قم فردا گزارش می‌دهد؛

ویتامین‌ها عامل سلامتی بدن

ویتامین‌ها جزو مواد ارگانیکی هستند که به مقدار اندک در غذاهای طبیعی یافت می‌شوند و برای متابولیسم عادی ضروری هستند و اگر هر یک از انواع ویتامین به‌اندازه کافی به بدن نرسند، فرد دچار بیماری خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»   ویتامین نوعی ترکیب طبیعی است که در بدن ساخته نمی‌شوند و لازم است از طریق مواد غذایی مصرفی وارد بدن شوند؛ زیرا نقش حیاتی برای سلامت انسان دارد؛ یک رژیم غذایی متنوع و متعادل و استفاده مناسب از تمام گروه‌هایی غذایی به‌ویژه میوه‌ها و سبزی‌ها است که می‌تواند نیازهای ویتامینی بدن را تأمین کند، ولی در برخی مواقع لازم است از مکمل‌ها برای تأمین ویتامین استفاده شود.
کمبود ویتامین‌ها در بدن، علائم متفاوتی ایجاد می‌کند که گاهی بسیار خفیف و گاهی خطرناک و غیرقابل‌جبران است؛ لازم به ذکر است که سلامت و افزایش ایمنی بدن نیز در گرو مصرف ویتامین‌ها است.

حسین کاشانی متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی«قم فردا»  با اشاره به نقش ویتامین‌ها در بدن اظهار داشت: ویتامین‌ها به‌طورکلی در دو گروه ویتامین‌های محلول در چربی و ویتامین‌های محلول در آب تقسیم‌بندی می‌شوند که هر یک دارای ویژگی‌های برای بدن است.
وی با اشاره به ویتامین‌های محلول در آب بیان داشت: ویتامین‌های محلول در آب باید به طور منظم مصرف شوند تا از عوارض کمبود ناشی از آنها در بدن جلوگیری شود اگرچه که ۹ ویتامین محلول در آب وجود دارد که در بدن ذخیره نمی‌شوند و از طریق ادرار دفع می‌گردد؛ اما ویتامین ب ۱۲ تنها ویتامین محلول در آب است که می‌تواند برای سال‌ها در کبد ذخیره شود.
متخصص تغذیه با اشاره به ویتامین‌های محلول در چربی گفت: ویتامین‌های آ، د، ای و ک ویتامین‌هایی محلول در چربی هستند که در بافت‌های چربی بدن ذخیره می‌شوند و همراه وعده‌های غذایی چرب به‌سادگی جذب بدن می‌شوند.

ویتامین‌ها برای رشد و نمو بدن ضروری هستند؛ زیرا این مواد شیمیایی نقش‌های مهمی از قبیل سیستم ایمنی، هضم غذا و غیره بر عملکردهای بدن دارند؛ ویتامین‌ها ترکیبات آلی هستند و در ساختار آن‌ها کربن وجود دارد هر کدام از آن‌ها برای بدن ضروری است و کمبود هر کدام از آن‌ها باعث مشکلاتی نظیر مشکلات گوارشی، ضعف و بی‌حالی، گرفتگی عضلات، ضعف سیستم ایمنی و غیره در بدن دارد.
ویتامین‌ها تأثیر مستقیمی بر شادابی و سلامت بدن دارند به طور مثال ویتامین دی، ث، گروه ب اصلی‌ترین ویتامین‌های مورد نیاز بدن هستند که کمبود آن‌ها باعث بی‌حالی و کسالت بدن می‌شود.

