قم فردا گزارش می‌دهد؛

عسل؛ شهد حیات‌بخش طبیعت

عسل، این شهد حیات‌بخش، تنها یک شیرین‌کننده طبیعی نیست؛ بلکه گنجینه‌ای است سرشار از راز و رمزهای درمانی. زنبورهای عسل، با جمع‌آوری شهد گل‌ها، محصولی خلق می‌کنند که ترکیبی بی‌نظیر از قندهای طبیعی، آنزیم‌ها، مواد معدنی، ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های قوی است.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» در دل طبیعت، در پیچ و خم شگفت‌انگیزترین کارخانه‌های طبیعی، ماده‌ای طلایی و گران‌بها تولید می‌شود که تاریخچه استفاده از آن به قدمت تمدن بشری است.
 عسل، این شهد حیات‌بخش، تنها یک شیرین‌کننده طبیعی نیست؛ بلکه گنجینه‌ای است سرشار از راز و رمزهای درمانی که قرن‌هاست انسان‌ها را مجذوب خود کرده است.
 زنبورهای عسل، این حشره‌های سخت‌کوش، با جمع‌آوری شهد گل‌ها و تبدیل آن در کندوی خود، محصولی خلق می‌کنند که ترکیبی بی‌نظیر از قندهای طبیعی، آنزیم‌ها، مواد معدنی، ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های قوی است.
 این ترکیب منحصر به فرد، عسل را به یک ابرغذا تبدیل کرده که خواص آن فراتر از حوزه تغذیه و وارد عرصه پزشکی و سلامت شده است.
 از درمان زخم‌ها و سوختگی‌ها در میدان‌های نبرد باستانی گرفته تا تقویت سیستم ایمنی بدن در دنیای پرمشغله امروزی، عسل همواره حافظ سلامت انسان بوده است.
 قدرت ضدمیکروبی آن باکتری‌ها را از بین می‌برد، خاصیت آنتی‌اکسیدانی آن با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کند و ترکیبات ضدالتهابی آن آرام‌بخش دردها و ناراحتی‌هاست.
 
 معصومه رفیعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»با اشاره به عوامل متمایزکننده عسل را از سایر شیرین‌کننده‌ها اظهار داشت: نقطه تمایز اصلی عسل، ترکیب پیچیده و زنده آن است و برخلاف شکر سفید که تنها از ساکارز تشکیل شده، عسل حاوی آنزیم‌های ارزشمند، ویتامین‌ها، مواد معدنی و بیش از همه، آنتی‌اکسیدان‌های فنلی و فلاونوئیدی است؛ این ترکیبات با هم هم‌افزایی ایجاد کرده و خواص درمانی قدرتمندی را پدید می‌آورند.
 وی با اشاره به خاصیت ضدمیکروبی عسل ناشی از گفت: این خاصیت مرهون چند عامل است: غلظت بالای قند، pH اسیدی و مهم‌تر از همه، تولید طبیعی پراکسید هیدروژن توسط آنزیم گلوکز اکسیداز است، برخی عسل‌ها مانند عسل مانوکا نیز به دلیل ترکیب منحصر به فرد اثر ضدباکتریایی قوی‌تری دارند.
 متخصص علوم تغذیه با اشاره به احتیاط افراد دیابتی در مصرف عسل بیان داشت: اگرچه عسل جایگزین طبیعی بهتری برای شکر تصفیه شده است، اما همچنان یک منبع قند محسوب می‌شود و افراد دیابتی باید در مصرف آن احتیاط کنند؛ نکته کلیدی میزان مصرف و جایگزینی آن با سایر منابع قندی است.
 وی با اشاره به بهترین روش مصرف عسل برای حفظ خواص آن گفت: حرارت بالا دشمن اصلی عسل است؛ زیرا آنزیم‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های آن را از بین می‌برد، بنابراین، هرگز عسل را جوشانده نشود؛ بهترین حالت، استفاده از آن به‌صورت خام است؛ مثلاً افزودن آن به چای یا شیر هنگامی که کمی از حرارت افتاده و ولرم شده است.
 
