گزارشی که فقط باید فنی باشد

در حالی سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران انجام شد که گزارش این نهاد میتواند آزمونی برای آژانس در کشاکش مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا باشد.
در طول ۲۰ سال گذشته جمهوری اسلامی ایران در زمینه تنظیم روابط خود با آژانس همواره باصداقت و ارائه گزارشهای مستمر بر حسن فعالیتهای هستهای خود تأکید کرده است با این حال اما در تمام این سالها پاسخ این حسن نیت از سوی آژانس افزایش بازرسیها، نظارتهای مستمر، فشار و تحریمهای بینالمللی بوده است در حقیقت در رفتار آژانس نسبت به ایران برتری سیاسی نسبت به رفتار فنی همواره مشهود بوده است. آژانس همواره تحتفشار ایالات متحده آمریکا و سیاستهای رژیم صهیونیستی به جای ارائه گزارشهای فنی به رفتار سراسر سیاسی در قبال ایران پرداخته است.
جمهوری اسلامی ایران توانسته است بر اساس مقررات پادمانی و معاهده NPT بر مبنای ضوابط فنی و حقوقی در مسیر اثبات حسن نیت خود در زمینه فعالیت صلحآمیز هستهای گامهای بلندی را بردارد بر همین مبنا در حال حاضر حدود ۱۲۰ بازرس مورد تأیید آژانس در ایران در حال فعالیت بوده و بهصورت مداوم و برنامهریزی شده در حال بازرسی از تأسیسات هستهای کشور هستند.
به اذعان گزارشهای آژانس، حجم بازرسیهای این نهاد از فعالیتهای هستهای صلحآمیز کشورمان در نوع خود بینظیر است بهطوری که این بازرسیها در هیچ نقطهای دیگری از جهان با این میزان و شدت انجام نمیشود.
رفتار آژانس در پرونده هستهای ایران اما همواره منجر به تحریم، تهدید و صدور قطعنامههای متنوع شده است در حالی که استاندارهای دوگانه این نهاد بینالمللی موجب شده که رژیم صهیونیستی هزار متر آنطرفتر بدون توجه به معاهدات و پروتکلهای بینالمللی به فعالیت زرادخانههای هستهای خود با قوت ادامه دهد.
مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتگویی عنوان کرده است که ما بخشی از گفتوگوی دوجانبه بین عراقچی و ویتکوف نیستیم، اما نسبت به آن بیتفاوت نیستیم. ما باید در مورد هر توافق احتمالی نظر دهیم، زیرا ما آن را راستیآزمایی خواهیم کرد.
اظهارات وی درباره دنبال کردن هر نوع توافقی بین ایران و آمریکا نشان میدهد که گروسی بهخوبی میداند آژانس در جریان این مذاکرات فقط مأمور به ارائه گزارشهای فنی، درست و مستند است گزارشاتی که به دور از هرگونه اعمال فشار سیاسی باید تهیه و ارائه شود.
اقدامات شفاف ساز و همکاری کامل ایران با آژانس بینالملل انرژی اتمی در پرونده هستهای امر مسبوق به سابقه بوده و نمیتواند به نقشآفرینی تازه این نهاد بینالمللی در روند گفتگوهای غیرمستقیم ایران و ایالات متحده تبدیل شود؛ بلکه باید به گزارشها فنی و دقیق از پرونده هستهای ایران منتهی شود.
رفتار فنی آژانس شرط تداوم همکاریهای دوجانبه
محمد سراج، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با راه دانا در این باره گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک مجموعه فنی است و متکی بر بازرسیهایی که انجام داده مطمئن است که ایران تخلفی نکرده است با این حال همیشه گزارش نهایی آژانس درباره پرونده هستهای ایران سیاسی بوده است.
وی با اشاره به اینکه گروسی باید کار فنی خود را انجام دهد و تحتتأثیر لابی صهیونیستی قرار نگیرد ادامه داد: برای ما اهمیتی ندارد که آژانس چه گزارشی را علیه ایران تهیه خواهد کرد؛ زیرا نتیجه روشن است و بازرسان آژانس در ایران به طور مستمر گزارشهای خود را به این نهاد بینالمللی ارائه میدهند.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه حضور رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران برای اعمال فشار به ایران و کوتاهآمدن از حق قانونی خود است تأکید کرد: بیانیهای که آژانس در اجلاس سران کشورهای دارای فناوری هستهای صادر میکند در روند فعالیتهای هستهای ما تأثیری ندارد؛ اما خوب است که گروسی عاقلانه و به دور از تأثیر لابی صهیونیستی و مقامات کاخ سفید تصمیمگیری کند.
سراج خاطرنشان کرد: اگر آژانس رفتار سیاسی خود را علیه ایران ادامه دهد ممکن است درباره اصل ارتباطمان با این سازمان و پذیرش NPT تجدیدنظر کنیم.
انتهای خبر /
نظرات شما