printlogo


قم فردا گزارش می‌دهد؛
مغز و بازی‌های ویدئویی
مغز و بازی‌های ویدئویی
کد خبر: 53595
طی بررسی‌های دانشمندان بر روی تعداد از گیمرها مشخص شده که انجام بازی‌های ویدئویی هم بر عملکرد و هم بر ساختار مغز تأثیر دارد و باعث تغییر در آن می‌شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»  بازی‌های ویدئویی جزو محبوب‌ترین سرگرمی‌ها در خانه است که اغلب کودکان و گاهی بزرگسالان اوقات خود را با آن پر می‌کنند و باعث ایجاد فراغت از گرفتاری‌ها و مشکلات می‌شود؛ زیرا بعضی تحقیقات نشان از این داشته که انجام بازی‌های ویدئویی باعث کاهش بار فکری در افراد می‌شود.
 اما سؤالی که ذهن اغلب والدین را درگیر می‌نماید این است که بازی‌های ویدئویی چه تأثیری بر روی عملکرد مغز دارد و آیا این بازی‌ها باعث تغییر در رفتار آنان خواهد شد؟
 طی تحقیقات صورت‌گرفته درباره ارتباط بازی ویدئویی و تغییر در رفتار و ایجاد خشونت در کودکان توافقی در میان تحلیلگران و دانشمندان صورت نگرفته و آنها نتوانستند استدلالی منوط بر این ارتباط نیست.
 طی تحقیقات میدانی صورت در کشور امریکا بیش از ۱۵۰ میلیون نفر به طور میانگین به مدت سه ساعت در هفته به انجام بازی‌های ویدئویی مشغول هستند که میانگین سنی آنها حدود ۳۵ سال است که ۷۲ درصد این افراد بالای ۱۸ سال هستند؛ نکته جالب این ماجرا آنجاست که حدود ۷۱ درصد والدین کودکان به تأثیر مثبت بازی‌های ویدئویی بر زندگی فرزندانشان اشاره کردند.

 فریده ملایی متخصص رفتارشناسی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی قم فردا با اشاره به تأثیر بازی‌های ویدئویی بر مغز اظهار داشت: طی بررسی‌های دانشمندان بر روی تعداد از گیمرها مشخص شده که انجام بازی‌های ویدئویی هم بر عملکرد و هم بر ساختار مغز تأثیر دارد و باعث تغییر در آن می‌شود.
 وی ادامه داد: بازی‌های ویدئویی باعث افزایش دقت و توجه گیمرها می‌شود و همچنین کارآمدی مناطقی از مغز را که نقش اساسی در توجه دارند نسبت به افرادی که بازی نمی‌کنند افزایش می‌دهد.
 متخصص رفتارشناسی با اشاره به افزایش کارایی دیگر بخش‌های مغز بیان داشت: بخش‌هایی از مغز انسان مسئول ادراکات دیداری - فضایی است که با انجام بازی‌های ویدئویی کارایی این بخش‌ها که شامل توانایی فرد برای شناسایی روابط بصری و فضایی بین اشیا است افزایش می‌یابد.
 وی گفت: هیپوکامپ در مغز مسئول یادگیری و حافظه است و اولین ناحیه از مغز محسوب می‌شود که در بیماری آلزایمر دچار آسیب می‌شود؛ اما در کسانی که به طور مرتب بازی‌های ویدئویی انجام می‌دهند این قسمت بزرگ شده و در برابر بیماری آلزایمر مقاوم‌تر می‌شود.


 نمی‌توان گفت که انجام بازی‌های ویدئویی فقط دارای مزیت است و هیچ ضرری برای فرد ندارد؛ زیرا اعتیاد ناشی از انجام بدون محدودیت و بیش از حد از این بازی‌ها هم خطرات خاص خود را دارد که با یک برنامه‌ریزی درست و صرف وقت مناسب می‌توان از اعتیاد به آن جلوگیری کرد.

 رایان حسینی متخصص روان‌شناس در گفتگو با خبرنگار اجتماعی قم فردا با اشاره به تأثیرات بازی‌های ویدئویی اظهار داشت: بازی‌های ویدئویی تأثیرات مثبت و منفی بر روی مغز و رفتار کاربران دارد که این تأثیرات بر روی زندگی آنها نیز اثر می‌گذارد.
 وی با اشاره به اثرات مثبت بازی‌های ویدئویی بیان داشت: افزایش دقت به واسطه اینکه در بازی باید به‌صورت مداوم اتفاقات را از یکدیگر تفکیک کرد، افزایش خلاقیت به واسطه انجام بازی‌هایی که به پیشرفت خلاقیت در افراد کمک می‌کند، افزایش هوش و حافظه به واسطه انجام بازی‌های معمایی و ترشح دوپامین در بدن به واسطه انجام بازی از اثرات مثبت بازی‌های ویدئویی است.
 متخصص روان‌شناس با اشاره به اثرات منفی بازی‌های ویدئویی گفت: اعتیاد به بازی‌کردن به واسطه انجام مراحل بی‌شمار بازی‌ها، گوشه‌گیری بازیکنان به واسطه انجام مراحل بازی و عدم درک زمان و مکان و همچنین تأثیر بر فرهنگ به واسطه اینکه اتفاقات بازی معمولاً بر نظرات و اعتقادات گیمر تأثیر گذاشته و به او تحمیل می‌شود که این مسائل جزو اثرات منفی بازی‌های ویدئویی است.

 باتوجه‌به مطالب ذکر شده و تحقیقات صورت‌گرفته هنوز نمی‌توان به‌طورقطع اثرات بازی‌های ویدئویی بر روی مغز را قطعی دانست، زیرا هنوز دانشمندان به نظر واحد و شاخصی در این باره نرسیده‌اند.
 تأثیرات ناشی از بازی‌های ویدئویی به مسائل دیگری هم ارتباط پیدا می‌کند که اگر آنها رعایت شوند به‌جای تخریب می‌توان تقویت را در عملکرد مغز جایگزین کرد و از میزان اعتیاد به بازی‌ها نیز به طور ملموس کاهید.
 اما برای پاسخ به این سؤال که آیا این بازی‌ها بر روی مغز اثر می‌گذارد باید گفت که مثبت یا منفی بودن این اثرات بستگی به روحیات گیمر و نوع بازی دارد؛ زیرا در برخی موارد بازی‌هایی با نوع خشونت‌آمیز و مخرب باعث تغییر در رفتار شده و برعکس برخی بازی‌ها با نوع معمایی و پازل می‌توانند بر تقویت برخی اجزا کمک کنند؛ حتی برخی بازی‌ها به بهبود روابط اجتماعی و ساخت برخی ابعاد شخصیتی کمک می‌کند.

خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر /150
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/53595