قم فردا گزارش می‌دهد؛

تقویت بینایی با مواد غذایی سالم

استفاده طولانی‌مدت با وسایل الکترونیکی می‌تواند سلامت این عضو مهم در بدن را به خطر بیندازد که باید با کم‌کردن این فعالیت‌ها و رعایت یک رژِم غذایی اصولی و درست به‌سلامت چشم توجه ویژه‌ای کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» چشم یکی از اصلی‌ترین، حیاتی‌ترین و شگفت‌انگیزترین اعضای بدن انسان با داشتن نقش ویژه‌ای برای درک و تجربه دنیای اطراف است که به واسطه ثبت اطلاعات بصری و پردازش آنها به‌وسیله مغز ارتباط هماهنگی با آن دارد از همین رو می‌توان گفت چشم ویژگی منحصربه‌فردی دارد و عملکرد آن بسیاری از توانایی‌ها را پوشش می‌دهد.
کارکردن طولانی‌مدت با وسایل الکترونیکی و مشاهده بیش از حد تلویزیون، مانیتور و صفحه گوشی موبایل می‌تواند سلامت این عضو مهم در بدن را به خطر بیندازد که باید با کم‌کردن این فعالیت‌ها و رعایت یک رژِم غذایی اصولی و درست به سلامت چشم توجه ویژه‌ای کرد.
 
سید حسین مرتضوی فوق‌تخصص شبکیه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «قم فردا» با اشاره به جایگزینی تغذیه بر درمان‌های پزشکی برای مشکلات چشمی اظهار داشت: تغذیه مناسب بیشتر نقش پیشگیرانه دارد، طی مطالعات ۱۰ساله ما در بیمارستان چشم‌پزشکی نور نشان داده افرادی که رژیم مدیترانه‌ای که سرشار از ماهی، روغن‌زیتون و سبزی‌ها است را داشته‌اند، ۴۰٪ کمتر به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن مبتلا شده‌اند؛ اما وقتی بیماری پیشرفت کند، باید از روش‌های پزشکی استفاده کرد.
وی با اشاره به مواد غذایی مناسب برای افراد بالای ۴۰ سال بیان داشت: در این سن باید روی سه ماده تمرکز کرد؛ زرده تخم‌مرغ محلی که روزانه نصف زرده میل شود، اسفناج بخارپز که هفته‌ای ۵ وعده مصرف شود و بلوبری به دلیل آنتوسیانین‌های منحصربه‌فرد برای این افراد مناسب است.
فوق‌تخصص شبکیه با اشاره به استفاده از مکمل‌ها گفت: مکمل‌هایی مانند Ocuvite می‌توانند برای کسانی که دسترسی به مواد غذایی تازه ندارند مفید باشند، اما هیچ مکملی جایگزین یک رژیم غذایی متعادل نمی‌شود.
 وی با اشاره به مواد غذایی و ویتامین‌های مفید برای تقویت چشم افزود: مواد غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان که طیف وسیعی از میوه‌ها و سبزیجات را شامل می‌شوند بهترین مواد غذایی و ویتامین‌های آ، ب، ث، ریبوفلاوین، تیامین، نیاسین، زینک، لوتئین و زئاگزانتین جزو مهم‌ترین ویتامین‌های تقویت‌کننده چشم و عضلات آن هستند.
 
