printlogo


پژوهشگر مفاهیم تربیت اسلامی:
محرم مدرسه تربیت فرزندان پاک‌دامن است
 محرم مدرسه تربیت فرزندان پاک‌دامن است
کد خبر: 54530
استاد حوزه و پژوهشگر مفاهیم تربیت اسلامی با اشاره به تربیت عاشورایی فرزندان گفت: محرم فرصتی طلایی برای انتقال ارزش‌های اخلاقی و دینی به نسل جدید است؛ فرصتی که هر خانواده شیعه باید از آن بهره ببرد.
 حجت‌الاسلام مهدی رضوانی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» با اشاره به تأثیر عزاداری محرم در تربیت دینی کودکان اظهار داشت: عزاداری محرم به‌عنوان یک تجربه عینی و ملموس، ارزش‌های دینی را در ذهن کودکان نهادینه می‌کند.
 وی در ادامه گفت: وقتی کودک در فضای هیأت قرار می‌گیرد، مفاهیمی مانند شجاعت، ایثار و ظلم‌ستیزی را به‌صورت غیرمستقیم می‌آموزد. امام صادق (ع) فرموده‌اند: حسین (ع) چراغ هدایت و کشتی نجات است که این تعبیر نشان‌دهنده نقش تربیتی قیام عاشوراست.
 استاد حوزه و پژوهشگر تعلیم و تربیت اسلامی با اشاره به سن آشنایی کودکان با عزاداری محرم بیان داشت: از همان دوران نوزادی می‌توان کودک را با فضای محرم آشنا کرد. تحقیقات روان‌شناسی نشان می‌دهد کودکان از سه‌سالگی به بعد قادر به درک مفاهیم ساده مذهبی هستند.
 وی افزود: توصیه می‌کنیم از ۵ سالگی به‌صورت جدی‌تر کودکان را با برنامه‌ریزی مناسب و مدت‌زمان محدود در مراسم شرکت دهیم.
 رضوانی با اشاره به نحوه جذاب ساختن ماه محرم برای کودکان ابراز داشت: با روش‌های خلاقانه مانند استفاده از رسانه‌های دیجیتال و تولید محتوای جذاب، برگزاری مسابقات هنری با موضوع عاشورا، تشکیل گروه‌های نوجوانان در هیأت‌ها و بیان داستان‌های عاشورایی به زبان امروزی می‌توان محرم را برای نوجوانان جذاب کرد در صورتی که محتوا باید متناسب با ذائقه نسل جدید باشد.
 وی با اشاره به اینکه اجبار کودکان به شرکت در مراسم عزاداری صحیح نیست، گفت: تربیت باید تدریجی و با جذب قلبی باشد. بهتر است ابتدا با قصه‌گویی و بیان داستان‌های کودکانه، علاقه ایجاد کنیم. امام علی (ع) فرمودند: دل‌های جوانان مانند زمین خالی است که هر بذری در آن بیفکنی، می‌روید، بنابراین باید با روش‌های غیرمستقیم عمل کرد.
 استاد حوزه و پژوهشگر تعلیم و تربیت اسلامی با اشاره به نقش خانواده در همراه‌کردن فرزندان با محرم عنوان کرد: والدین باید بدانند تربیت دینی یک فرایند مستمر است و با الگودهی به نحوی که وقتی والدین با اشتیاق در مراسم شرکت کنند، کودکان نیز ترغیب می‌شوند؛ تفسیر، توضیح و پاسخگویی به سؤالات کودکان درباره عاشورا و ایجاد فضای معنوی در خانه با پخش مداحی و ذکر مصیبت می‌توانند فرزندان را با ماه محرم همراه کنند.
 وی با اشاره به تأثیر شرکت در مراسم عزاداری بر شخصیت اجتماعی کودکان گفت: تحقیقات نشان داده کودکانی که در مراسم مذهبی شرکت می‌کنند؛ مسئولیت‌پذیری اجتماعی بیشتری دارند، در برابر مشکلات مقاوم‌ترند، مهارت‌های ارتباطی بهتری دارند و کمتر دچار انحرافات اخلاقی می‌شوند که این آثار به دلیل آموزه‌های اجتماعی عاشوراست.
 رضوانی با اشاره به مهم‌ترین آسیب‌های تربیتی در عدم توجه به محرم تأکید کرد: دورشدن از هویت دینی، ضعف در مقابله با مشکلات زندگی و گرایش به الگوهای غربی سه آسیب تربیتی در عدم توجه به محرم است و مقام معظم رهبری نیز می‌فرمایند اگر نسل جوان را با عاشورا آشنا نکنیم، دشمن با فرهنگ خودش آن‌ها را پرورش می‌دهد.

خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر/150
لینک مطلب: http://qomefarda.ir/News/item/54530