سفارش اخلاقی؛
یک روحانی یک شهر را متحول میکند

در نگاه امام خمینی (ره) تهذیب یا انحراف یک عالم، تنها مسیر فردی او را رقم نمیزند، بلکه میتواند سرنوشت یک جامعه را آباد یا ویران کند.
اثر تهذیب یا انحراف علما بر سرنوشت جوامع
اینکه در روایت آمده که اهل جهنم از بوی تعفن عالمی که به علم خود عمل نکرده متأذی میشوند، برای همین است که در دنیا بین عالم و جاهل در نفع و ضرر به اسلام و جامعه اسلامی فرق بسیار وجود دارد. اگر عالمی منحرف شد، ممکن است امتی را منحرف ساخته به عفونت بکشد و اگر عالمی مهذب باشد، اخلاق و آداب اسلامی را رعایت نماید، جامعه را مهذب و هدایت میکند.
در بعضی از شهرستانهایی که تابستانها به آنجا میرفتم، میدیدم اهالی آن بسیار مؤدب به آداب شرع بودند. نکتهاش این بود که عالم صالح و پرهیزکاری داشتند. اگر عالم ورع و درستکاری در یک جامعه یا شهر و استانی زندگی کند، همان وجود او باعث تهذیب و هدایت مردم آن سامان میگردد، اگر چه لفظاً تبلیغ و ارشاد نکند.
ما اشخاصی را دیدهایم که وجود آنان مایه پند و عبرت بوده؛ صرف دیدن و نگاه به آنان باعث تنبه میشد. هم اکنون در تهران که فیالجمله اطلاع دارم، محلات آن با هم فرق دارد: در محلهای که عالم منزه و مهذبی زیست میکند، مردمان صالح با ایمانی دارد.
در محله دیگر که یک نفر منحرف فاسد معمم شده، امامجماعت گردیده، دکان درست کرده است، میبینی طایفهای را فریب داده، آلوده و منحرف ساخته است. همین آلودگی است که از بوی تعفن آن اهل جهنم اذیت میشوند. این تعفنی است که عالم سوء، عالم بیعمل، عالم منحرف، در همین دنیا به بار آورده، و بوی آن در جهان دیگر شامه اهل جهنم را میآزارد. نه اینکه در آنجا چیزی به او افزوده باشند؛ آنچه در عالم آخرت واقع میشود چیزی است که در این دنیا تهیه گردیده است. به ما چیزی خارج از عمل ما نمیدهند.
وقتی بنا باشد عالمی مفسدهجو و خبیث باشد، جامعهای را به عفونت میکشد؛ منتهی در این دنیا بوی تعفن آن را شامهها احساس نمیکند؛ لیکن در عالم آخرت بوی تعفن آن درک میگردد. ولی یک نفر عوام نمیتواند چنین فساد و آلودگی در جامعه اسلامی به بار آورد. عوام هیچگاه به خود اجازه نمیدهد که داعیه امامت و مهدویت داشته باشد، ادعای نبوت و الوهیت کند؛ این عالم فاسد است که دنیایی را به فساد میکشاند: «اذا فسَد العالم، فسَد العالم»
انتهای خبر/
نظرات شما