printlogo


قم فردا گزارش می‌دهد؛
کنترل ریزگردها با توسعه فضای سبز
کنترل ریزگردها با توسعه فضای سبز
کد خبر: 52956
تعداد روزهای آلوده و غیرسالم استان قم در مقایسه با سال‌های گذشته افزایش چشمگیری داشته که با توسعه فضای سبز شهری و جنگلی در قم می‌توانیم کیفیت هوا را افزایش و ریزگردها را کنترل کنیم.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» طبق گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی (WHO)، آلودگی هوا سالانه میلیون‌ها مرگ زودرس را در سراسر جهان رقم می‌زند و با بیماری‌هایی مانند آسم، بیماری‌های قلبی و سرطان ریه مرتبط است. آلودگی هوا به دلیل ترکیبات پیچیده و خطرناک خود می‌تواند از طریق مکانیسم‌های مختلف وارد بدن شده و به ارگان‌های گوناگون آسیب برساند. این آسیب‌ها معمولاً ناشی از نفوذ ذرات معلق و گازهای سمی به بافت‌ها و سیستم‌های حیاتی بدن است.
از همین رو باید گفت که تعداد روزهای آلوده و غیرسالم استان قم در مقایسه با سال‌های گذشته افزایش چشمگیری داشته است؛ همین امر باعث شده که میزان ابتلا به بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا، ازجمله بیماری‌های تنفسی، به‌طور قابل‌توجهی افزایش یابد.
در سال جاری در فصل بهار و تابستان ریزگردها و گردوغبار حدود ۵۲ روز مهمان مردم استان بودند و امروز هم که در فصل زمستان قرار دارد بارها و بارها با وارونگی هوا مواجه شده‌ایم که سبب آلودگی هوا شده است.

خودروها، عامل اصلی آلودگی هوای قم هستند
از همین رو به گزارش روابط عمومی اداره کل محیط‌زیست قم سیده مریم محمدی با اشاره به آلودگی هوا، اظهار داشت: حمل‌ونقل، بیشترین سهم را در آلایندگی هوای شهر قم دارد و پس‌ازآن، فعالیت‌های بخش خانگی و صنعتی در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند.
وی ادامه داد: تردد روزانه هزاران خودرو، به‌ویژه در مسیر‌های پرتردد شهری و بین‌شهری، باعث افزایش غلظت آلاینده‌های زیست‌محیطی شده است.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست قم خاطرنشان کرد: طی دهه‌های اخیر، بخش قابل‌توجهی از باغات و عرصه‌های کشاورزی قم تغییر کاربری یافته و این روند، یکی از دلایل اصلی تشدید اثرات گرمایی و کاهش کیفیت هوای استان است.
وی افزود: کاهش استفاده از خودرو‌های شخصی و توسعه حمل‌ونقل عمومی، یکی از راهکار‌های کلیدی برای کنترل آلودگی هوای استان است.
محمدی عنوان کرد: بدون یک سیاست‌گذاری صحیح برای کاهش خودرو‌های تک‌سرنشین و تقویت سیستم حمل‌ونقل عمومی، امکان بهبود کیفیت هوای قم وجود نخواهد داشت.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست قم همچنین بر لزوم فرهنگ‌سازی برای کاهش استفاده از خودرو‌های شخصی، حفظ و گسترش فضا‌های سبز، و نظارت دقیق بر توسعه شهری تأکید کرد و افزود: برای دستیابی به یک شهر پایدار، ضروری است که سیاست‌های زیست‌محیطی در اولویت برنامه‌ریزی‌های شهری قرار گیرد.

آلودگی که یک روزبه علت ریزگردها و گردوغبار تابستانه بود و امروز به علت وارونگی دما که ناشی از خودروها، نیروگاه‌ها، کارخانه‌ها و غیره است.
برخورد دادستانی قم با آلوده‌کننده‌های هوا
این در حالی است که علی‌اصغر سلطانی معاون قضایی و حقوق عامه دادسرای قم در حاشیه بازدید از برخی شرکت شهرک‌های صنعتی محمودآباد در گفتگو با خبرنگاران با هشدار در خصوص لزوم توجه دستگاه‌ها و واحدهای صنعتی به بحث آلودگی هوا تأکید کرد: دادستانی استان با واحدهای صنعتی متخلف در صورت عدم انجام اقدامات کاهش آلودگی هوا و کوتاهی در رعایت دستورالعمل‌های مقرر، برخورد خواهد کرد.

