تأکید دولت بر نرخ ۲۸۵۰۰ تومان واردات کالاهای اساسی
این در حالی است که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، نرخ تسعیر ارز واردات کالاهای اساسی بر اساس هر یورو ۳۱ هزار تومان یا همان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی تعیین شده است. لازم به ذکر است بار مالی واردات کالاهای اساسی حدود ۱۳.۵ میلیارد یورو (۱۶ میلیارد دلار) است که معادل سهم ۴۰ درصدی دولت از درآمدهای نفتی است.
گفتنی است درصورتیکه نرخ مرکز مبادله طلا و ارز مبنای نرخ تسعیر قرار گیرد، درآمدهای دولت با رشدی قابلتوجه مواجه میشود و نسبت به عددی که هم اکنون در لایحهٔ بودجه سال ۱۴۰۳ وجود دارد رشدی ۳۰ درصدی را تجربه میکند؛ بنابراین با تغییر نرخ تسعیر از ۲۸۵۰۰ به ۳۷۵۰۰ تومان، حدود ۲۰۰ هزار میلیارد دلار به درآمد حاصل از فروش نفت (که سهم دولت ۶۱۴ هزار میلیارد تومان از آن است) افزوده میشود در شرایطی که هزینههای دولت ثابت است.
مجلس یا دولت، کدام کوتاه میآیند؟
باتوجهبه تناقض آشکاری که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ با برنامه توسعه هفتم در خصوص تعیین نرخ تسعیر وجود دارد، به نظر میرسد دولت و مجلس در یک بزنگاه تصمیمگیری مهم قرار گرفتند.
از طرفی دولت با گنجاندن نرخ دلار ۲۸۵۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی، به نظر میرسد همچنان به سیاست تثبیت نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی اعتقاد دارد و قصد دارد نرخ کالاهای اساسی را در قیمتهای فعلی نگه دارد تا از ایجاد آثار تورمی و شوکهای بعدی آن جلوگیری کند.
از آن سو، مجلس نیز با ملاک قراردادن نرخ ارز مرکز مبادله طلا و ارز در برنامه توسعه هفتم قصد دارد تا گامی بهسوی تکنرخی کردن ارز بردارد که طبیعتاً این موضوع بدون هزینه نخواهد بود.
گفتنی است تغییر نرخ ارز برای تأمین کالاهای اساسی در بودجه سال آتی، اگرچه درآمدهای دولت را در شرایطی که هزینههای آن ثابت است افزایش میدهد، اما مشخصاً موج تورمی جدیدی پدید میآید که دولت باید تبعات آن را بپذیرد.
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/46207 |