محمدرضا ویژه متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی«قم فردا»  با اشاره به اهمیت ویتامین ث برای بدن اظهار داشت: ویتامین ث با نام شیمیایی اسید اسکوربیک، ویتامینی محلول در آب است که کمبود این ویتامین باعث کم‌خونی مگالوبلاستیک می‌شود و از جمله غذاهای سرشار از ویتامین ث می‌توان به میوه و سبزی‌ها اشاره کرد؛ فلفل‌دلمه‌ای در بین غذاها حاوی بیشترین مقدار از ویتامین ث است و در جگر نیز میزان ویتامین ث بالاست البته این موضوع را باید دانست که طبخ غذا ویتامین ث را از بین می‌برد.
وی با اشاره به اهمیت ویتامین ب برای بدن بیان داشت: ویتامین‌های گروه ب شامل ب ۱، ب ۲، ب ۳، ب ۵، ب ۶، ب ۷ و ب ۱۲ در تبدیل غذا به انرژی کمک می‌کنند و برای سلامت پوست، مو، عضله و مغز مورد نیازند و در عملکرد سیستم عصبی نقش کلیدی دارند که در گوشت قرمز، گوشت مرغ، لبنیات، تخم‌مرغ، غلات با پوست، ماهی و در برخی سبزی‌ها و میوه‌ها مثل بروکلی، قارچ، سیب‌زمینی، آووکادو، موز و هندوانه وجود دارند.
متخصص تغذیه با اشاره به نیاز بدن به این گروه از ویتامین گفت: بدن انسان به‌صورت روزانه به ویتامین ب ۱، ۲/۱ میلی‌گرم، ویتامین ب ۲ یا ریبوفلاوین، ۳/۱ میلی‌گرم، ویتامین ب ۳، ۱۶ میلی‌گرم، ویتامین ب ۵، ۵ میلی‌گرم، ویتامین ب ۶، ۳/۱ میلی‌گرم، ویتامین ب ۱۲، ۴/۲ میکروگرم و بیوتین (ب ۷) ۳۰ میکروگرم نیاز دارد که به جز ب ۶ و ب ۱۲ سایر ویتامین‌های این گروه از طریق مواد غذایی به دست می‌آید.

ویتامین آ، ویتامینی اساسی در بینایی که باعث سلامت پوست و بافت‌ها و نقش مهمی در رشد استخوان‌ها و سیستم ایمنی دارد و رژیم غذایی سرشار از ویتامین آ باعث کاهش ریسک سرطان پروستات و ریه می‌شود؛ جگر گوساله، تخم‌مرغ، میگو، ماهی، شیر، کره و پنیر، سیب‌زمینی شیرین، هویج، کدوتنبل، اسفناج و انبه از منابع ویتامین آ هستند.
ویتامین د یا کلسیفرول باعث حفظ سلامت استخوان‌ها، دندان‌ها و عضلات می‌شود و ویتامین ک باعث فعال‌شدن پروتئین‌ها و کلسیم در فرایند انعقاد خون است و باعث پیشگیری از شکستگی‌ها استخوان ران یا همان استخوان فمور نیز می‌شود.
ویتامین ای به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان باعث خنثی‌شدن مولکول‌های ناپایدار می‌شود در نتیجه از تخریب سلول‌های سالم توسط این مولکول‌های ناپایدار و همچنین از تخریب ویتامین آ و چربی‌ها در بدن جلوگیری می‌کند و رعایت رژیم غذایی سرشار ویتامین ای باعث جلوگیری از آلزایمر است.
فولیک‌اسید یا ویتامین ب ۹ نیز در ایجاد سلول‌های جدید نقشی حیاتی دارد و از ایجاد نقص‌های مادرزادی مغز و نخاع جلوگیری می‌کند از همین رو مصرف آن به خانم‌های باردار در هفته‌های اول بارداری توصیه می‌شود.

در پایان باید دوباره این مطلب را ذکر کرده که ویتامین‌ها جزو مواد ارگانیکی هستند که به مقدار اندک در غذاهای طبیعی یافت می‌شوند و برای متابولیسم عادی ضروری هستند و اگر هر یک از انواع ویتامین به‌اندازه کافی به بدن نرسند، فرد دچار بیماری خواهد شد؛ تاکنون ۱۳ نوع ویتامین شناخته شده که برخی محلول در آب و برخی محلول در چربی هستند که البته همه ویتامین‌ها همیشه حاوی کربن‌اند.
اطلاع از این نکته هم ضروری است که ذخیره ویتامین‌های محلول در چربی نسبت به ویتامین‌های محلول در آب برای بدن آسان‌تر است و غذا بهترین منبع ویتامین است؛ اما در بعضی مواقع ممکن است پزشک به بعضی از افراد مصرف مکمل را پیشنهاد دهد.


خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر /150
http://qomefarda.ir/53470
اخبار مرتبط

نظرات شما