مواد غذایی معجزه‌آسایی برای چشم و سلامت آن وجود دارند که با افزودن آنها به رژیم غذای خود می‌توان مقاومت چشم‌ها را افزایش داد؛ به طور مثال سبزی‌های برگ‌دار تیره مانند اسفناج، کلم‌پیچ و برگ‌چغندر سرشار از لوتئین و زآگزانتین هستند، این آنتی‌اکسیدان‌ها مانند عینک‌آفتابی طبیعی عمل می‌کنند و شبکیه چشم را از آسیب نور آبی محافظت می‌کنند.
ماهی‌های چرب مانند ماهی سالمون، ساردین و تن‌ماهی منابع غنی از DHA هستند. این اسید چرب امگا-۳ ساختار اصلی سلول‌های شبکیه است و کمبود آن می‌تواند منجر به سندرم خشکی چشم شود و همین‌طور بتاکاروتن موجود در هویج، کدوحلوایی و انبه در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود. این ویتامین برای عملکرد صحیح سلول‌های استوانه‌ای چشم (مسئول دید در نور کم) ضروری است.
زرده تخم‌مرغ ترکیبی منحصربه‌فرد از لوتئین، زآگزانتین و روی را ارائه می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد مصرف روزانه یک تخم‌مرغ خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا را تا ۳۰٪ کاهش می‌دهد و البته آجیل‌ها و دانه‌ها نیز نقش مهمی دارند به طور مثال بادام، گردو و دانه چیا سرشار از ویتامین E هستند که از چشم در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می‌کند.
مطالعه‌ای در دانشگاه هاروارد نشان داد که لوتئین موجود در سبزیجات می‌تواند تراکم رنگ‌دانه‌های ماکولا را تا ۱۸٪ افزایش دهد. این رنگ‌دانه‌ها مانند فیلترهای طبیعی، نور مضر آبی را جذب می‌کنند؛ از سوی دیگر، تحقیق جالبی در ژورنال Ophthalmology ثابت کرد که مصرف هفته‌ای ۳ وعده ماهی چرب، می‌تواند خطر سندرم خشکی چشم را در کاربران کامپیوتر تا ۶۸٪ کاهش دهد؛ نکته کلیدی اینجاست که این مواد غذایی باید به‌صورت مداوم و ترکیبی مصرف شوند. مثلاً خوردن اسفناج همراه با روغن‌زیتون جذب لوتئین را ۳ برابر می‌کند.
 
مریم نجفی، متخصص تغذیه بالینی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «قم فردا» با اشاره به برنامه غذایی مناسب برای کودکان اظهار داشت: ترکیب شیر بادام غنی شده با ویتامین A، هویج رنده شده در سالاد و تخم‌مرغ آب‌پز سه بار در هفته، فرمول عالی برای رشد بینایی کودکان است.
وی با اشاره به اینکه آیا پختن مواد غذایی ارزش آنها را کم می‌کند، بیان داشت: برخی مواد مثل فلفل‌دلمه‌ای با پخت ملایم ویتامین C بیشتری آزاد می‌کنند، اما سبزیجات برگ‌دار بهتر است بخارپز شوند.
متخصص تغذیه بالینی با اشاره به نکات حفظ سلامت چشم‌ها گفت: برنامه هفتگی شامل ۳ وعده ماهی، ۵ وعده سبزیجات رنگارنگ و ۴ وعده میوه داشته باشید و از مصرف بیش از حد قند و چربی‌های ترانس که باعث التهاب عروق چشمی می‌شوند پرهیز کنید در آخر باید گفت هر ۶ ماه معاینه چشم‌پزشکی را فراموش نکنید.

سلامتی چشم‌ها یکی از ارکان اساسی کیفیت زندگی است که متأسفانه در دنیای امروز، با افزایش استفاده از نمایشگرهای دیجیتال، آلودگی هوا و تغذیه نامناسب، بیش‌ازپیش در معرض تهدید قرار گرفته است. تحقیقات نشان می‌دهد که بیش از ۲۵۰ میلیون نفر در جهان از انواع اختلالات بینایی رنج می‌برند و نزدیک به نیمی از این موارد با تغذیه صحیح قابل‌پیشگیری هستند؛ بر اساس گزارش WHO، ۸۰٪ موارد نابینایی قابل‌پیشگیری هستند و تغذیه مناسب می‌تواند سهم ۳۵ درصدی در این پیشگیری داشته باشد.

خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر /150
http://qomefarda.ir/53685
اخبار مرتبط

نظرات شما