 از دیرباز از عسل برای درمان زخم‌ها، سوختگی‌ها و عفونت‌های پوستی استفاده می‌شده و امروزه نیز در پزشکی مدرن، با تولید پانسمان‌های حاوی عسل، این سنت دیرینه احیا شده است.
 مکانیسم اثر آن به این صورت است که عسل با ایجاد یک لایه محافظ مرطوب، از چسبیدن پانسمان به زخم جلوگیری می‌کند، باکتری‌ها را از بین می‌برد، بوی نامطبوع زخم را کاهش می‌دهد و با سرعت بخشیدن به فرایند بازسازی بافت، به التیام سریع‌تر زخم کمک می‌کند.
 در سلامت تنفسی، عسل به‌عنوان یک ضد سرفه طبیعی شناخته می‌شود. ترکیب آن با آب ولرم و لیموترش می‌تواند به تسکین گلودرد و کاهش سرفه کمک کند.
همچنین، برای ورزشکاران یک منبع انرژی سریع و قابل‌اعتماد است و به دلیل داشتن ترکیباتی که ترشح سروتونین و ملاتونین را تنظیم می‌کنند، می‌تواند به بهبود کیفیت خواب کمک نماید.
 عسل تأثیرات مثبتی نیز بر سلامت مغز و اعصاب دارد. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن می‌توانند با استرس اکسیداتیو در مغز مبارزه کنند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف منظم و به‌اندازه عسل می‌تواند به بهبود حافظه و کاهش علائم اضطراب کمک کند و حتی ممکن است در پیشگیری از کاهش عملکرد شناختی مرتبط با سن نقش داشته باشد.
 علاوه بر این، به دلیل داشتن ترکیباتی که ترشح سروتونین را افزایش می‌دهند و سپس آن را به ملاتونین تبدیل می‌کنند، می‌تواند به بهبود کیفیت خواب و مبارزه با بی‌خوابی کمک کند. مصرف یک قاشق عسل قبل از خواب، به آرامش و یک خواب عمیق و راحت کمک می‌نماید.
 
 امیرحسین کریمی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» با اشاره به تفاوت عسل‌های مختلف اظهار داشت: رنگ، طعم و خواص درمانی عسل تحت‌تأثیر نوع گل‌هایی است که زنبور از آن‌ها تغذیه کرده است، به‌عنوان مثال، عسل آویشن معمولاً برای مشکلات تنفسی قوی‌تر است و عسل جنگلی به دلیل تنوع منابع، آنتی‌اکسیدان‌های غنی‌تری دارد.
 وی با اشاره به معیار قابل‌اعتماد برای تشخیص عسل طبیعی گفت: تشخیص عسل طبیعی تنها توسط آزمایشگاه ممکن است و تنها راه مطمئن، خرید از فروشندگان معتمد و دارای مجوز است که برگه آزمایش معتبر ارائه می‌دهند؛ شکرک‌زدن یک ویژگی طبیعی و نشانه کیفیت است.
 زنبوردار و تولیدکننده عسل با اشاره به محدودیت مصرف عسل بیان داشت: مهم‌ترین هشدار، عدم مصرف آن برای نوزادان زیر یک سال به دلیل خطر بوتولیسم است، افراد دیابتی و کسانی که به گرده گل آلرژی دارند نیز باید احتیاط کنند.
 وی با اشاره به نحوه نگهداری عسل گفت: عسل باید در ظرف دربسته، در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود. قراردادن آن در یخچال ضروری نیست. اگر شکرک زد، می‌توان با قراردادن ظرف در آب گرم زیر ۴۰ درجه آن را به حالت مایع بازگرداند.
 
 عسل، این هدیه باشکوه طبیعت، نمادی از تعادل، پایداری و درمان است. رابطه هم‌زیستی میان زنبورهای عسل و گل‌ها، نه‌تنها تضمین بخش بقای اکوسیستم است، بلکه برای بشریت موهبتی به ارمغان آورده که هم غذا، هم دارو و هم اکسیر زیبایی است.
 از دیدن لذت‌بخش کندوهای سنتی در روستاها تا پیشرفته‌ترین آزمایشگاه‌های تحقیقاتی پزشکی، عسل جایگاه خود را به‌عنوان یک ماده معتبر و مورداعتماد حفظ کرده است.
 زنبورهای عسل، موجودات کوچک اما حیاتی، امروزه به دلیل استفاده بی‌رویه از آفت‌کش‌ها، تغییرات آب و هوایی و از بین رفتن مراتع طبیعی، در معرض تهدید انقراض هستند.
 نابودی آن‌ها نه‌تنها به معنای از دست دادن عسل، بلکه به معنای فروپاشی چرخه گرده‌افشانی و نابودی بخش عظیمی از تولیدات کشاورزی و غذایی بشر خواهد بود؛ بنابراین، مصرف عسل طبیعی و خرید از تولیدکنندگان محلی که به روش‌های پایدار زنبورداری می‌کنند، گامی در جهت حفظ این چرخه حیاتی است.
 عسل یک همراه همیشگی برای سلامت است و استفاده از آن در رژیم غذایی روزانه، نه به‌عنوان یک قند افزوده، بلکه به‌عنوان یک مکمل غذایی قدرتمند، می‌تواند تأثیرات عمیقی بر کیفیت زندگی بگذارد.
 از شیرینی‌پزی و طعم‌دهی به غذاها گرفته تا درمان گلودردهای ساده و کمک به بهبود زخم‌ها، عسل همیشه یک انتخاب هوشمندانه و طبیعی است.
 عسل تنها یک خوراکی نیست، داستان همکاری طبیعت و موجوداتش برای آفرینش زندگی است، داستانی که طعم شیرین سلامتی را برای ما به ارمغان می‌آورد.
خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر/150
http://qomefarda.ir/55134
اخبار مرتبط

نظرات شما