printlogo


به برکت انقلاب شکوهمند اسلامی ایران؛
رشد و توسعه شرکت های دانش بنیان در پرتو انقلاب/ فعالیت بیش از 5 هزار و 500 شرکت دانش بنیان در کشور
رشد و توسعه شرکت های دانش بنیان در پرتو انقلاب/ فعالیت بیش از 5 هزار و 500 شرکت دانش بنیان در کشور
کد خبر: 31372
رشد و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان در حالی در طول انقلاب میسر شده است که پیش از انقلاب نه‌تنها خبری از این پیشرفت‌ها نبود بلکه عموم مردم نیز بی‌سواد بودند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، افزایش افراد باسواد و در کنار این مهم پرورش و تربیت دانشمندان جوان در رشته‌های مختلف خصوصاً در زمینه دانش‌بنیان در طی دهه‌های گذشته موجب شده است که انقلاب اسلامی ایران به یکی از قدرت‌های علمی جهان تبدیل شود.
یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که می‌توان باگذشت بیش از 4 دهه از پیروزی انقلاب نسبت به دوران پهلوی بررسی کرد، رشد و توسعه مراکز آموزشی و دانشگاهی و میزان با سوادی در کشور است.
وضعیت سواد در دوران پهلوی


بر اساس اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی در زمان پهلوی درحالی‌که متوسط باسوادی در جهان 69 درصد بود این آمار در کشورمان 36 درصد بود که رقم بسیار پایینی بود.
آمار پایین باسوادان به حدی بود که اسدالله علم نخست‌وزیر پهلوی نیز به آن اشاره کرد و می‌گفت: تعداد بی‌سوادها وحشتناک است (روزنامه اطلاعات ۱۸ آذر ۱۳۴۱)

شکست طرح‌های آموزشی رژیم پهلوی
هرچند تلاش برای مبارزه با بی‌سوادی در ایران پیشینه‌ای طولانی دارد اما نخستین سازمانی که به طور رسمی آموزش به بزرگسالان را عهده‌دار شد تعلیمات اکابر بود. این سازمان در سال 1315 کار خود را آغاز کرد اما پنج سال بعد و در سال 1320 به علت عدم کارایی منحل گردید.

برنامه بعدی، آموزش سالمندان طی سال‌های 1320 تا 1335 بود که این طرح نیز تنها 8 سال دوام آورد و در سال 1328 متوقف شد. سازمان آموزش به بزرگسالان طرح بعدی بود که تا سال 1345 به کار خود ادامه داد اما به علت ناتوانی در گسترش سواد، موفقیتی به دست نیاورد. بدین ترتیب طرح‌هایی از سوی رژیم پهلوی به اجرا درمی‌آمد که یکی پس از دیگری به شکست می‌انجامید.


بی‌سوادیِ 64 درصدیِ جمعیت 15 ساله و بیشتر

علاوه بر این آمار و ارقام شهادت می‌دهد که سیاست‌های رژیم پهلوی در حوزه آموزش و سواد نه‌تنها موفقیت‌آمیز نبود بلکه در برخی از شاخص‌ها حتی عقب‌گرد هم داشت. بنا بر آمار، در سال 1355، جمعیت 15 سال و بالاتر حدود 7 /18 میلیون نفر بوده است که با نسبت‌های مساوی بین زن و مرد و نیز شهر و روستا توزیع شده بود. وجود 7 /6 میلیــون نفر باسواد در سال 1355 در گروه سنی 15 سال و بیشــــتر، نشان می‌‌دهد آمار باسوادی در این رده سنی تنها 9 /35 درصد بوده است. این شاخص نشان دهند این است که بیش از 64 در صد جمعیت 15 ساله در سال 1355 بی‌سواد مطلق بوده‌اند.
افزایش خیره‌کننده تعداد افراد باسواد در کشور


انقلاب اسلامی ایران یکی از مهم‌ترین اولویت‌های خود را از همان آغاز باسواد کردن مردم برشمرد.
به‌طوری‌که تنها بعد از سه دهه از گذشت انقلاب بیش از 89 درصد مردم ایران اسلامی باسواد شدند و حتی از میانگین جهانی نیز بالاتر رفتند.
در این میان پرورش دانشمندان به نام و خبره موجب شده است که جمهوری اسلامی ایران در زمینه های مختلف خصوصا در زمینه های دانش بنیان حرف های زیادی برای گفتن داشته باشند.
شرکت‌های دانش‌بنیان و تحولات روزافزون
در واقع همان‌طوری که از اسم آن نیز مشخص است شرکت‌های دانش‌بنیان در دنیای امروز به شرکت‌هایی گفته می‌شود که دانش و فناوری، جزئی جدایی‌ناپذیر از آن‌ها باشد و علاوه‌برآن روزبه‌روز در حال پیشرفت و نوآوری باشند چرا که قطار علم توقف‌ناپذیر است.

