وی افزود: در راستای معرفی نظریه سیاسی اسلامی ولایتفقیه، ۵۰ کلیپ از سوی مرکز تحقیقات حکومت اسلامی تهیه، و در فضای مجازی انتشاریافته است.
رجبی خاطرنشان کرد: رصد فعالیتهای حوزوی در فضای مجازی همچنین بررسی و تحلیل مباحثی که در این فضا مطرح میشود نیز از دیگر اقدامهای مرکز تحقیقات به شمار میآید.
رئیس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) یادآور شد: تهیه نشریههایی تحت عنوان رصد نامه، برای تبیین مسئله ولایتفقیه و پاسخ به شبههها نیز از کارهایی انجام شده توسط این مرکز است.
رجبی، انجام کارهای پژوهشی برای تبیین نظریه ولایتفقیه را مورد اشاره قرارداد و گفت: چندین کارگروه علمی نیز در زمینههای مختلف تشکیل شده، این کارگروهها طرحهای پژوهشی را ارائه دادهاند، این طرحها انجام شده و بخشی از آن انتشار پیدا کرده است.
رئیس مرکز تحقیقات حکومت اسلامی خاطرنشان کرد: کارهای مربوط به ۳۰ طرح، انجام شده و در شورایعالی این مرکز طی جلسههای متعدد بررسی و تعیین تکلیف شد.
وی ادامه داد: این طرحها در خصوص معرفی مجلس خبرگان رهبری، نظام سیاسی اسلام و حکمرانی در عرصههای گوناگون مانند اقتصادی و فضای مجازی است.
رجبی در بخش دیگری از سخنان، با ذکر برخی از طرحهای پژوهشی مرکز تحقیقات حکومت اسلامی بیان داشت: حکومت دینی و عدالتگرایی از جمله این طرحهاست، رهبر معظم انقلاب به مسئله عدالت بهعنوان یکی از مولفههای مهم در نظام جمهوری اسلامی تأکید داشتهاند.
وی با بیان این نکته که بررسی گونههای نقشآفرینی مردم در حکومت اسلامی نیز از دیگر طرحهای پژوهشی است یادآور شد: یکی از مولفههای جدی جمهوری اسلامی و مردمسالاری دینی، نقشآفرینی مردم است.
رجبی، ولایتفقیه و اُمت اسلامی را نیز از آثار پژوهشی این مرکز عنوان کرد و گفت: این نظریه را در سطح گستره جهانی تبیین کردهایم، نظاموارگی احکام اسلامی که مورد تأکید بزرگان بوده نیز از جمله دیگر طرحهای پژوهشی است.
فقه اجتماعی از مهمترین مباحث فقهی است
عضو هیئترئیسه مجلس خبرگان رهبری نیز در این همایش، فقه مربوط به روابط اجتماعی را مهمترین مباحث فقهی ذکر کرد و گفت: فقه اجتماعی در عرصههای مختلف سیاسی و اقتصادی، تنظیمکننده روابط جامعه است.
آیتالله محسن اراکی افزود: تنظیم روابط در عرصههای اقتصادی، سیاسی، تربیتی و فرهنگی فقه مرتبط با خود را دارد که باید استنباط کنیم.
وی با ذکر اینکه ریشهها، مبانی و منابع این مسائل در فقه شیعه موجود است گفت: حوزههای علمیه باید استنباط این مسائل فقهی که جامعه کنونی نیز به آن نیاز دارد را بر اساس روشهای علمی انجام دهند.
وی یادآور شد: فقهای شیعه سرمایه عظیم فقهی به ارث گذاشتهاند، این میراث بهجایمانده، شرایط را برای تنظیم روابط اجتماعی فراهم آورده است.
اراکی تصریح کرد: اگر حوزههای علمیه نتوانند، فقه تنظیم روابط اجتماعی را ارائه دهند، کارکردشان زیر سؤال میرود و بهتدریج منزوی خواهند شد.
وی اهمیت نظریهسازی در دنیای امروز که از آن بهعنوان دهکده جهانی تعبیر میشود را مورد اشاره قرارداد و تأکید کرد: وجود یک پول واحد و مشترک از نیازهای مهم برای اقتصاد جهانی است.
اراکی، علت اصلی وجود مشکل در عرصههای اقتصادی، مدیریتی و فرهنگی کشور را عدم پاسخگویی به مسائل موردنیاز جامعه دانست و بیان کرد: مشکلهایی که در عرصه صداوسیما و رسانه وجود دارد، به دلیل جنگ رسانهای است، حوزهها باید در این زمینه کار کنند.
وی تأکید کرد: حوزههای علمیه باید در عرصه رسانه، پاسخهای متناسب با مسائل روز را ارائه نمایند.
اراکی گفت: رابطه بین حوزههای علمیه با مجلس شورای اسلامی و نهادهای قانونگذاری کشور باید تعریف و تقویت شود.
وی با بیان اینکه کارهای تبیینی به رسانه نیاز دارد یادآور شد: حوزههای علمیه کشور بهویژه حوزه علمیه قم، باید در عرصههای حقیقی و مجازی، رسانه قوی داشته باشند.
وی بیان کرد: منبر رسانه کمی نیست، اما مخاطب این رسانه فقط عامه مردم هستند، درصورتیکه باید بر دانشگاهیان و فرهیختگان نیز تأثیر داشته باشد.
آیین پایانی ششمین همایش کتاب سال حکومت اسلامی با حضور جمعی از طلبهها، فضلا و شخصیتهای حوزوی برگزار شد و طی آن، ۶ کتاب و پایاننامه برتر ارسال شده به دبیرخانه این رویداد علمی، با عناوین مختلفی چون قواعد فقهی پالایش فضای مجازی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی همچنین الگوی رهبری امام خامنهای و بررسی فقهی الزام حکومتی در مسئله حجاب مورد تجلیل قرار گرفت.
لینک مطلب: | http://qomefarda.ir/News/item/52661 |