در ابتدای این مراسم، حجتالاسلام محمدمهدی خان محمدی، دبیر جشنواره با بیان اینکه بیش از ۶۰۰ اثر به دبیرخانه ارسال شد، گفت: «همدلی، همیاری و یاریگری»، «پرداختن به مصادیق نیکوکاری»، «آسیبهای اجتماعی» و «نیکوکاری در سیره اهل بیت (ع)» از محورهای این جشنواره بودند.
وی افزود: گسترش فرهنگ نیکوکاری در بین مردم، شخصیتدادن به نیکوکاری در جریان ادبی کشور، گسترش دغدغه نیکوکاری در سطح نخبگانی و ترویج ادبیات نیکوکاری با محوریت سیره معصومین (ع) از اهداف این جشنواره ملی بوده است.
ظرفیت شعر نیکوکاری برای پویانمایی
حسن ذوالفقاری، مدیر آموزش فرهنگستان زبان و ادب فارسی در این مراسم با اشاره به مصادیق متعدد اشعار نیکوکاری در ادبیات فارسی گفت: بر اساس بررسیهای اولیه، حدود سه هزار و ۸۰۰ بیت شعر و ۹۴۴ مَثَل با حاوی نیکی و نیکوکاری وجود دارد.
وی با اشاره به این میزان محتوا ادبیات در حوزه نیکوکاری گفت: این محتوا میتواند در قالبهای مختلف همچون پویانمایی منتشر و تبلیغ نیکوکاری شود.
این استاد دانشگاه افزود: در میان شعرا، فردوسی و سعدی بیشترین اشعار را در ادبیات فارسی در خصوص نیکی و نیکوکاری سرودهاند. نیکوکاری، نیاز درون انسان است و برخی معتقدند زمینه پذیرش طاعات عبادات، نیکوکاری است.
محمدعلی مجاهدی، پیشکسوت شعر آئینی و دبیر شورای داوری این جشنواره نیز با اشاره به شعر با محتوای نیکوکاری گفت: اشعار پروین اعتصامی مملو از محتوای نیکوکاری است.
وی با اشاره به نیاز به اشعاری با محتوای اخلاقی، نیکوکاری و توحیدی افزود: وجود این گونه اشعار در ادبیات معاصر ما خالی است و با توجه به اینکه شعر، رسانهای تأثیرگذار است باید در این بخش تحولاتی ایجاد شود.
این پژوهشگر گفت: آنچه باید به آن توجه شود، شعر با موضوعات جزئی در حوزه نیکوکاری است، گوش مردم درباره اینکه "نیکوکاری خوب است" پُر است، اکنون شاعران باید تخصصی در این حوزه وارد شوند و عرصههای متعدد نیکوکاری را به صورت جزئی روایت کنند تا به دل مخاطب بنشیند.
دبیر شورای داوری نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری افزود: شاعر معاصر برای آفرینش و ماندگاری اثرش باید از مصداقها در اشعارش استفاده کند.
تقویت مسئولیت اجتماعی با شعر نیکوکاری
علیرضا رادان، معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور با اشاره به سبقه مسئولیتهای اجتماعی در تاریخ و دین مردم ایران گفت: حضرت علی (ع) نمونه والای تعهد به مسئولیت اجتماعی در روزگار خودشان بودند و ما نیز باید این نگرش، داشتن مسئولیت اجتماعی در جامعه را تقویت کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه در هیچ کشوری حتی جوامع توسعهیافته، دولت به تنهایی قادر به رفع آسیبها نیست، افزود: باید آحاد مردم به کمک یکدیگر بیایند همانطور که در دین و فرهنگ ما نیز به داشتن مسئولیت اجتماعی تاکید فراوان شده است.
رادان شعر را مصداق مفیدی برای معرفی و تبلیغ نیکوکاری دانست و گفت البته شعر با محتوای نیکوکاری نباید تنها به صورت خام مصرف شود باید برای اثربخش بودن سناریو داشته و داستان و محتوا داشته باشد.
پیشتاز ملتها در نیکوکاری باشیم
حجتالاسلام علی دیانی، مدیرعامل بنیاد خیریه راهبری آلاء با اشاره به روایتهایی از بخشش و نیکوکاری ائمه اطهار (ع) گفت: حضرت علی (ع) در طول یک جنگ سلاحش را به دشمن بخشید و حضرت فاطمه (س) نیز در شب عروسیاش، لباس عروسی خود را به نیازمندان داد و این سابقه نیکوکاری و بخشش در دین ماست.
وی با بیان اینکه ملت ما پیرو ائمه اطهار (ع) و فضائل اخلاقی ایشان هستند، گفت: ما باید سرآمد ملتها در زمینه نیکوکاری و پیشتاز همه جوامع در فعالیتهای خیر باشیم.
دیانی افزود: هنگامی جامعه و ملتی پیروز و الگو میشوند که همه افراد دست به دست هم دهند و با روحیه جهاد و فداکاری به انجام کار خیر و نیکوکاری مشغول شوند.
وی گفت: برگزاری اینگونه جشنوارهها نیز میتواند به تبلیغ کار خیر و نیک کمک کند، از شاعران میخواهیم که دوستان و همکارانشان را به سرودن اشعاری با محتوای نیکوکاری تشویق کنند.
در ادامه این مراسم که با اجرای نجمالدین شریعتی همراه بود، سیدمهدی طباطبایی، عضو هیئت علمی و مدیرکل فرهنگی دانشگاه بهشتی به قرائت بیانیه هیئت داوران پرداخت و سپس از برگزیدگان تقدیر به عمل آمد.
در این جشنواره در بخش کودک و نوجوان، سمیه تورجی از شیراز، عباسعلی سپاهی یونسی از مشهد و قاسم بای از گلستان، بهترتیب حائز رتبه اول تا سوم شدند. در بخش ترانه، معصومه صاحبی از مشهد و علی سلیمانیان از زرینشهر اصفهان مشترکاً رتبه اول، رضا نیکوکار از رشت رتبه دوم و علی عابدی از قم، رتبه سوم را کسب کردند. در بخش شعر کلاسیک نیز جواد الهیپور از قم، مهدی جهاندار از اصفهان و علیاصغر شیری از قم، بهترتیب حائز رتبه اول تا سوم شدند. در بخش رباعی و شعر کوتاه، مریم پیلهور از رشت، محمدجواد منوچهری از مشهد، فاطمه عبودیزاده از اهواز، حامد طونی، محسن کاویانی و فاطمه آل مجتبی از قم و در بخش سپید و نیمایی، علیرضا رجبعلیزاده از تهران، معصومه شاکری از خراسان رضوی، مرضیه شهیدی از لرستان، آرش پور علیزاده و مجتبی صفدری از رشت مورد تقدیر قرار گرفتند.
محمدعلی مجاهدی، عبدالجبار کاکایی، سیدمهدی طباطبایی، علیمحمد مؤدب، میلاد عرفانپور و طیبه شامانی از داوران این جشنواره بودند.
نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری توسط مرکز فرهنگ نیکوکاری خیر ماندگار و با مشارکت حوزه هنری انقلاب اسلامی، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) و معاونت فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی از بهمنماه سال گذشته کار خود را آغاز کرد؛ محافل شعر نیکوکاری در استانهای قم، کرمان، گیلان، خراسان رضوی و اصفهان برگزار و ۶۰۶ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که مورد ارزیابی قرار گرفتند.
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/34449 |