فعالیت بیش از بیش از ۵ هزار و پانصد شرکت دانش‌بنیان در کشور


در این میان جمهوری اسلامی ایران نیز در سال‌های اخیر توانسته گام‌های خوبی در این زمینه بردارد به‌طوری‌که سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور با بیان این‌که محصولات نانو در کشور بیش از ۳ هزار میلیارد تومان فروش دارد، اظهار داشت: امیدوار هستیم در افق ۱۴۰۴، صادرات یک میلیارد دلار محصولات نانو را داشته باشیم.
وی ادامه داد: هم‌اکنون بیش از ۵ هزار و پانصد شرکت دانش‌بنیان در کشور وجود دارد که از حمایت‌های مختلفی در قالب 100 طرح بهره‌مند می‌شوند.
وی ادامه داد: این شرکت‌ها بسته به نوع ارائه خدمات دانش‌بنیانی که دارند خدمات را در حوزه‌های مختلف دریافت می‌کنند.
معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور به نگاه ویژه مسئولان کشور به شرکت‌های دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: یک اکوسیستم جدید در فضای دانش‌بنیان کشور ایجاد شده است و امیدواریم با حمایت و پیگیری در مسیر پیشرفت قدم بردارند.
 وی علوم نانو را مهم ارزیابی کرد و بیان داشت: علوم نانو یکی از علوم پیشرفته کشور ما است و ما در برخی از علوم مثل هوافضا و سلول‌های بنیادی دارای رتبه اول هستیم و در بحث تولید علم نانو نیز در دنیا در رتبه چهارم قرار داریم.
ستاری تصریح کرد: در سال‌های اخیر دولت حمایت‌های جدی برای افزایش تولید محصولات نانو در کشور انجام داده است که در همه استان‌ها این مهم قابل‌مشاهده و ارزیابی است.
وی بیان داشت: فروش محصولات نانو در داخل کشور بیش از ۳ هزار میلیارد تومان است و برنامه‌ریزی گسترده برای صادرات آن در حال انجام است که امیدوار هستیم در افق ۱۴۰۴، صادرات یک میلیارد دلار محصولات نانو را داشته باشیم.

کسب‌وکارهای دانش‌بنیان نیاز به حمایت‌های ویژه دارند

 در همین زمینه محسن دهنوی نماینده مردم تهران نیز با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بزرگ‌ترین زیست‌بوم نوآوری در خاورمیانه را دارد، اظهار داشت: یک سری از کسب‌وکارهای دانش‌بنیان نیاز به حمایت‌های ویژه دارند و مجلس شورای اسلامی باید در قالب تصویب و یا اصلاح قوانین، حمایت‌هایی را از کسب‌وکارهای دانش‌بنیان در دستور کار خود قرار دهد.

نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم ادامه داد: در حال حاضر برای یک کار تولیدی در صنایع نوین باید ۲۷ مجوز اخذ شود که حداقل سه سال طول می‌کشد که ما باید اقداماتی انجام دهیم که در فرایند اعطای مجوز به شرکت‌های دانش‌بنیان تسریع شود.

دهنوی با بیان اینکه به اقتصاد دانش‌بنیان در بخش‌های سلامت، کشاورزی و حمل‌ونقل هوشمند باید توجه بیشتری شود، گفت: علت این مسئله آن است که این سه حوزه بیشترین ارز برای واردات را دریافت می‌کنند و در شرایط پساکرونا نیاز است که ما خودمان بتوانیم نیازمندی‌های اصلی‌مان را تأمین کنیم.

وی با اشاره به اینکه حجم بازار دارو و تجهیزات پزشکی کشور حدود ۷.۵ میلیارد دلار است که بخش قابل‌توجهی از آن از طریق واردات تأمین می‌شود، خاطرنشان کرد: در شرایط تحریم ما باید به ظرفیت‌های داخلی خودمان توجه بیشتری داشته باشیم و با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان به سمت تولید داخلی حرکت کنیم که این موضوع در دوران پساکرونا نیز اهمیت زیادی دارد.

دهنوی درباره نقش مجلس در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان گفت: اصلاح نظام بودجه‌ریزی مبتنی بر برنامه‌های کاربردی در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، ارتقا نقش کنترل و نظارت مجلس بر اجرای مصوبات، قوانین و مقررات و تصویب قوانین و مقررات جدید برای ارتقای نظام تنظیم‌گری نوآوری از جمله اقداماتی است که مجلس باید در این راستا در دستور کار خود قرار دهد.
در واقع باید گفت که جمهوری اسلامی ایران در زمینه علم آموزی و با سواد کردن مردم ایران نه تنها بسیار خوب عمل کرده بلکه با پرورش دانشمندان بزرگ و جوان مسیر توسعه و پیشرفت علمی و فناوری کشور را نیز فراهم کرده است.

انتهای پیام/110


لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/31372