براساس آمار در سنوات گذشته ۲۱ هزاردستگاه تراکتور تولید و در بازار توزیع شده است که بنابر هدفگذاری صورت گرفته امسال قرار است به ۴۰ هزاردستگاه برسد که با وجود اهمیت بخش کشاورزی در تامین امنیت غذایی انتظار می رود تسهیلات برای خرید تراکتور در اختیار کشاورزان قرار بگیرد تا علاوه بر خروج از کشاورزی سنتی، شاهد رونق تراکتورسازی هم باشیم.
در این رابطه آقای کریم ذوالفقاری، رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی گفت: با همکاری بانک کشاورزی یک اتفاق ویژه در بخش مکانیزاسیون رقم خورد و ۱۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات مکانیزاسیون برای این بخش پیشبینی و مکاتبات برای تخصیص ۵ هزار میلیارد تومان در ۶ ماهه ابتدای سال را از بانک دریافت کردهایم.
رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون افزود: سهم تسهیلات براساس ۶ شاخص سطح و تولیدات باغات، سطح و تولیدات اراضی زراعی، تولیدات دامی، تولیدات شیلاتی، وضعیت اراضی مرتعی و جنگلی و تشکلهای فعال مکانیزاسیون در هر استان در نظر گرفته شده است و امروز ابلاغ استانی برای ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات ۶ ماهه ابتدای سال ارسال خواهد شد.
این در حالی است که مسئولان تشکل ها و اتحادیه های تولیدی اذعان می کنند که متاسفانه طی ۲ سال گذشته تسهیلاتی برای خرید تراکتور تخصیص داده نشده و تنها امسال ۲ هزار میلیارد تومان به خرید کمباین تخصیص یافته است.
حال با وجود کاهش سهم بخش کشاورزی از تسهیلات و اعتبارات ۵ ساله به یک درصد در برنامه هفتم انتظار می رود که این بودجه در مجلس شورای اسلامی اصلاح شود تا با چالش پرداخت تسهیلات شاهد عقب ماندگی در بخش کشاورزی نباشیم.
ضرورت افزایش سهم اعتبارات بخش کشاوررزی در بودجه سالانه و برنامه هفتم
آقای عطااله هاشمی، عضو شورای هماهنگی تشکل بخش کشاورزی گفت: یکی از مسائل و مشکلاتی که بخش کشاورزی ناخواسته با آن روبروست، سهم این بخش از بودجه سالیانه و برنامه ۵ ساله از تولید ناخالص داخلی است.
او با بیان اینکه سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی ۷.۵ تا ۹ درصد است، افزود: در برنامه هفتم سهم بخش کشاورزی از تسهیلات و اعتبارات ۵ ساله یک درصد در دولت به تصویب رسیده است، درحالیکه انتظار ما این است که سهم بخش کشاورزی از بودجه سالانه و برنامه های پنج ساله ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی باشد.
هاشمی ادامه داد: کمبود اعتبارات و افزایش هزینه های تولید از جمله مشکلات پیش روی بخش کشاورزی است که متاسفانه در قانون برنامه هفتم به یک سوم تقلیل پیدا کرده است که انتظار داریم با رویکرد وزارت جهاد و اهمیت بخش کشاورزی، موضوع اصلاح شود.
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی با بیان اینکه مکانیزاسیون در کاهش هزینه های تولید و ارتقای راندمان موثر است، گفت: در تمامی زیربخش های کشاورزی، مکانیزاسیون جایگاه خودش را دارد و نماد اصلی بخش مکانیزاسیون تراکتور و دنباله بندها است.
به گفته او، با توجه به آنکه دنباله بندها و تراکتور یکی از اساسی ترین بحث های مکانیزاسیون در بخش زراعت است، کشاورزان به سبب بالابودن قیمت تراکتور و عدم دسترسی آسان گلایه مند هستند.
هاشمی با انتقاد از روند تخصیص ارز به واردات قطعات تراکتور و دنباله بندها افزود: علی رغم دستور صریح رئیس جمهور، طی ۲ سال گذشته تسهیلات مکانیزاسیون کشاورزی متوقف شد که با این وجود کشاورزان مجبور به خرید نقدی یا دریافت تسهیلات از سایر بانک ها با عناوین دیگر، فروش زمین یا عدم خرید هستند.
