printlogo


قم فردا گزارش می‌دهد؛
اختلالات تیروئید در کودکان
 اختلالات تیروئید در کودکان
کد خبر: 53679
نقش تیروئید در رشد و تکامل جسمی و ذهنی کودکان بسیار مهم است که به دو دسته کم‌کاری و پرکاری تیروئید تقسیم شده و این بیماری باعث اختلال در رشد، کاهش انرژی و اختلالات یادگیری کودکان می‌شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» نقش تیروئید در رشد و تکامل جسمی و ذهنی کودکان بسیار مهم است که با تولید هورمون‌های تیروئید وظیفه تنظیم متابولیسم بدن را دارد که در صورت اختلال در این غده کوچک عوارض جبران‌ناپذیری در بدن کودک رخ خواهد داد.
 اختلال تیروئید به دو دسته کم‌کاری و پرکاری تیروئید تقسیم می‌شود که اختلال کم‌کاری در کودکان شایع‌تر است و باعث اختلال در رشد، کاهش انرژی و اختلالات یادگیری می‌شود؛ پرکاری تیروئید نیز عوارضی مانند افزایش ضربان قلب و کاهش غیرعادی وزن را شامل می‌شود.
 از مهم‌ترین بیماری‌های تیروئیدی در اطفال می‌توان به کم‌کاری مادرزادی غده تیروئید، گواتر مادرزادی، تیروئید هاشیموتو و بیماری گریوز اشاره کرد و باید گفت که ابتلا به بیماری تیروئید در افراد بالغ و کودکان شایع است اما درمان این بیماری برای اطفال متفاوت‌تر از درمان برای افراد بالغ است.
 انجام آزمایش‌های تخصصی از بدو تولد راه تشخیص بیماری تیروئید در کودکان است به‌نحوی‌که در روزهای سوم تا پنجم پس از تولد آزمایش تیروئید از نوزاد گرفته می‌شود و در صورت بروز اختلال به پزشکان گزارش می‌شود؛ در مواردی هم پزشکان بر اساس مشاهده علائم ظاهری مانند کاهش یا افزایش وزن ناگهانی، خستگی یا فعالیت بیش از حد و اختلالات رشدی و رفتاری دستور انجام آزمایش خون می‌دهند تا سطح هورمون‌های تیروئید که توسط غده هیپوفیز ترشح می‌شود را بررسی کند.
 هورمون‌های تیروکسین (T۴) و تری یودوتیرونین (T۳) و سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) جزو هورمون‌های تیروئید هستند.

بیماری تیروئید معمولاً در بزرگسالان رخ می‌دهد


 افسانه سید پور متخصص کودکان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی«قم فردا» با اشاره به بیماری کم‌کاری تیروئید در کودکان، اظهار داشت:بیماری تیروئید معمولاً در بزرگسالان رخ می‌دهد؛ اما در برخی موارد کودکان هم از این بیماری در امان نیستند و در صورت ابتلا به آن اختلالات جدی در زمینه‌های رشد، رفتار و انرژی در آنان بروز می‌کند که باعث صدمات جبران‌ناپذیری خواهد شد و علائم این بیماری در سنین مختلف نیز کمی متفاوت است.
 وی با اشاره به علائم کم‌کاری تیروئید در نوزادان بیان داشت: علائم بیماری کم‌کاری تیروئید در نوزادان شامل زردشدن پوست و سفیدی چشم، یبوست، تغذیه نامناسب، سردی پوست، کاهش گریه، تنفس با صدای بلند، بیشتر خوابیدن و کاهش فعالیت، ایجاد نقطه نرم و بزرگ روی سر و زبان بزرگ و غیرعادی را شامل می‌شود.
 متخصص کودکان با اشاره به شرایط کم‌کاری تیروئید در کودکان گفت: شرایط تیروئید در کودکان خردسال و بچه‌های دبستانی ممکن است به‌صورت نظیر کوتاهی قد، اندام کوتاه‌تر از حد متوسط، اختلالات دندان‌های دائمی که بعداً رشد می‌کنند، بلوغ دیرهنگام، کندشدن رشد ذهنی، ضربان قلب کندتر از حد متوسط، شکنندگی موها، صورت پف‌کرده، خستگی، یبوست و پوست خشک ظاهر شود.
 وی با اشاره به علائم کم‌کاری تیروئید در نوجوانان افزود: نوجوانان مبتلا به کم‌کاری تیروئید اغلب علائم جسمی نظیر افزایش وزن، کندشدن رشد، کوتاهی قد، کندشدن رشد سینه، اختلالات قاعدگی، افزایش اندازه بیضه در پسران، بلوغ دیررس، مشکلات پوست و مو و درد و سفتی عضلات و مفاصل را شامل می‌شود.