استراتژی‌ها و تکنولوژی‌های مختلفی برای کاهش آلودگی هوا وجود دارد. ابتدایی‌ترین مرحله، استفاده صحیح از زمین و برنامه‌ریزی کاربری آن و تعیین و طراحی زیرساخت‌های حمل‌ونقل هست. در اکثر کشورهای توسعه‌یافته، برنامه‌ریزی کاربری اراضی بخش مهمی از سیاست‌های اجتماعی است که تضمین می‌کند از زمین با بهره‌وری مناسب، به نفع اقتصاد و جمعیت گسترده‌تر استفاده می‌شود و همچنین حفاظت از محیط‌زیست در نظر گرفته‌شده است.
توسعه فضای سبز، عامل رشد کیفیت و کنترل آلودگی هوا
از همین رو مجید اخوان، عضو شورای شهر قم در گفتگو با خبرنگار ما به اهمیت مسائل زیست‌محیطی اشاره کرد و گفت: استان قم که دارای اقلیم کویری و خشک است باید توسعه فضای سبز شهری و جنگلی در آن موردتوجه قرار بگیرد.
وی ادامه داد: درختکاری و توسعه فضای سبز تأثیر مستقیمی در کیفیت زندگی مردم دارد.
رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه شورای اسلامی شهر مقدس قم خاطرنشان کرد: با افزایش فضای سبز و افزایش سرانه فضای سبز در شهر قم در افزایش کیفیت و کاهش آلودگی هوا، افزایش نشاط اجتماعی و کنترل ریزگردها تأثیر زیادی دارد.

چالش‌های زیست‌محیطی قم باید ملی پیگیری شود
همچنین روح اله امرالهی در گفتگو با خبرنگار
«قم فردا» با اشاره به اینکه قم با توجه به جغرافیای خاص خود با چالش‌های مختلف زیست محیط مواجه است، اظهار داشت: امسال نسبت به سال گذشته وجود ریزگرد در استان افزایش داشته است.
وی ادامه داد: دلایل افزایش ذرات معلق و ریزگردها می‌تواند موقعیت جغرافیایی استان، عدم مدیریت صحیح آب‌های زیرزمینی، خشک شدن تالاب حوض سلطان و کاهش جریان‌های آبی به دریاچه نمک باشد.
عضو شورای شهر قم با اشاره به حقابه قم، گفت: تهیه حقابه قم یک مسئله قانونی است که در مدیریت بحران زیست‌محیطی در قم نقش مهمی دارد.
وی اضافه کرد: در صورت عدم تأمین حقابه قم باید منابع دیگری جایگزین این مسئله شود تا در آینده مشکلات محیط زیستی استان بیشتر نشود. در همین راستا می‌توانیم برداشت از آب‌های زیرزمینی را کاهش دهیم.
امرالهی با اشاره به اینکه باید چالش‌های محیط زیستی قم به‌صورت ملی پیگیری شود، خاطرنشان کرد: بحران و چالش‌های زیست‌محیطی که قم با آن روبرو است فقط محدود به این استان نیست و برخی استان‌های همسایه مانند سمنان، اصفهان و تهران را هم درگیر خواهد کرد.

ضرورت ساماندهی فوری کوره‌های آجرپزی جمکران از سوی دستگاه‌های اجرایی
ازطرفی به گزارش شهر نیوز سید احمد شفیعی در رابطه با طرح احیای بافت ناکارآمد و آلوده حریم و ضلع شرقی مسجد مقدس جمکران، گفت: وجود بیش از یک هزار هکتار از کوره‌های آجرپزی در این منطقه، معضل بسیار جدی زیست‌محیطی است که ضمن برهم زدن منظر شهری، آلودگی آب، خاک و هوا را نیز در این منطقه به دنبال دارد.
معاون محیط‌زیست استان قم با اشاره به نیاز مبرم به توسعه پارکینگ و کاربری‌های آموزشی و فرهنگی پیرامون مسجد مقدس جمکران، تصریح کرد: اراضی که در حال حاضر توسط این کوره‌ها به‌شدت آسیب‌دیده‌اند، به‌خوبی می‌توانند جهت استفاده بهینه و مؤثر شهری مورد بهره‌برداری قرارگرفته و از این نابسامانی خارج شوند.  
وی با بیان اینکه وجود منطقه تاریخی قلی درویش، ایستگاه اول مترو قم و ایستگاه قطار پرسرعت تهران ـ اصفهان، موجب ارتقاء ساختار شهری در این منطقه می‌شود، تصریح کرد: ساماندهی این منطقه در راستای دستیابی به شهرسازی پایدار در شهر قم، موضوعی است که باید به‌فوریت در دستور کار دستگاه‌های اجرایی ذیربط قرار بگیرد.

درهرصورت برای کنترل کاهش آلودگی هوا و افزایش روزهای پاک در استان باید برنامه‌ریزی‌های بهتری و منسجم‌تری با هماهنگی و همکاری دستگاه‌ها صورت بگیرد تا در آینده شاهد کاهش روزهای آلوده در استان باشیم.


انتهای خبر /160

 
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/52956