قم فردا گزارش می‌دهد؛

از مزایای درمانی تا ظرفیت‌های اقتصادی گل محمدی

قم یکی از استان‌های مستعد گشت گل محمدی است که می‌تواند از پتانسیل‌های درمانی تا اقتصادی این گیاه استفاده کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»  با توجه به سیاست‌های توسعه کشت گیاهان دارویی در کشور، گل محمدی به عنوان یکی از محصولات استراتژیک در استان قم در حال گسترش است.
 بر اساس اعلام جهاد کشاورزی استان قم، کشت گل محمدی از حدود ۲۰ سال پیش به صورت پراکنده در برخی مناطق استان آغاز شد، اما در ۵ سال اخیر با حمایت‌های دولتی روند توسعه چشمگیری داشته است.
 شرایط قم برای کاشت گل محمدی مناسب است
 علی رضایی، کارشناس ارشد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به زمان و روش کاشت گیاه گل محمدی، اظهار داشت: بهترین زمان برای کاشت گل محمدی در قم، فصل پاییز از مهر تا آذر و اوایل بهار از اسفند تا فروردین است.
 وی ادامه داد: این گیاه پس از ۲ تا ۳ سال به بار می‌نشیند و عمر اقتصادی آن به ۲۰ تا ۳۰ سال می‌رسد.
 این کارشناس ارشد کشاورزی با اشاره به مناطق مستعد کشت این گیاه در قم، گفت: مناطق کوهپایه‌ای خلجستان مانند قمرود، روستاهای دستجرد، کهک و سلفچگان و همچنین اراضی دشت قمرود به دلیل خاک سبک و زهکشی مناسب از بهترین مناطق استان برای کشت این گیاه است.
 وی اضافه کرد: قم با میانگین بارندگی ۱۵۰ میلی‌متر در سال و تابستان‌های گرم، به نظر برای کشاورزی محدودیت دارد، اما گل محمدی به دلیل مقاومت به خشکی یکی از گزینه‌های مناسب برای کشت در این استان است.
 رضایی در ادامه با اشاره به برخی چالش‌ها و مزیت‌های این گیاه در استان، خاطرنشان کرد: گل محمدی نیاز آبی کمی دارد و در خاک‌های فقیر هم رشد می‌کند به همین دلیل استان قم یکی از محل‌های مناسب برای کشت این گیاه است؛ اما برای برداشت مطلوب، کشت در اراضی با شیب ملایم و نور کافی خورشید توصیه می‌شود.


 توسعه کشت گل محمدی در قم
 همان گونه که گفته شد گل محمدی با شرایط آب و هوایی قم سازگار است و به همین دلیل برای کشت در استان مناسب است. همچنین از این گیاه در محصولات غذایی و بهداشتی بسیاری استفاده می‌شود. از همین رو مهندس کاظم سعادت خاتونی، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی قم با اشاره به اینکه آماری از کشت این گیاه در استان، گفت: در حال حاضر ۱۲۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی استان زیر کشت این گیاه است.
 وی ادامه داد: حدود ۵۰ کشاورز اقدام به کشت گل محمدی در استان کرده‌اند و میزان تولید سالانه آنها ۳۰۰ تا ۴۰۰ تن گل تر در سال است
 سعادت خاتونی افزود: برنامه ما توسعه کشت به ۲۰۰ هکتار تا ۵ سال آینده است. همچنین واحدهای گلاب‌گیری و اسانس گیری در دست راه‌اندازی است.
 وی ادامه داد: یکی از چالش‌ها و مشکلات در کشت گیاه گل محمدی مسئله فراوری محلی آن است که در حال حاضر در این موضوع دچار ضعف هستیم و بیشتر گل‌ها به استان‌های دیگر ارسال می‌شود.
 فوائد و خواص بی‌شمار گل محمدی
 گل محمدی به دلیل رایحه‌ای که دارد بسیار مورد پسند مردم است و از این گل برای عطر خوب آن در دم‌نوش‌ها هم استفاده می‌شود. گل محمدی در صنعت عطر، لوازم آرایشی و همچنین در آشپزی بسیار استفاده می‌شود. از اسانس گل محمدی در بازارهای جهانی به عنوان طلای مایع یاد می‌شود و این گیاه به عنوان یکی از باارزش‌ترین کالای صادراتی به شمار می‌رود.
 از همین رو دکتر مریم سادات حسینی، پژوهشگر و متخصص گیاهان دارویی در گفتگو با خبرنگار ما به فوائد و خواص این گیاه باارزش اشاره کرد و گفت: یکی از محصولات این گیاه گلاب است که برای درمان التهاب پوست و شادابی صورت استفاده می‌شود.
 وی ادامه داد: از موارد استفاده دیگر این گیاه به صورت دم‌نوش است. چای گل محمدی به کاهش استرس و بهبود هضم غذا کمک می‌کند.
 این پژوهشگر و کارشناس در ادامه با اشاره به کاربردهای صنعتی این گیاه، عنوان کرد: از گیاه گل محمدی در صنایع عطرسازی، آرایشی و دارویی استفاده می‌شود. همچنین در تولید مربا و شیرینی هم از آن بهره می‌برند.
 وی بیان کرد: استان قم با توجه به نزدیکی به بازار مصرف تهران و قم، می‌تواند به قطب تولید محصولات فراوری شده گل محمدی تبدیل شود.

 
 با وجود پتانسیل بالای قم در کشت گل محمدی، نیاز به توسعه صنایع تبدیلی و بازاریابی محصول احساس می‌شود. در صورت رفع موانع، این گیاه می‌تواند به یکی از منابع درآمد پایدار برای کشاورزان قمی تبدیل شود. از همین رو می‌طلبد مسئولین استان مخصوصاً جهاد کشاورزی در این مسیر از حمایت تا رفع موانع اقدامات مؤثری را انجام دهد.


انتهای خبر /160

 
http://qomefarda.ir/53830
اخبار مرتبط

نظرات شما