اصولاً ورزشکاران در ورزشهای حرفهای و آماتور همواره با خطر آسیبهای جسمانی مواجه هستند، و اینجاست که مربیان باید با بهرهگیری از دانش مربیگری تخصصی از وقوع آسیبها پیشگیری کرده و آنها را به حداقل برساند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» در دنیای پر تلاطم ورزش امروزی در جامعه، اهمیت کار مربی تنها به ارائه تمرینات و آموزش مهارتهای فنی رشته تخصصی خود محدود نخواهد شد، بلکه یکی از مهمترین مسئولهای او حفظ سلامت ورزشکاران تحت تعلیم خود و پیشگیری از آسیبهای احتمالی مرتبط با ورزش است؛ ما در علم امروزی ورزش و مربیگری نیاز به دانش گستردهای از علم آناتومی، فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی، بیومکانیک ورزشی، تغذیه ورزشی و روانشناسی ورزشی هستیم.
علومی که از آنها نام بردیم، تأثیر مستقیمی بر عملکرد و سلامت ورزشکاران دارند و اهمیت آنها زمانی مشخص خواهد شد که بخواهیم نقش علم مربی را در مربیگری در پیشگیری از آسیبهای ورزشی در باشگاهها بررسی کنیم که جای خالی این علوم در بسیاری از باشگاهها و در مربیان آنها کاملاً حس میشود و نیاز به توجه ویژه توسط مسئولان و دستاندرکاران حوزه ورزش در هیاتهای ورزشی و ادارات کل ورزش استانها دارد. جایی که با سودجویی تعدادی از مدیران باشگاهها و عده زیادی از مربیان با سطح علمی پائین و در خیلی از موارد بدون مدرک تخصصی در رشته ورزشی که در حال آموزش آن هستند، در باشگاهها درآمدزایی کرده و با آسیبزدن بهسلامت دیگران، اهمیت ورزش و فعالیت بدنی را زیر سؤال برده و آحاد جامعه را بهخاطر این آسیبها از ورزش دور میکنند و نیاز است که با این باشگاهها و مربیان توسط مسئولان ذیربط، مقابله شود و از فعالیت آنها جلوگیری شود.
ابراهیم درتاج دکترای تخصصی حرکات اصلاحی در گفتگو با خبرنگار «قم فردا» با اشاره به دانش مربی در پیشگیری از آسیبهای ورزشی در باشگاهها اظهار داشت: مربیانی که با ساختار بدنی و آناتومی انسان آشنا هستند، بهتر میتوانند تمرینات ورزشی را برای ورزشکاران طراحی و اجرا نمایند.
وی بیان داشت: شناخت سیستم عضلانی - اسکلتی، سیستم عصبی و فیزیولوژی ورزشی به مربیان کمک میکند تا نقاط ضعف و قوت هر ورزشکار را شناسایی کرده و تمریناتی را برای آنها طراحی کنند که به تقویت عضلات ضعیف کمک کرده و از فشار بیش از حد به بدن او جلوگیری نماید.
دکترای تخصصی حرکات اصلاحی گفت: بااطلاع از این دانش مربی از حرکات خطرناک و غیراصولی که ممکن است به عضلات و مفاصل ورزشکار آسیب برسانند، اجتناب مینمایند.
نمونههای زیادی از این مربیان بی تخصص و مربی نماها را در باشگاههای ورزشی در حیطه حرکات اصلاحی و پیشگیری و اصلاح ناهنجاریها را هر روزه میبینیم؛ ولی تاکنون هیچ مسئولی برای مواجهه و مقابله با این دخالتهای غیرتخصصی و در خیلی از موارد آسیبزا برای همشهریان، هم استانیها و هموطنان عزیز وارد عمل نشده است.
دخالت در امور تخصصی مانند اصلاح ناهنجاریهای ساختار قامتی و بازتوانی آسیبهای ورزشی نیاز به تحصیلات تخصصی حرکات اصلاحی و علم آسیبشناسی ورزشی دارد و صرفاً با گذراندن و شرکت در چند کارگاه یک یا دوساعته در حیطههای حرکات اصلاحی و آسیبهای ورزشی که هیاتهای ورزشی برگزار میکنند، نمیتوان به کار درمان و اصلاح پرداخت.
فرزین بیجاری متخصص فیزیولوژی ورزشی در گفتگو با خبرنگار «قم فردا» با اشاره به آسیبدیدگی در ورزش اظهار داشت: اگر چه امروزه عوامل متعدد و متنوعی در بروز آسیبهای ورزشی مؤثر هستند؛ اما توجه به این نکته بسیار حایز اهمیت است که پیشرفتهای علمی کمک شایان توجهی به شناسایی و پیشگیری و درمان چنین آسیبهایی کرده است.
وی بیان داشت: مربیان، مسئولین و کسانی که با ورزشکار و فعالیتهای ورزشی او در ارتباط هستند باید نسبت به آسیبهای ورزشی شناخت و آگاهی کافی داشته باشند.
متخصص فیزیولوژی ورزشی گفت: تحرک بدنی و انجام فعالیتهای ورزشی نهتنها باعث ارتقای شهروندان میشود؛ بلکه جامعه را به سمت سلامت و امنیت نیز هدایت میکند. یک جامعه سالم، جامعهای است که شهروندانش به لحاظ روحی و جسمی در سلامت کامل باشند بر همین اساس شاهد هستیم که در کشورهای مختلف دنیا بر فرهنگسازی دررابطهبا ورزش و فعالیتهای ورزشی اهتمام لازم را به کار میگیرند.
هدف اصلی متولیان ورزش از برگزاری این کارگاهها برای مربیان این است که مربی با شرکت در این کارگاهها، با بالابردن دانش خود در این زمینه در کار تخصصی و ورزش خود بهترین تمرینها را با احتمال ایجاد کمترین آسیب برای ورزشکاران خود طراحی کند نه اینکه با شرکت در این دورهها از کار اصلی خود غافل شده و وارد حیطه دیگری مانند درمان شوند! چیزی که در وضعیت کنونی در باشگاههای سطح شهر میبینیم و متخصص تغذیه، روانشناس ورزشی، مدیر ورزشی، فیزیولوژیست ورزشی و بهجای سرگرم بودن و فعالیت در حیطه تخصصی خود وارد حیطه درمان و بهاحتمال زیاد آسیبزدن بهسلامت افراد جامعه با عنوانهای دروغین و جذاب متخصص حرکات اصلاحی (فقط با گذراندن یک کارگاه یکساعته) از ارگانها و مراکز غیرتخصصی شدهاند.
میتوان گفت که اصولاً ورزشکاران در ورزشهای حرفهای و آماتور همواره با خطر آسیبهای جسمانی مواجه هستند، و اینجاست که مربیان باید با بهرهگیری از دانش مربیگری تخصصی از وقوع آسیبها پیشگیری کرده و آنها را به حداقل برساند و مربیان نهتنها مسئول آموزش مهارتهای تخصصی ورزشی هستند، بلکه نقش خود را در حفظ سلامت ورزشکاران و پیشگیری از آسیبهای ورزشی باید به بهترین نحو ایفا نمایند.