یادداشت؛
برق یا آیفون؛ کدام مهمتر است؟
چند روزی است که خبر قطعی برق مشترکین آن هم بهصورت برنامهریزی در حال انتشار است؛ اما ایکاش دولتمردان بجای رفع فیلترینگ و یا آزادسازی واردات آیفون برای تأمین سوخت نیروگاهها و یا افزایش تولید برق برنامهریزی میکردند.
قطعی برق میتواند مشکلات بسیار را برای مردم در عرصههای مختلف ایجاد کند؛ وقتی برق نباشد برخی سیستمهای گرمایشی خاموش خواهند شد، وقتی برق نباید آسانسورها کار نخواهند کرد، وقتی برق نباشد عملکرد بیمارستانها و بانکها و سیستمهای آموزشی دچار مشکل خواهد شد، وقتی برق نباشد کارخانهها تعطیل و در مقابل تولید متوقف میشود، وقتی برق نباشد... .
بله همانطور که گفته شد اگر برق قطع شود کشور دچار مشکلات بسیاری خواهد شد و دولتمردان باید در این زمینه از ابتدای تحویل دولت برنامهریزیهای دقیقی انجام میدادند تا اینکه چاره را در قطعی برق ببینند. هرچند که در این روزها دولتمردان بجای برنامهریزی برای افزایش تولید برق و یا تأمین سوخت نیروگاهها به فکر آزادسازی واردات آیفون و یا رفع فیلترینگ که هیچ تأثیری در زندگی مردم ندارد بودند و کوچکترین برنامهای برای حل مشکل برق نداشته و ندارند که وضعیت امروز این موضوع را ثابت میکند.
درهرحال قطعیهای مکرر برق چه میخواهد بااطلاع رسانی و از قبل تعیین شده باشد و چه میخواهد بدون اطلاعرسانی باشد؛ اما آن چیزی که مهم است باعث کلافگی و نارضایتی مردم و مشکلات دیگر در کشور خواهد شد و از همه مهمتر که قشر کمدرآمد جامعه را تحتتأثیر قرار خواهد داد مسئله آسیبدیدن لوازم برقی است که قطعیهای مکرر به وجود خواهد آورد و هزینههای اضافهای که بر خانوادهها تحمیل خواهد کرد.
درهرحال همانطور که آمارها نشان میدهد، مشکل اصلی کمبود برق در پاییز به خالیشدن ذخایر گازوئیل نیروگاهها برمیگردد که نسبت به ابتدای دولت قبل کاهشیافته است. به گفته منابع آگاه، مصرف گازوئیل نیروگاهها به دلایل مختلف در تابستان و پاییز امسال افزایش جدی پیدا کرد و علیرغم اینکه تحویل گازوئیل امسال تا پایان دولت سیزدهم، حدود ۲۰ درصد بیش از سال قبل بود، این سوخت مصرف شد.
خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت: «سال ۱۴۰۰ زمانی که ذخیره نیروگاهها به کمتر از یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون لیتر رسیده بود، ذخایر با برنامهریزی منظم ۱.۱ میلیارد لیتر افزایش یافت تا هم مصرف مازوت نسبت به ابتدای دهه نود ۶۰ درصد کمتر شود و هم خاموشی خانگی اتفاق نیفتد. اما در سال جاری ذخیره یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر ابتدای شهریور در آبان به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون لیتر تقلیل یافت و دولت هم دوگانه «تنفس سم» و «خاموشی منظم» را مطرح کند.»
همچنین تسنیم در گزارشی نوشت: مقایسه ذخیره گازوئیل نیروگاهها در دو بازه اول شهریور و ۱۵ آبان طی سالهای گذشته نشان میدهد در سالهای ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ ذخیره گازوئیل به ترتیب ۶۶ و شش دهم، ۵۲ و ۹ دهم و ۱۴ و هشت دهم درصد افزایش داشته؛ اما در سال ۱۴۰۳ این ذخیره ۳۳ و سه دهم درصد کاهشیافته است.
در واقع آنطور که آمار بیان میکند علت قطعی برق خانگی در پاییز و زمستان نه جلوگیری از مازوتسوزی در نیروگاهها بلکه ناتوانی و فرصتسوزی دولت چهاردهم در تأمین ذخیره گازوئیل نیروگاهها در سه ماه گذشته است. پس بههیچوجه منطقی نیست که بپذیریم بهخاطر از مدار خارجشدن واحدهای مازوت سوز این نیروگاهها، نیاز به اعمال خاموشیهای نوبتی در سراسر کشور باشد.
خالی بودن مخازن گازوئیل نیروگاهها را (که بیش از ۶۰ درصد خالی است) میتوان دلیل اصلی اعمال خاموشیهای بخش خانگی در پاییز و زمستان امسال دانست و سؤال اینجاست که آیا تأمین گازوئیل موردنیاز نیروگاهها برای دولت آنچنان غیرممکن بود که تصمیم به قطع برق خانگی گرفته شد؟ آیا حل مشکل فیلترینگ و واردات آیفون مهمتر از تأمین برق بود؟ چرا به یکباره مخازن سوخت مایع نیروگاهها کاهش یافت و اقدامی برای تأمین سوخت آنها نشد؟ و...؟
حسین حیدریانتهای خبر /160
نظرات شما