قم فردا گزارش می‌دهد؛

پژوهش‌های دانش‌بنیان کشاورزی در قم

باتوجه‌به جغرافیا و آب‌وهوای استان قم پژوهش‌های دانش‌بنیان کشاورزی جهت افزایش بهره‌وری در قم مدنظر است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» مسئله کشاورزی استان قم باتوجه‌به جغرافیا و اقلیم حاکم بر آن به‌اندازه عمر تاریخ دارای چالش‌های فراوانی بود در دوران معاصر نیز باتوجه‌به تغییرات اقلیمی که همه جهان را تحت شعاع قرار داده است کشاورزی قم نیز متأثر از آن دچار چالش‌های شده است.
به گفته کارشناسان توسعه کشاورزی باتوجه‌به نوع آب‌وخاک استان قم امکان‌پذیر نیست و تنها مسئله‌ای که می‌تواند کشاورزی قم را همچنان سرپا نگه دارد تثبیت کشاورزی و اراضی موجود و افزایش بهره‌وری است.
پیش‌ازاین کشاورزان هر نوع محصولی که مدنظر داشتند در اراضی کشاورزی کشت می‌کردند که در موارد زیادی محصول با باردهی نمی‌رسید و کشاورز متحمل خسارت شدید می‌شد و یا محصولی کشت می‌کرد که زمین کشاورزی دچار فرسایش می‌شد.
همچنین مشت محصولات پر آب بر مانند هندوانه و طالبی به مدت طولانی در اراضی کشاورزی قم این استان را با چالش و کاهش سطح آب‌های زیرزمینی کرد.
هدفمند شدن کشت
ازاین‌رو اینکه چه نوع محصولی مناسب کشت در زمین‌های کشاورزی استان قم است مسئله‌ای بود که ضرورت تحقیقات تخصصی و ورود تحقیقات دانش‌بنیان را دوچندان کرد البته این تحقیقات علاوه بر استان قم در بسیار از استان‌های کشور که دچار چالش‌هایی است ضرورت دارد.

