استفاده از واحدهای غذایی متناسب در وعده افطار و سحری میتواند ضامن سلامتی روزهداران در ساعتهای روزهداری شود.
به گزارشپایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» طبق اعلام کارشناسان پزشکی روزه میتواند اثرات مثبتی بر سلامت افراد روزهدار داشته باشد، همچنین سلامت روانی را تقویت میکند، خلقوخو را بهبود میبخشد و به کاهش استرس، اضطراب و افسردگی کمک میکند. اما شرط چنین چیزی رعایت یک رژیم غذایی سالم و درست است. روزهداری علاوه بر برکات معنوی فوائد جسمانی نیز دارد
از همین رو کریمی، کارشناس مسئول مرکز بهداشت شهرستان قم در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به فوائد روزهداری، اظهار داشت: روزهداری علاوه بر برکات معنوی و روحی که برای روزهدار دارد فوائد جسمانی هم دارد.
وی ادامه داد: طبق مطالعاتی که انجامشده است روزه میتواند از بیماریهایی که از عادتهای اشتباه و ناسالم غذایی ایجاد میشود جلوگیری کند.
این کارشناس مسئول مرکز بهداشت شهرستان قم خاطرنشان کرد: روزهداران میتوانند اضافهوزن خود را با روزه کاهش دهند و از چاقی که بر اساس تغذیه نامناسب ایجادشده است جلوگیری کنند.
تغذیه در ماه رمضان باید بهگونهای باشد که بتواند مواد لازم بدن همچون کربوهیدراتها، چربی، پروتئین، فیبر، ویتامینها، آنزیمها و مواد معدنی را در زمان روزهداری تأمین کند. یعنی بهجای افزایش میزان حجم غذا خوردن بهتر است غذاهای مقوی که مواد لازم بدن را تأمین میکنند را میل کنیم. در وعده افطار از غذاهای سبک استفاده شود
این در حالی است که کریمی، کارشناس مسئول مرکز بهداشت شهرستان قم با اشاره به وعدههای غذایی در ماه مبارک رمضان، گفت: توصیه ما به روزهداران این است که در وعده افطار روزه خود را با یک نوشیدنی گرم همراه با یک شیرینی طبیعی مانند خرما باز کنند.
وی بیان کرد: روزهداران سعی کنند در وعده افطار خود از غذاهای سبک مانند نان و پنیر و خرما، سوپ، شیر برنج، شله زردکم شیرین، فرنی و آش کم رشته استفاده کنند و همچنین از میل غذاهای سنگین در وعده افطار خودداری کنند.
کارشناس مسئول مرکز بهداشت شهرستان قم خاطرنشان کرد: اگر روزهداری دوست داشت از حلیم در وعده افطار استفاده کند باید توجه کند که کمروغن باشد.
یکی از عادات غلط غذایی روزهداران این است که به دلیل تشنگی زیاد در هنگام شروع افطار آب سرد، نوشابه و یا غیره استفاده میکنند. توصیه میشود افطار خود را با کمی آب گرم و یا چای آغاز کنند.
پسازآن میتوانند از خرما یا کشمش استفاده کنند؛ زیرا این دو سبب کنترل اشتها میشود و از بیش خواری به هنگام افطار ممانعت میکند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است؛ لذا توصیه میشود که در وعده افطار حتیالمقدور ۵-۳ عدد خرما مصرف شود.
از مصرف بیشازحد خرما نیز مانند سایر شیرینیها پرهیز شود. بهطورکلی توصیه میشود بهجای مصرف انواع شیرینیها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامینها و املاح) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه استفاده شود.
افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافهوزن را به دنبال خواهد داشت. مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی میشود. بعد از صرف سحری نیز بسیاری از هموطنان عزیز از بیم تشنگی در طول روز به مقدار فراوان آب مینوشند که کار درستی نیست.
