به گزارش
پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، پیام ادیبی متخصص گوارش و کبد درباره شرایط روزه داری برای بیمارانی که با مشکلات معده مواجه هستند، اظهار کرد: یکی از شایعترین مشکلاتی که بیماران گوارشی با آن مواجه هستند زخم معده و اثنیعشر است، روزهداری برای مبتلایان به این بیماری که زخم فعال درمان نشده دارند احتمال ایجاد صدمات جسمی را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: توجه داشته باشید روزهداری برای کسانی است که وجود زخم در معده یا اثنیعشر آنها اثبات شده باشد، ممکن است شانس بهبودی را کاهش دهد و عوارضی مثل خونریزی را به همراه داشته باشد.
متخصص گوارش و کبد تصریح کرد: به طور معمول زخمهای معده و اثنیعشر به دلیل وجود میکروب در معده به وجود میآیند، خوشبختانه امروزه امکاناتی وجود دارد که میتوانیم حضور این میکروبها را تشخیص دهیم و برای رفع آنها اقدام کنیم.
ادیبی بیان کرد: در برخی از موارد شاهد هستیم که زخم اثنیعشر باعث ایجاد تغییر شکل بافتی میشود این عارضه در کسانی که در سنین بالاتر با مشکل زخم اثنیعشر مواجه میشوند، شیوع بیشتری دارد به عبارتی دیگر بیمار مبتلا به این اختلال به موقع تحت درمان قرار نگرفته است که این امر باعث تغییر شکل مزمن اثنیعشر در آنها میشود.
متخصص گوارش و کبد اظهار کرد: تمامی موارد ذکر شده با استفاده از آندوسکوپی قابل مشاهده و تشخیص است در اختلال ذکر شده مخاط داخلی سیستم گوارش نازک و در نهایت باعث ایجاد زخم و مشکلات گوارشی میشود.
ادیبی ادامه داد: برای سایر بیماریها و اختلالات گوارشی منعی برای روزه گرفتن وجود ندارد، اما روزهداری برای بیماران ذکر شده ممکن است منجر به اختلالاتی جدی و تشدید بیماری شود.
وی ادامه داد: بخش زیادی از افراد جامعه با مشکلاتی مثل درد در ناحیه سر دل و آزاردهنده شدن این ناحیه مواجه هستند، اما انجام آزمایشاتی مثل آندوسکوپی بیماری را در سیستم گوارش آنها نشان نمیدهد در اصطلاح پزشکی این افراد با مشکلی به نام سوء هاضمه مواجه هستند و معده حساستری نسبت سایر افراد دارند.
متخصص گوارش و کبد گفت: در شرایطی که روزهداری باعث تشدید علائم ذکر شده شود و زندگی را مختل کند نیاز است که فرد با مرجع تقلید خود تماس بگیرد، برخی از مراجع در این شرایط روزهداری را واجب میدانند. کسانی که مشکل معده دارند مثل کسانی هستند که با سردردهای میگرنی درگیر هستند یعنی برخی توصیه میکنند که روزهداری نکنند.
عوارض پرخوری در وعده افطار و سحر
ادیبی درباره توصیههای غذایی برای کنترل مشکلات گوارشی در ایام ماه مبارک رمضان اظهار کرد: توصیههای کلی وجود دارد که میتواند باعث کاهش اختلالات گوارشی هنگام روزهداری شود.
وی ادامه داد: از جمله مهمترین آنها اجتناب از مصرف حجم زیاد غذا است، در وعده افطار و سحر نباید بیش از حد غذا مصرف کنید چرا که این کار از گرسنگی در روز آینده جلوگیری نمیکند و تنها باعث ایجاد مشکلات گوارشی میشود، از دیگر نکات حائز اهمیت در ماه مبارک رمضان اجتناب از مصرف چند نوع غذا است، همچنین مصرف بیش از حد غذاهای چرب و پُِِر ادویه میتواند مشکلات گوارشی را به همراه داشته باشد.
متخصص گوارش و کبد تاکید کرد: یکی از عادات غلط مردم جامعه ما که از گذشته رواج دارد مصرف چای در ماه مبارک رمضان است، پزشکان تغذیه و متخصصان گوارش توصیه میکنند تا حد امکان از مصرف چای در این دوره استفاده نکنیم.
ادیبی تصریح کرد: یکی از گروههایی که در ماه رمضان با مشکل برای روزهداری مواجه میشود کسانی هستند که داروهای علامتی برای اختلالات گوارشی مثل رفلاکس معده مصرف میکنند، این دسته از بیماریها که به بیماریهای فوقانی سیستم گوارشی معروف هستند اغلب باعث ایجاد سوزش، ترش کردن و عوارضی از این قبیل میشود.
وی افزود: کسانی که با چنین اختلالاتی مواجه هستند میتوانند در ابتدای روز و هنگامی که برای سحر از خواب بیدار میشوند داروی خود را مصرف کنند. داروهای کاهنده اسید بهتر است قبل از صرف وعده سحر استفاده شوند تا علائم کمتری را از این بیماری در طول روز شاهد باشیم.
متخصص گوارش و کبد یادآوری کرد: بهتر است بیمارانی که از داروهای کاهنده اسید استفاده میکنند بعد از صرف وعده سحر نخوابند چرا که خوابیدن باعث باز شدن مسیر معده به مری و افزایش ریسک ایجاد رفلاکس میشود.
انتهای پیام/