تکیه چهل اختران قدمت ۴۰۰ ساله دارد؛

قدیمی‌ترین دسته عزاداری قم+فیلم

یکی از هیأت‌های قدیمی استان قم هیأت چهل اختران است این هیأت قدمتی بیش از ۴۰۰  سال دارد که متشکل از سادات است. 

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» قم به عنوان پایتخت جهان تشیع از گذشته‌های دور شاهد برپایی هیأت‌های عزاداری در ایام ماه محرم و صفر بوده است، حتی در زمانی که عزاداری ممنوع شد مردم قم به صورت مخفیانه به عزاداری می‌پرداختند که نمونه آن خانه توکلی‌ها در محله چهل اختران است.

یکی از هیأت‌های قدیمی استان قم هیأت چهل اختران است این هیأت قدمتی بیش از ۴۰۰ سال دارد که متشکل از سادات است. 

چهل اختران زیارتگاهی است که نوادگانی از پیامبر گرامی اسلام در آن مدفون هستند و در صدر همه آنها مزار امامزاده موسی مبرقع فرزند بلافصل امام جواد (ع) است.

یکی از دسته‌های معروف عزاداری در روز عاشورا دسته عزاداری چهل اختران است که ظهر عاشورا از محل امامزاده موسی مبرقع و چهل اختران حرکت کرده و به سمت حرم مطهر حضرت معصومه (س) راهی می‌شوند. 

مردم قم اعتقاد بسیار زیادی به این دسته عزاداری داشته و سعی می‌کنند در ظهر و عصر عاشورا در حرم مطهر برای استقبال از این دسته حضور داشته باشند.

این دسته شامل گروه طبال، شورزنان، سینه‌زنان، سنج زنان، شیرخوارگان، علم‌گردان و حمل‌کنندگان طوق هستند.

در صف اول سادات نواده حضرت موسی (ع) حضور دارند که  لباس سبز و دستار سیاه مشخص هستند و صف دوم بیمارانی هستند که به امید شفا در روز عاشورا جزئی از این دسته می‌شوند.

در طول مسیر به نشانه عزاداری گروه‌هایی کاه بر اثر عزاداران می‌ریزند که نشان از عمق عزاداری آنها دارد.

بعد از اینکه دسته چهل اختران به حرم مطهر حضرت معصومه (س) رسید عزاداران به‌رسم همیشه و برای عرض تسلیت به حضرت معصومه (س) هروله کنان و سر و سینه زنان مشغول عزاداری می‌شوند.

آیین عزاداری عاشورایی حسینیه چهل اختران در میراث معنوی کشور به ثبت رسیده در سند آن آمده است:

«در اجرای ماده کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث‌فرهنگی ناملموس قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مذکور مصوب سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی و آیین‌نامه اجرایی آن و ماده ۳ قانون اساس‌نامه سازمان میراث‌فرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی موضوع میراث‌فرهنگی ناملموس آیین عزاداری عاشورایی حسینیه چهل اختران با گستره موضوع فرهنگی ناملموس استان قم به شمار ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراث‌فرهنگی ناملموس ثبت گردیده است».

انتهای خبر/۱۷۰

 
http://qomefarda.ir/54560
اخبار مرتبط

نظرات شما