printlogo


قم فردا گزارش می دهد؛
یلدا، شبی به بلندی ایران اسلامی
 یلدا، شبی به بلندی ایران اسلامی
کد خبر: 52003
یکی از عادت‌ها و رسومی که در شب یلدا ایرانیان معتقد به انجام آن هستند، جمع‌شدن در خانه بزرگ‌ترها و دیدوبازدید در این شب است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»   شب یلدا یا همان آخرین شب فصل پاییز که بلندترین شب سال نیز به شمار می‌رود، همواره در ایران به‌نوعی محترم بوده و گرامی داشته می‌شود.
البته پاسداشت این شب یکی از رسم‌هایی است که از ایران باستان به‌یادگارمانده است و برای مردم ایران عزیز در هر جایی که باشند خاص و ویژه است.

صله‌رحم و دیدو باز دید


یکی از عادت‌ها و رسومی که در این شب ایرانیان معتقد به انجام آن هستند، جمع‌شدن در خانه بزرگ‌ترها و دیدوبازدید در این شب است که بر اساس رسم‌ورسوم همه نزد بزرگ‌ترهای فامیل جمع می‌شوند.
در واقع اصلی‌ترین رُکن این شب صله‌رحم است که خداوند متعال در این زمینه بارها، بارها سفارش کرده‌اند به‌طوری‌که می‌فرمایند: «واذ اخذنا میثـق بنی اسرءیل لا تعبدون الاالله وبالولدین احسانـا وذی القربی...؛ و (به یادآورید) زمانی را که از بنی‌اسرائیل پیمان گرفتیم که جز خداوند یگانه را پرستش نکنید و به پدر و مادر و نزدیکان و یتیمان و بینوایان نیکی کنید و به مردم نیک بگویید نماز را برپا دارید و زکات بدهید. سپس (با اینکه پیمان بسته بودید) همه شما - جز عده کمی - سرپیچی کردید و (از وفای به پیمان خود) روی‌گردان شدید.»
در واقع می‌توان در اینجا به این مهم اشاره کرد که ایرانیان باستان قبل از ظهور اسلام به این ارزش انسانی و والا احترام گذاشته و به‌نوعی زبانزد بودند.

قرآن و شب یلدا


شاید برخی فکر می‌کنند که پاسداشت شب یلدا با فرهنگ اسلامی و دینی مطابقت نداشته باشد که البته سخت در اشتباه هستند.
علاوه بر صله‌رحم که در بالا به آن اشاره شد، کافی است که نگاهی به سفره‌های شب یلدا در خانواده‌های ایرانی بیندازیم جایی که به‌راحتی اولین چیزی که توجه ما را به خود جلب می‌کند، قرآن کریم است که زینت‌بخش سفره شده است.

یلدا در جوار حرم حضرت معصومه (س)


یکی از مکان‌هایی که در قم در شب یلدا شلوغ می‌شود، حرم بانوی کرامت خانم فاطمه معصومه (س) است.
در این شب بسیاری از شهروندان قمی با حضور در این مکان نورانی ضمن زیارت مرقد ایشان به رازونیاز می‌پردازند.
حجت‌الاسلام سید احمد موسوی در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: اعمالی که در شب یلدا انجام می‌دهیم اغلب در قرآن و روایات سفارش شده است.
وی ادامه داد: حضور در منزل بزرگان و دیدوبازدید و کمک به افراد نیازمند دو اتفاق مهمی است که در این شب رخ می‌دهد که در اسلام هم به آن تأکید شده است.
موسوی با بیان این که باورهای دینی در بین مردم ایران موج می‌زند، ابراز داشت: مردم در این شب یکی از مکان‌هایی که در شهرهای زیارتی مانند قم و مشهد انتخاب می‌کنند حرم اهل‌بیت (ع) است که نشان می‌دهد به چه میزان به اهل‌بیت (ع) ارادت دارند.

آجیل در صدر خرید قمی‌ها


حسین شیری کارشناس حوزه گردشگری و زیارتی نیز در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: پاسداشت شب چله در قم قدمت و سابقه‌ای طولانی دارد به‌مانند تمامی شهرهای کشور این سنت همواره در قم زنده نگه داشته شده است.
وی ادامه داد: خانه‌های قدیمی در قم با اتاق‌های کوچک در بسیاری از مواقع گنجایش مهمان را نداشتند به‌طوری‌که در برخی از خانواده‌ها افراد در اتاق‌های مختلف می‌نشستند.
شیری ابراز داشت: در برخی از خانواده ها بزرگترها در یک اتاق و افراد خردسال و بچه ها در اتاق‌های مجاور می نشستند و تا پاسی از شب دور هم بودند.
وی تاکید کرد: سفره های شب یلدا در قم به مانند جاهای دیگر ایران زیبا اکثرا به رنگ قرمز بوده و هنداونه و انار با توجه به کاشت آن در شهر قم همواره در سفره ها از قدیم وجود داشته است.
کارشناس حوزه گردشگری و زیارتی افزود: علاوه بر این خرید آجیل و کشمش نیز از دیرباز در قم وجود داشته و مردم برای این شب همواره آن را تهیه می کردند.

ایران باستانی و اسلامی را پاس بداریم


با مروری به برنامه های شب یلدا و سایر اعیاد و مناسبت ها می توان به غنای بالای فرهنگ ایران و ایرانی پی برد.
در واقع در زمان هایی که خیلی از کشورهای فعلی جهان وجود نداشتند، تمدن در ایران زمین وجود داشته و در کنار آن سنت ها و رسومی برقرار بوده که در آن می توان همدلی، نشاط، همدری و کمک کردن را دید.
سنت صله رحم و حمایت از افراد فقیر جامعه در زمان هایی در کشور ما وجود داشته که شاید در تمدن های دیگر در آن زمان خون و خون ریزی و تجاوز حرف اول را می زده است.
به عبارت ساده تر فرهنگ ایرانی و اسلامی ما یکی از بهترین فرهنگ های جهان است که خیلی از کشورها آرزوی آن را دارند.
کلام آخر این که نباید اجازه دهیم که برخی از کشورهای همسایه این فرهنگ و این سنت های ما را به نام خود بزنند، کشورهایی که تا دیروز جزئی از خاک ما بودند و امروز به دنبال مصادره رسوم ما و جا زدن آن برای خودشان هستند.


انتهای خبر /110


 
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/52003