در این زمینه حسین توکلی با اشاره به چالش‌های پیش‌روی بخش کشاورزی، بر ضرورت انجام پژوهش‌های کاربردی، تقاضامحور و دانش‌بنیان برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار تأکید کرد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم با اشاره به رویکردهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، گفت: پیامد محوری و اثربخشی از اصول کلیدی در تحقیقات کشاورزی است. برای حفظ و ارتقای جایگاه ایران در منطقه و جهان، اجرای طرح‌های تحقیقاتی کاربردی و تقاضامحور به‌منظور افزایش تولید پایدار و حفظ منابع پایه ضروری است.
توکلی با تأکید بر محدودیت منابع آب‌وخاک، افزود: کمبود آب در بسیاری از مناطق کشور، عملکرد و تولید محصولات کشاورزی را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار داده است. باتوجه‌به رشد جمعیت و افزایش مصرف، نگاه دانش‌محور به حوزه کشاورزی و تغییر رویکرد از روش‌های سنتی به کشاورزی دانش‌بنیان و بازار محور اجتناب‌ناپذیر است.
استفاده از ظرفیت نخبگان برای افزایش بهره‌وری
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی قم، استفاده از ظرفیت نخبگان را یکی از راهبردهای اصلی این مرکز عنوان کرد و گفت: با تأکید معاون وزیر و رئیس سازمان تات، بهره‌گیری از توانمندی‌های نخبگان در دستور کار قرار گرفته است. این امر می‌تواند به توسعه فناوری‌های نوین و افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی کمک کند.
وی همچنین نقش ترویج و آموزش را در تحول‌بخش کشاورزی حیاتی دانست و افزود: ترویج و آموزش به‌عنوان پل ارتباطی بین تحقیقات علمی و کشاورزان، نقش کلیدی در انتقال‌یافته‌های پژوهشی به مزارع و ارتقای روش‌های کشاورزی ایفا می‌کند. اجرای پروژه‌های تحقیقاتی کاربردی و مسئله‌محور در سطح استان‌ها، گامی مؤثر در جهت رفع چالش‌های پیش‌روی این بخش است.
خوشبختانه در این زمینه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم دستاوردهای زیادی داشته است اجرای طرح‌های تحقیقاتی کاربردی در زمینه افزایش بهره‌وری آب‌وخاک، توسعه روش‌های کشاورزی دانش‌بنیان و سازگار با شرایط کم‌آبی، همکاری با نخبگان و مراکز علمی برای طراحی فناوری‌های نوین کشاورزی، اجرای پروژه‌های ترویجی برای انتقال‌یافته‌های پژوهشی به کشاورزان و مشارکت در برنامه‌های ملی برای تأمین امنیت غذایی پایدار از جمله این تحقیقات است که این دانش علاوه بر استان قم برای کمک استان‌های دیگر نیز سازمان تات ارسال شده است.
​​​​​تقویت جایگاه سازمان تات به‌عنوان مرجع علمی در عرصه تحقیقات کشاورزی را ضروری است این امر نه‌تنها به پیشرفت کشاورزی کشور کمک می‌کند، بلکه زمینه‌ساز توسعه پایدار و تحقق امنیت غذایی در شرایط کنونی خواهد بود.
خیرالله رهسپار فرد رئیس پارک علم‌وفناوری استان قم در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: واحدهای فناور و مرکز رشد مشترک کشاورزی ایجاد شده که از یکی از ارکان عملیاتی پارک است.
استقرار ۳۱ واحد فناور و دانش‌بنیان در مرکز رشد
 ۳۱ واحد فناور و دانش‌بنیان در مرکز رشد واحدهای فناور کشاورزی استان قم مستقر هستند و برخی از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان که به سطحی از رشد رسیدند که می‌توانند محصول تولید کنند به‌صورت خروج موقت وارد بازار کار شدند.
شاید جالب باشد که بدانید سالانه به‌صورت میانگین ۴۰ طرح تحقیقاتی در حوزه کشاورزی انجام می‌شود که این طرح‌ها یا علاوه بر استان قم مورداستفاده دیگر استان‌ها نیز قرار می‌گیرد.
محمد حاجی رضا در این زمینه اظهار داشت: به‌منظور افزایش بهره‌وری تکنولوژی نوین در دستور کار قرار دارد تا ظرفیت‌های موجود کشاورزی استان قم را با مباحث دانشی و دانش‌بنیانی و ورود علم و تکنیک‌های به‌روز تقویت و حفاظت کنیم و افزایش عملکرد را شاهد باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم تصریح کرد: استان قم بعد از گذشت ۴۶ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ۳٫۳ درصد از گوشت قرمز کشور، یک درصد مرغ کشور، ۱/۲ درصد شیر خام کشور و ده درصد تخم‌مرغ کشور را تولید می‌کند و به‌صورت میانگین با بضاعت کمی که در استان قم وجود دارد ۲ درصد پروتئین مورد نیاز کشور را در قم تولید می‌کنیم که همه اینها به علت توجه به تحقیقات به‌روز و موضوع دانش‌بنیانی است.
تنوع تولید محصولات کشاورزی قم
از نظر تنوع تولید محصولات و به بهره‌برداران کشاورزی استان قم یک استان کاملاً متفاوت است که دایره تولید محصولات آن گسترده است از جمله وجود پسته کار نمونه کشور، تولیدکننده خاویار در شرایط خاص، پایه‌گذار زیتون‌ از استان قم هستند از طرفی گفته می‌شود ۵۰ درصد کشاورزی قم  متعلق به بهره‌برداران بزرگ است که از دانش فنی خوبی برخوردار هستند و مطالبه‌گر هستند و از مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در خصوص دانش جدید مطالبه دارند از طرفی نیز خودشان کارشناسان خوب کشاورزی دارند که این اتفاقات دست‌به‌دست هم می‌دهند تا تحقیقات کشاورزی در قم باوجود چالش‌های فراوان در مسیر درستی حرکت کند.

انتهای خبر /170


 
http://qomefarda.ir/53030
اخبار مرتبط

نظرات شما