افطار را با مایعات گرم و قند طبیعی شروع کنید
از همین رو دکتر مجید کاراندیش با اشاره به نوشیدن مایعات گرم و پرهیز از نوشیدن آب سرد و نوشابه هنگام افطار، گفت: توصیه میشود هنگام افطار از قندهای طبیعی مانند خرما، کشمش و یا عسل استفاده شود، بهاینترتیب اشتها کنترل میشود. نوشیدن چای کمرنگ، شیر گرم، فرنی، حلیم کمروغن و یا شلهزرد در وعده افطار توصیه میشود. نان، پنیر و سبزی به همراه مغز گردو برای افطار غذای مناسبی است. مصرف سوپهای ساده هم برای وعده افطار توصیه میشود.
وی ادامه داد: برای تأمین آب ازدسترفته بدن توصیه میشود در فاصله زمانی افطار تا سحر آب و مایعات کافی مصرف شود. وعده سحری باید با آرامش مصرف شود به همین دلیل به روزهداران توصیه میشود بافاصله زمانی مناسب از خواب بیدار شوند تا وعده سحری را با آرامش مصرف کنند.
استفاده از غذاهای مناسب برای وعده سحری و افطار
از طرفی دکتر عبد الهپور عضو دانشگاه علوم پزشکی و کارشناس تغذیه در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: باتوجهبه فرارسیدن ماه مبارک توصیه داریم در وعدههای سحری و افطار از پرخوری، مصرف غذاهای چرب و سرخکردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده مثل قند و شکر پرهیز شود.
وی ادامه داد: از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب نمائید چون چای باعث افزایش دفع ادرار و ازدسترفتن نمکهای معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد میشود.
این کارشناس تغذیه افزود: همچنین روزهداران از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند چرا که دیرهضم و سبب میشود که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند.
شایعترین مشکل گوارشی در روزهداران ابتلا به یبوست است
تغذیه نامناسب و در کنار آن عدم تحرک به دلیل ترس از تشنگی و گرسنگی باعث ایجاد یبوست که یکی از بیماریهای شایع در ماه رمضان در بین روزهداران است میشود.
روزهداران باید از مصرف غذاهای مختلف و سفرههای رنگین افطار و سحر خودداری کنند، این مواد مخصوصاً اگر با حجم زیاد در کنار افطار یا با وعده اصلی مصرف شود باعث هضم نشدن، نفخ، ترش کردن یا درد شکم میشوند.
همچنین روزهداران از مصرف آب و نوشیدنی با غذا خودداری کنند؛ این اصل همیشه صادق است، اما در ماه رمضان که معده در طول روز کمی ضعیف میشود نمود بیشتری دارد و بهشدت باعث اختلال هضم، رفلکس، نفخ میشود.
از طرفی برای جلوگیری از یبوست بهجای مصرف میوههای بسیار آبدار و خام که باعث درد شکم میشوند میتوان خیسانده برگه هلو، زردآلو، انجیر و آلوی بخارا استفاده کرد. این خشکبار باید در آب جوش یا گلاب داغ یک ساعت خیسانده و سپس میل شود. بهتر است مصرف این ترکیب یک تا دو ساعت بعد از شام باشد. کاهو و سبزی در رمضان فراموش نشود
از همین رو کریمی با اشاره به تغذیه مناسب در این ایام، گفت: بین کاهو و سبزیخوردن توصیه میکنیم افراد در وعده سحر کاهو بخورند و سبزی را در وعده افطار میل کنند.
وی افزود: غذاهای سرخکرده و غذاهای خشک مانند کوکو در وعده سحر توصیه نمیشود و همچنین مصرف زیاد گوشت به دلیل افزایش تشنگی در سحر مناسب نیست. مصرف میوه و سبزی و فعالیت بدنی بهترین روش برای پیشگیری از یبوست
همچنین دکتر حیدری با اشاره به راههای جلوگیری از این بیماری گفت: باید مصرف سبزی در وعده افطار قرار بگیرد و همچنین استفاده از مقادیر کافی میوه، سبزی و آب و همچنین فعالیت بدنی، بهترین روش برای پیشگیری از یبوست در ماه رمضان است.
درهرحال ماه رمضان ماه میهمانی خداست و در این ماه برکات بسیاری شامل حال روزهداران میشود و هرکسی میتواند با رعایت موارد خاص و پیشپاافتاده با روزهداری از برکات این ماه بهخوبی بهرهمند شود.