 معلمان در مدارس با توجه به سنجیدن رفتار مانند حد تمرکز و دقت کودک و توجه به واکنش‌های کودک می‌توانند ساده‌تر متوجه به علائم این بیماری در کودک شوند و سریع‌تر به والدین هشدار دهند؛ زیرا شروع درمان به‌موقع کم‌کاری تیروئید باعث ازبین‌رفتن علائم و درمان شود؛ اما اگر این اتفاق صورت نگیرد ممکن است باعث رد ناکافی کودک گردد و در زمان درمان نیز این رشد ناقص جبران نگردد.

پرکاری تیروئید در کودکان نسبت به بزرگسالان کمتر است


 سعید شهرام پور متخصص کودکان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «قم فردا» با اشاره به پرکاری تیروئید در کودکان اظهار داشت: پرکاری تیروئید در کودکان به دلیل تولید بیش از حد هورمون‌های تیروئید شکل می‌گیرد که می‌تواند ناشی از عواملی همچون بیماری گریوز، آدنوم سمی تیروئید و گواتر مولتی‌ندولار سمی باشد؛ البته باید گفت پرکاری تیروئید در کودکان نسبت به بزرگسالان کمتر است اما بسته به دلایلی کودکان نیز ممکن است به این بیماری دچار شوند.
 وی با اشاره به علائم بیماری پرکاری تیروئید در کودکان بیان داشت: علائم پرکاری تیروئید در کودکان شامل افزایش اشتها و کاهش وزن، خستگی و بی‌قراری، عدم تحمل گرما و تعریق بیش از حد، بالابودن سرعت ضربان قلب و فشارخون، ضعف عضلانی، افزایش حرکات روده و اسهال، تحریک‌پذیری و تغییرات عاطفی، مشکلات چشمی، اختلالات خواب، گواتر، مشکلات رشد، پوکی‌استخوان، بی‌نظمی قاعدگی در دختران نوجوان، تشنگی و تکرر ادرار و یک عارضه نادر اما شدید به نام طوفان تیروئیدی است.
 متخصص کودکان با اشاره به عوارض پرکاری تیروئید در کودکان گفت: پرکاری تیروئید که با تولید بیش از حد هورمون تیروئید مشخص می‌شود، می‌تواند تأثیرات مختلفی نظیر تأثیر عاطفی و روانی - اجتماعی، عوارض قلبی عروقی و اختلالات رشد و نمو بر سلامت کودک داشته باشد که باعث ضرورت در تشخیص زودهنگام و مدیریت مناسب پرکاری تیروئید در کودکان است.
 وی با اشاره به راه‌های درمان پرکاری تیروئید در کودکان ابراز داشت: راه درمان پرکاری تیروئید در کودکان بسته به سن، شدت بیماری و منشأ آن متفاوت است؛ اما به طور معمول گزینه‌هایی نظیر درمان با داروهای ضد تیروئید، جراحی برداشت تیروئید و در برخی موارد نیز درمان با ید رادیواکتیو که به دلیل عوارض جانبی احتمالی، نیازمند نظارت دقیق و اقدامات احتیاطی ضروری است، شامل می‌شود.

 باید به این نکته توجه داشت که بیماری‌های اختلال تیروئیدی مانند کم‌کاری و پرکاری به دلیل اختلال در رشد و یادگیری کودکان موضوع مهمی است که با والدین باید به آن توجه داشته؛ زیرا این بیماری آینده کودک و جامعه را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و باید به مدیریت درمان این بیماری توجه ویژه‌ای صورت گیرد.

خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر /150
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/53679