن علی (ع) است.

صدایی که خاموش نمی شود

صدایی که خاموش نمی‌شود

این استاد دانشگاه در ادامه به دشمنان تاریخی نهضت سید الشهدا (ع) اشاره کرد و گفت: خیلی‌ها از جمله افراد ظالم، هزینه می‌کنند که عزاداری سید الشهدا (ع) را از رونق بیندازند؛ چراکه شعائر حسینی فرهنگ مقابله با ظلم را ترویج می‌دهد. به همین دلیل ظالمان مخالف صد در صد مراسم عزاداری حضرت اباعبدالله (ع) هستند. مفاهیمی مانند از خودگذشتی، فدا کردن عزیزان در راه دین، آزادگی، عزت و ... از مفاهیم موجود در کربلاست که دغدغه امروز جامعه ما نیز هست. امیر المومنین (ع) فرمودند که اگر تعداد دشمن زیاد بود، مبادا از دشمن بترسید. امام حسین (ع) این موضوع را در قیام خودشان اجرایی کردند. این موضوع همیشه در جهان جذابیت دارد. به همین دلیل در همه جای دنیا امام حسین (ع) شناخته شده هستند.

تا پای جان برای حسین

وی افزود: الان در نیویورک مسیحی‌ها و حتی اهل سنت روزی با عنوان روزِ حسین (ع) را قرار دادند و یاد اباعبدالله (ع) را زنده نگه می‌دارند. خیلی از وقایع تاریخی که اهمیت فراوانی هم دارند از خاطره‌ها محو می‌شوند، اما قیام سید الشهدا (ع) اینگونه نیست. یکی دیگر از علل ماندگاری سید الشهدا (ع) آگاهانه بودن دشمنی یزیدیان و دوستی حسینیان با حسین (ع) بوده است. همه قاتلان امام حسین (ع) با علم به کارشان، مقابل حضرت ایستادند؛ بنابراین قیام امام حسین (ع) یک قیام عقلانی است و هر عقل سلیم با این حرکت همراه می‌شود. به همین دلیل برای ادامه دار شدن عزاداری‌ها و شور‌های حسینی، باید عقلانیت در این مراسم‌ها همچنان مد نظر قرار گیرد. باید روی منبر‌ها موضوعات و مفاهیم عقلانی کربلا بازگو شود. اینکه یک کودک تا پیری در هیئات مذهبی حضور پیدا می‌کند به دلیل معرفتی است که به واسطه عقلانیت به دست آمده است.

 




انتهای پیام/


لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/20064