روابط ایران و آمریکای لاتین از زمان دولت نهم گسترش بیشتری پیدا کرد و در این سالها نیز کم و بیش نه به اندازه دهههای قبل این رابطه بر قرار بوده است و پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم نشانههایی برای گسترش بیشتر این رابطه هم در کشورمان و هم در حوزه آمریکای لاتین دیده شد.
دولت سیزدهم از مردادماه سال ۱۴۰۱ که زمام امور اجرایی کشور را به دست گرفت، علاوه بر ترمیم مناسبات با همسایگان، نگاهی ویژه نیز به حیاط خلوت آمریکا داشت.
در روزهای اخیر حسین امیرعبداللهیان وزیر امورخاجه کشورمان با حضور منطقه آمریکای لاتین و دیدار با مسئولان کشورهای مختلف نشان داد که حضور ایران در این منطقه از جهان که به عنوان حیات خلوت امریکا از آن یاد میشد بیش از گذشته جدی شده است.
منطقه آمریکای لاتین در قیاس با سایر مناطق جهان سرشار از ثروتهای طبیعی و منابع مادی است این منطقه از ۲۵ درصد از زمینهای جنگلی و قابل کشت و ۳۰ درصد از آب شیرین موجود در جهان برخوردار است. علاوه بر این، ۶ کشور از ۱۷ کشوری که در جهان از نظر بیولوژیکی بسیار متنوع هستند و ۱۳ کشور از ۱۵ کشوری که بیشترین تولیدات معدنی را دارا هستند، در این منطقه قرار دارند.
همچنین، ۶۵ درصد از ذخایر جهانی لیتیوم، ۴۲ درصد از ذخایر نقره، ۳۸ درصد از ذخایر مس و ۲۱ درصد از ذخایر جهانی آهن در منطقه آمریکای لاتین قرار دارد.
تحلیلگران بر این باورند که نفوذ ایران در آمریکای لاتین میتواند اهرمهای استراتژیکی را نیز برای ایران در راه جدال با غرب ایجاد کند.
در همین ارتباط با عبدالحمید شهرابی که به تازگی از سفیر ونزوئلا در ایران نشان ملی این کشور را دریافت کرده است گفت و گویی انجام دادیم.
عبدالحمید شهرابی مسئول تحقیقات خانه آمریکای لاتین درباره لزوم ارتباط با این منطقه از جهان اظهار کرد: تصویری که برخی نیروهای سیاسی که عمدتا با نظام سلطه وابستگی نیز دارند القا میکنند آن است که جهان به اروپا و آمریکا، محدود میشود و کشوری دیگر در جهان وجود ندارد. حال این که در منطقه وسیع آمریکای لاتین و میان این جمعیت گسترده حضور ایران میتواند مهم و حیاتی باشد.
وی ادامه داد: در این مناطق میلیونها هکتار زمین قابل کشت وجود دارد انواع و اقسام ظرفیتهای اقتصادی برای مبادلات تجاری در شرایط تحریمی با ایران وجود دارد، که نمونه مثبت بهرهگیری از چنین ظرفیتی را در همکاری با ونزوئلا در سالهای اخیر شاهد بودهایم.
وی افزود:سوال این نیست که آیا رابطه با آمریکا لاتین خوب یا بد است، نکته آن است که این رابطه یک ضرورت است که باید روی آن کار کرد و آن را هم به لحاظ سیاسی و اقتصادی و هم در حوزه روابط مردمی گسترش داد، که البته در شرایط تحریمی از همه مهمتر گسترش و بسط روابط اقتصادی میان کشورمان با این منطقه است.
وی گفت: با وجود آن که در دولت سیزدهم اقدامات مثبتی برای گسترش حضور ایران در این منطقه به لحاظ سفرهای سیاسی و یا بحثهای اقتصادی صورت گرفته است، اما متاسفانه از آن چیزی که میتواند در این زمینه وجود داشته باشد دور هستیم.
وی ادامه داد: در آن منطقه کشور کوبا حضور دارد که به لحاظ حوزه سلامت و بهداشت زبان زد است و تجربه مثبتی هم با کشورمان در زمینه تولید دارو و واکسن کرونا داشته است. یا در گذشته در خصوص تولید واکسن هپاتیت همکاریهای خوبی با کوباییها داشتهایم. هم اکنون هم کوباییها داروهای منحصربهفردی مثلا برای درمان سرطان ریه، دیابت و آلزایمر دارند که تاثیر آنها برای بهبود وضعیت سلامت و جان بیماران توسط مراکز جهانی معتبر پزشکی مورد تایید قرار گرفته است. خب، در این منطقه از این قبیل مزایا و فرصتهای بینظیر موارد فراوانی برای کشورمان وجود دارد که لازم است با نظارت و هدایت و تسهیلات دولت مورد توجه و بهرهبرداری قرار گیرد.
شهرابی افزود: همیشه تبلیغات فراوانی شده که ایران کشوری منزوی است، اما روابط حسنه و رو به گسترش ایران با منطقه آمریکای لاتین و خصوصا با کشورهای جبهه مقاومت در آن منطقه خلاف این تبلیغات را ثابت میکند. یک شاخص این روابط سفرهای مقامات عالی کشورها است، از قبیل همین سفر جاری وزیر امور خارجه ایران به بعضی از کشورهای آن منطقه. البته، باید توجه داشت که بعضی از این سفرها رسمی و دیپلماتیک است و بعضی نیز با اهداف و دستورکار مشخصتر به منظور گسترش روابط سیاسی/اقتصادی صورت میگیرد. اما، آنچه قابل تاکید است این است که در شرایطی که ایران تحریم است و هجمه وسیع تبلیغاتی و جنگ هیبریدی بر علیه کشورمان به شدت فعال است، این سفرها کمک میکند و میتواند تسهیل گر بسط روابط ما با سایر نقاط جهان باشد.
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/39827 |