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی یکی از مسائل و مشکلات اساسی در خصوص تامین تراکتور کشاورزان را حذف تسهیلات اعلام کرد و گفت: اتخاذ بخشنامه های خلق الساعه و عدم انجام تعهدات از مشکلات جدی پیش روی تامین تراکتور است. به عنوان مثال کارخانه تراکتورسازی هنوز مطالبات یارانه سال ۸۴ را دریافت نکرده، درحالیکه کارخانه با قیمت نازل تراکتور را در اختیار کشاورزان گذاشته است.
در جهت توسعه مکانیزاسیون کشاورزی راهی جزء تخصیص ارز و تسهیلات به این بخش وجود ندارد که انتظار می رود عملیاتی شود.
قیمت دستوری محصولات کشاورزی جوابگوی افزایش نرخ تراکتور نیست
آقای محمد بازرگان، عضو اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه موضوع توسعه مکانیزاسیون و برون رفت از کشاورزی سنتی بحث مربوط به دیروز و امروز نیست، گفت: گرچه افزایش قیمت تراکتور و ادوات کشاورزی رشد معقولی داشته است، اما موضوع خرید نهاده با نرخ ارز و فروش محصول به ریال موجب شده تا قیمت تراکتور و ادوات کشاورزی هیچ گونه سنخیتی با هزینه ها نداشته باشد.
به گفته او، افزایش ۲۰ درصدی قیمت ماشین آلات کشاورزی یا تراکتور هیچ گونه سنخیتی با درآمد کشاورزان ندارد که همین امر منجر به گلایه مندی کشاورزان از قیمت تراکتور و ادوات کشاورزی شده است.
بازرگان با انتقاد از قیمت دستوری محصولات کشاورزی گفت: علی رغم آنکه قیمت محصولات کشاورزی در شورای قیمت گذاری تعیین و مصوب می شود، اما آنچه در عمل اجرا می شود، نظر این شورا را وتو می کند که براین اساس هزینه تمام شده بالا ناشی از واردات نهاده با ارز تناسبی با قیمت دستوری فروش محصولات کشاوررزی ندارد.
عضو اتاق اصناف کشاورزی ادامه داد: براساس قانون خرید تضمینی، کشاورز می تواند در بازار آزاد محصول خود را بفروش رساند چنانچه تقاضایی وجود نداشت، دولت مکلف به خرید محصول با نرخ خرید تضمینی است که در نهایت با وجود دستوری بودن قانون خرید تضمینی، کشاورز توان خرید ماشین آلات کشاورزی را ندارد.
به گفته او، علی رغم آنکه وزارت جهاد کشاورزی ابتدای سال اعلام کرد که ۱۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به توسعه مکانیزاسیون کشاورزی اختصاص داده، اما تنها ۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات به خرید کمباین اختصاص داده است. همچنین هفته گذشته رئیس جمهور در بازدید از تراکتورسازی مطرح کردند که ۵ هزارمیلیارد تومان دیگر تسهیلات تخصیص دهند که با این وجود انتظار می رود تسهیلات در تمامی زیریخش های کشاورزی مکانیزاسیون اعم از دام، طیور، صنایع تبدیلی و شیلات توسعه یابد و این موضوع تنها شعاری نباشد.
بازرگان با تاکید بر نوسازی تراکتور و ماشین آلات بخش کشاورزی گفت: با توجه به آنکه ماشین آلات فرسوده، خسارت به بخش کشاورزی وارد می کند، انتظار می رود همانند تاکسیرانی نوسازی صورت گیرد.
با وجود اهمیت بخش کشاورزی در تامین امنیت غذایی، توسعه مکانیزاسیون در تمامی زیربخش های کشاورزی امری ضروری است که متاسفانه سهم این بخش از اعتبارات برنامه و بودجه سالانه و برنامه هفتم آن طور که باید و شاید ادا نشده است.
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/43443 |